Startsida / Inlägg

The Gates of Istanbul

av Simon Bank

Och under tiden går världen under.

Hope Solo kände sig orättvist behandlad när den där straffen blåstes om, men på annat håll finns det andra som känner sig tusenfalt värre behandlade.

Aziz Yildirim arresterades just – och jag vet inte om Istanbul står kvar när morgonen kommer.

az.jpg

Yildirim är, på många sätt, turkisk fotbolls mäktigaste man. Han är Fenerbahçes president, han är diabetiker och har legat inne för intensivvård i helgen, men han har just arresterats, och i Kadiköy samlas Fener-fans för att protestera just i detta nu. Jag vet inte om det någonsin funnits en säsong i europeisk fotboll då det vält fram var på så många håll samtidigt. Det är köpta klubbar i Finland, det är uppgjorda matcher i Italien, det är calciopoulos i Grekland och rättsskandaler (Hercules) i Spanien. Portugal dras med sin guldpipa och i Turkiet har dominobrickorna just börjat falla.

Förra söndagen greps Yildirim, tillsammans med dussintals andra inom turkisk fotboll, som ett led i en utredning om uppgjorda matcher. Han vägrade svara på polisens frågor, förhördes under ett oerhört hårt förhör i Besiktas domstol i fredags, och sedan åkte han akut till sjukhus.

Fener-aktien har dykt rakt ner i rännstenen, klubben har förlorat 75 procent av sitt värde på ett par dagar.

Klubben står i mitten av en utredning som kan kosta dem titeln, Champions League-platsen och kanske till och med ligaplatsen (även om det är svårt att se, Fener är för mäktigt inom turkisk fotboll för att det ska kunna ske).

Åklagarna har gett sig på 19 matcher i de två högsta ligorna i Turkiet, och säger sig ha tung bevisning för att de ska ha styrts med otillåtna medel.
– Jag ber alla fotbollssupportrar om att lita på den turkiska rättssystemet. Det finns inget annat att göra, säger idrottsministern Suat Kiliç.

Imorgon samlas alla ligans klubbpresidenter på förbundets högkvarter i Istanbul.
De lär inte vara ensamma på plats.

/Simon Bank

PS. Och om vi nu ändå är i Tyskland, och ändå inne på turkisk fotboll: ett slag till. Galatasaray spelade ju alldeles nästgårds idag, i Unterhaching. Johan Elmander fick en halvlek men var inte särskilt skarp, enligt rapporter. Värre: Galageniet Arda Turan skadades, och det kan vara illa. Det här är ingen bra dag för Istanbul.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB