Startsida / Inlägg

Stå upp som en riktig tjej

av Simon Bank

Ett par timmar kvar till en avgörande match för svensk fotboll – förlust: hotande iskyla i fyra år, vinst: OS-plats, chans på VM-guld – det betyder att vi har ett litet hål i tiden då vi kan göra det där som vi inte får göra.

Jorå.

Dags att jämföra mäns fotboll och kvinnors.

Det finns så många uppenbara fält där herrfotboll spöar skiten ur damfotboll, men det betyder inte att det inte finns andra fält också. Det som jag, rent professionellt, har uppskattat med att bevaka damfotboll har varit att de flesta som spelar är tredimensionella människor, med erfarenheter jag kan relatera till, medan en 19-åring som spelar i Inter eller Chelsea redan i någon mån har perverterats och låsts in i en miljö där den vanliga verkligheten hålls på armlängds avstånd.

Jag vet inte om just det har någon bäring på den forskarstudie som Research in Sports Medicine publicerar i sitt julinummer, men det är mycket möjligt. Fyra manliga forskare har gett sig på att jämföra frekvensen av filmningar i dam- och herrfotboll.

Grunden är enkel: När en spelare får vård på eller utanför planen så finns det två alternativ. Antingen är han/hon genuint skadad och byts ut strax efter, eller så är han/hon inte särskilt skadad och kan alltså spela vidare efter ett kortare avbrott.
– Målet med vår studie var att avgöra frekvensen av uppenbara skadetillfällen i kvinnors landslagsfotboll och uppskatta till hur stor del de skadorna är autentiska, har författaren Daryl Rosenbaum förklarat.

Rosenbaum har forskat på filmningar i herrfotboll tidigare, men den här gången har han och hans kollegor gett sig på damfotbollen. 47 matcher från två mästerskap har studerats och analyserats. Mätningen baseras på definitionen att en skada går från att vara ”trolig” till att vara ”definitiv” om en spelare inom fem minuter efter ett skadeavbrott bryter matchen.

I dammästerskapen registrerades totalt 270 skador, 5,74 per match. De definitiva skadorna var 0,78 per match, medan de ”tveksamma” skadorna var 4,96 per match. 13,7 procent – lite drygt var sjunde – av skadetillfällena berodde på en definitiv skada.

Ja, och så jämförelsen då:

I herrmästerskapen ligger snittet på 11,26 skadeavbrott per match. Nästan dubbelt så många som i dammatcherna. Och de definitiva skadorna? Bland män: 7,2 procent (1/14), bland kvinnor: 13,7 procent (1/7,5).

Slutsats?
– Jag tror att studien visar att det är mindre sannolikt att kvinnor simulerar skador, säger Rosenbaum.

Män filmar dubbelt så ofta som kvinnor, med andra ord. Bloggen har sökt Stefan Schwarz och Hanna Ljungberg för en kommentar, utan framgång. Och snart är det match.

hanna.jpeg

/Simon Bank

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB