Startsida / Inlägg

Choosing One’s Destiny

av Erik Niva

Fick ett mail häromdagen.

”Jag och brorsan har tröttnat på utvecklingen i den engelska fotbollen och intresset för Liverpool minskar i allt snabbare takt. Däremot är intresset för den engelska fotbollen intakt och vi har börjat kika på lag i Championship och neråt som kan vara intressanta att följa. Att välja lag att hålla på likt man väljer att köpa en bil kan man ju tycka lite si och så om, men skyll inte på mig – skyll på shejkerna!

Nåväl, två kriterier tycker vi är mer viktiga; passionerade och lojala fans samt att det gärna får vara en arbetarstad (ej storstad).
Tänker att här sitter du på grymt ovärderlig info, har du några intressanta lag neråt i serierna? Minns ett intressant inlägg om Millwall och den nyutkomna boken om laget, jäkligt intressant. Men som sagt, Londonlag…
Peterborough och Chesterfield är tex två lag som är uppe för diskussion nu”.
 
Det här är naturligtvis en fråga som är alldeles för viktig för att inte åka ut på remiss.

Personligen är jag väl inte helt bekväm med något av de föreslagna alternativen. Peterborough United är en lite för historielös klubb – ligalag först 1960 – från en lite för uppnäst garnisonsstad. Smeknamnet ”Posh” förblir ju ett varningstecken.

Chesterfield är mer lockande. De har sin krökta kyrkospira, sin strävsamma stamtavla och sin rättmätiga indignation över FA Cup-semin 1997. Men de har dessvärre inte längre kvar underbart charmiga gamla Saltergate – utan numera spelar de sina hemmamatcher i en själlös låda de kallar B2Net Stadium, utslängd på en av de där vedervärdiga stormarknadsparkeringarna utanför staden. Dit kan jag bara inte skicka någon oskyldig människa.

Mitt förslag? Hartlepool United.

Högt däruppe i fotbollens nordöstliga hjärta spelar de fortfarande på samma Victoria Park som stått där strax utanför stadskärnan sedan 1886. Busby Babes var här på 1950-talet, Brian Clough brukade coacha här och det finns inga planer på att flytta.

De har dialekten. De har kvar ståplatserna. De har ett propert derby mot Darlington. Och de har en läktare döpt efter sorligt framlidne managern Cyril Knowles, of ”Nice One, Cyril”-Tottenham Fame.

Andy Capp – seriefiguren som på svenska sorgligt nog kallas ”Tuffa Viktor” – levde sitt liv i Hartlepool. Beskrivningen av handlingen i serien fungerar också perfekt som sammanfattning av tillvaron här: 

”His hobbies include pigeon racing, darts, snooker, football (which always involves fights with the other players, and frequently ends with Andy being sent off), occasionally cricket and rugby, betting on horses, getting drunk in the local pub (often falling into the canal and being fished out by a constable, and always, seven nights a week, arriving home late as a result), fishing (and not catching anything bigger than a goldfish), womanising, loafing on the sofa, and fighting with his long-suffering wife, Florrie.

Andy’s iconic plaid cap is always pulled down over his eyes, even when he is seen napping or bathing. He is often unshaven, frequently intoxicated (indicated by a prominent red nose and dishevelled clothing), lazy, freeloading, belligerent and confrontational—but just as frequently lovable (he always refers to Flo as ”pet”, and will instantly ”bop” anyone who dares to be rude to her).

Andy and Florrie are always on the verge of poverty. Although Flo works regularly as a charwoman, Andy is unemployed and lacks motivation”.

9906_03_5---Seaton-Carew--Hartlepool_web.jpg
Staden.

Hartlepool är en av de där industristäderna där jobben försvunnit från varven, stålverken och gruvorna. Klubben har aldrig vunnit någonting alls, och har tillbringat 83 säsonger på raken i tredje- och fjärdedivisionerna. Ändå är det här en tid som är mer upplyftande än deprimerande; laget har en viss möjlighet att skriva historia genom att för första gången någonsin spela Hartlepool United upp i tvåan, och staden har lyckats revitalisera sig runt en upprustad marina.

Borgmästaren bakom uppryckningen heter Stuart Drummond. Nuförtiden. Fram till och med 2002 hette han ”H’Angus the Monkey”, och var maskot för Hartlepool United. Det var utifrån den plattformen – och ett löfte om gratis bananer till bygdens skolbarn – som han påbörjade sin politiska bana.

Ifjol var han finalist i de globala världsmästerskapen för borgmästare, ”World Mayor”, men föll till slut mot Mexico Citys borgmästare Marcelo Ebrard. Han missar aldrig en hemmamatch.

hangus_the_monkey.jpg
Borgmästaren.

Glasklart fall, alltså?

Nja, den största nackdelen med Hartlepool United är att klubben numera har en ägandestruktur som innebär att de är registrerade på Brittiska Jungfruöarna, främst av skatteskäl. Det finns alltså absolut ett argument för att ta den självklara vägen, välja att backa AFC WImbledon eller någon av de andra supporterstyrda klubbarna istället.

Men som skrivet, jag lämnar frågan till golvet.

Vart ska vi egentligen skicka den undrande brevskrivaren och hans brorsa?

/Erik Niva

EXTRA! EXTRA! FUCKIN’ UPPDATERINGSEXTRA!!!

Genom genierna i kommentatorsfältet nås jag av livsviktig information, som genant nog varit fullständigt okänd för mig fram tills nu.

Andy Capp är pappa till Buster.

THE Buster. Serietidnings-Buster. Han heter egentligen Buster Capp.

Alla de stadiga grundvärderingar som format så stor del av min egen uppväxt – de har tydligen sitt ursprung i just Hartlepool.

buster.jpg