Startsida / Inlägg

24 Hour Revenge Therapy

av Erik Niva

Lite träningsmetodik, såhär på fredagsförmiddagen? Det kan ni haja.

Jag vet inte om det fortfarande är vad som gäller, men för några år sedan skulle varenda polare som 30-årskrisade hitta sina nyare, bättre jag genom KBT – kognitiv beteendeterapi.

Nu ska jag verkligen inte måla upp mig själv som någon expert på ämnet, men om jag har fattat det någorlunda korrekt är kognition en term som grovt uttryckt handlar om varför människor tänker som de gör – och hur det tänkandet sedan styr vårt handlande.

Kognitiv beteendeterapi är tänkt att hjälpa människor att förändra sina negativa tankemönster och beteenden. I livet – och numera även i fotbollen.

Ute i Europa intresserar sig allt fler för att applicera praktisk kognition på fotbollsträning, vilket bland annat uppmärksammas i det senaste numret av The Blizzard.
– Fram tills nu tror jag att de flesta coacher bortsett från – eller ens förstått – att fotboll är en enormt kognitiv idrott. Vi måste utveckla spelarnas hjärnor i precis lika hög utsträckning som vi utvecklar deras kroppar, men det är mycket enklare att se och mäta de fysiska resultaten än de kognitiva.

Kevin McGreskin är en skotsk coach som klivit fram som en av apostlarna för den kognitiva träningen. Ett av de mer intressanta koncepten i hans metodik är det han benämner som ”överlastning”. I en av hans övningar ska till exempel spelarna kasta en tennisboll och ropa ut olika färger samtidigt som de passar fotbollen.
– Överlastning ger både tankeprocessen och fötterna snabbare.

Det som tidigare mest varit en sorts gerillarörelse – för att prata Marcus Birro-språk – har nu börjat få ordentligt fäste inom elitfotbollen. McGreskin jobbar för närvarande med Partick Thistle, och i somras utsågs hans meningsfrände Michel Bruyninckx till akademiansvarig hos belgiska ligatvåan Standard Liège. Han jobbar också med överlastning, ger sina spelare i uppgift att prata på fyra olika språk samtidigt som de ägnar sig åt styrke- eller konditionsträning.

Efter bara några månader fick Bruyninckx bud om att en lite mer välkänd tränare hade uppmärksammat hans metoder och ville veta mer om dem. José Mourinho bokade in ett möte.
– Mourinho förstod omedelbart vad jag försökte göra, och frågade många intelligenta frågor. Han noterade också hur träningsövningarna skulle behöva större koncentration och uppmärksamhet, att man kontinuerligt skulle stimulera perceptionen – och att ”intelligent playing” kan växa mycket.

Football-Brain-Design.jpg

”Intelligent playing” är alltså en term som Bruyninckx använder, ”brain-centered learning” en annan.
– När man använder svåra ord blir folk motsträviga, men när Darwin pratade om evolutionen trodde folk att han var galen. De vi försöker göra är att utveckla en ny neurologisk bana i hjärnan på spelarna.

Även inom KBT pratas det om det där med att gräva nya banor i hjärnan, att plöja upp fåror dit positiva tankar kan ta vägen snarare än att försvinna ner i samma negativa spår dit de vant sig vid att ta vägen. De hjärnbanorna ska sedan isoleras med myelin, ett ämne som gör att impulsens hastighet ökar.

George Bartzokis – professor i neurologi vid UCLA – förklarar:
– Vad gör egentligen skickliga idrottsmän när de tränar? De sänder precisa impulser längs nervbanor, som sänder ut signalen att täcka banan med myelin. Efter all träning utvecklar de till sist en superdupernervbana. Och det är det som skiljer dem från oss andra.

Fotbollens framtid? It’s the myelin, stupid.

/Erik Niva