Startsida / Inlägg

Corruption Chills My Bones

av Simon Bank

På plats i Madrid för lite tjo och tjim och fotbollsmatch. Real Madrid ska möta Lyon, precis som de alltid gör, och försöka vinna för andra gången på nio möten. Igår pratade jag med Kim Källström – en intervju som förhoppningsvis dyker upp i nätform senare under dagen – och han lät lurig när vi pratade laguppställningar. OL kan ha en överraskning på gång, matchen kan vara värd att titta på.

Annars har veckan fortsatt som den börjat:

Protester idag, protester igår, med all säkerhet protester imorgon också.  Från Rom till Kairo, via London och över det stora havet: Om det är något fotbollsvärlden kan så är det att protestera.

Just nu spelar det ingen roll var på världskartan man trycker ner sitt finger, för man kommer alldeles oavsett att kunna stöta på en fotbollsrelaterad missnöjesyttring. I går jublade vi åt att Hillsborough-kampanjen tog ett stort steg mot… inte rättvisa… men mot heder i det engelska underhuset.

Justice for the 96, men ska vi hitta veckans mest sensationella genombrott så ska vi nog börja allra högst upp på toppen.

Sepp Blatter överelevde sin politiska kris i våras, men efterskalven är inte över. Hans gamla Fifa-kompisar har börjat darra i grunden de senaste dagarna, och det är svårt att se exakt hur långt det kan räcka den här gången.

I Brasilien blåser det iskalla stormar runt evige förbundspampen Ricardo Teixeira. Teixeira har varit kritiserad och ifrågasatt i 20 år för olika sorters maktfullkomlighet och korruption, han är en av dem som pekats ut (av BBC) som de skyldiga i ISL-skandalen, där mutor för 100 miljoner dollar betalades ut.  Hemma i Brasilien har åklagare nu börjat nysta i trådarna från den skandalen för att gå vidare med andra fall där Teixeira ska vara inblandad i pengatvätt, genom ett företag i Liechtenstein. 
teix.jpg
Teixeira.

Teixeira är högste ansvarig för VM-arrangemanget 2014. Tidigare har han kunnat lita på stöd från president Lula, nu rapporterar Reuters om hur den nya presidentan Dilma Rouseff allt mer distanserar sig från fotbollspampen.

På andra sidan gränsen skulle man kunna säga att den argentinske Teixiera, Julio Grondona, har det lugnare.

Men man skulle i så fall ljuga.

Bara ett par timmar före det att han skulle bli omvald som förbundsordförande har Grondona åkt med huvudet före rakt in i stenhårda anklagelser om bedrägeri och pengatvätt. Affärsmannen Carlos Avila, som varit chef för en del av den tv-sända fotbollen i Argentina, har klivit fram och förklarat att han är villig att avslöja precis hur korrumperad förbundspampen är.

– Vi talar om en person som styr argentinsk fotbolls framtid, säger Avila.

Som del av bevisningen mot Don Julio lägger han fram dokumentaton om utländska konton och en inspelning med dold kamera, där Grondona pratar om svarta pengar och om att döda mediepersonligheterna Alejandro Fantino och Juan Cruz Ávila.

– Om jag får chansen att döda dom gör jag det, säger Don Julio.

julio.jpg
Grondona.

Både Teixeira och Grondona har varit blytunga pjäser i Sepp Blatters kamp för och om makten.

Men när det svänger svänger det rejält.

I våras offrades den helt kriminelle Jack Warner, Fifas man i Trinidad & Tobago, efter en mutskandal i samband med förra presidentvalet. När Warner sparkades ut då hotade han Fifa med en ”tsunami”, och han verkar ha börjat nu. I ett brev till en tidningsredaktion på T&T anklagar han Blatter för att ha orkestrerat mutor för att vinna presidentvalen både 1998 och 2002. Hur han vet? Det var han som delade ut presenterna.

Maktens män har börjat peka finger åt varandra. Fifa svajar. Det kan sluta med att hela slottet rasar. Och med att världen får veta exakt hur det gick till när Lennart Johansson förlorade det där valet mot Blatter 1998.

jack.jpg
Warner.

•••

Hårda bud på andra sidan Atlanten. Men alla protester däröver handlar inte om fotbollspolitik. I Bolivia hölls i helgen ett mycket ifrågasatt och kritiserat val av en ny sort – folket har satts att välja domare till en rad rättsinstanser, från högsta domstolen och neråt, och regeringen har mötts av enorma protester för själva valförfarandet.

Protesterna har tagit många olika former, bland annat genom en utbredd rörelse där väljare uppmuntrats att rösta ogiltigt. Inte för att påverka resultatet, utan som en symbolhandling för att underkänna hela valet.

Bland de underkända rösterna har media lyft fram en särskilt sort, en där de röstande skrivit en mening över hela röstsedeln för att göra den ogiltig.

Meningen?

”FUERA QUINTEROS!”. ”UT MED QUINTEROS!”.

Gustavo Quinteros är nu varken politiker eller domare.
Han råkar bara vara förbundskapten för det bolivianska landslag som inte vunnit en enda av sina sjutton senaste landskamper.

gustavo.jpg
Quinteros.

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB