Startsida / Inlägg

Sound of Ideologies Clashing

av Erik Niva

Lite politik, såhär på vårkanten?!

Om ni har missat det kan jag ju berätta att det stormar rätt kraftigt ute i Europa. Det blåser hårt, det blåser kallt. Ekonomier backar och regeringar faller.

Jag ska bespara er mina egna ideologiska tirader, men tänkte likafullt redogöra för två olika fotbollspolitiska linjer som aktualiserats de senaste dagarna.

I söndags var det ju partiledardebatt här hemma i Sverige. Folkpartiets Jan Björklund lyfte då fram möjligheten att sänka skatten för olika typer av specialister – däribland fotbollsspelare.
– I kunskapsekonomin är det så otroligt viktigt att duktiga människor väljer att vara i Sverige, att vi inte driver dem utomlands och att duktiga människor från andra länder vill flytta hit.

Samtidigt valdes François Hollande till president för Frankrike. Ett av hans mest uppmärksammade utspel under valrörelsen har handlat om att tvinga alla med en årslön över en miljon euro att betala 75 procent av inkomsten i skatt – vilket inte riktigt är den sifferkalkyl nyrika Paris Saint-Germain använt när de räknat på hur de ska värva sig mot Europatoppen.

Visserligen har Hollande mjukat upp sitt löfte ju närmare verkligheten han kommit – nu pratar han om en ”utslätningsmekanism” för just fotbollsspelare – men principen har likafullt kommit att diskuteras flitigt i diskuterandes Frankrike.

Mest intressant? Att det faktiskt varit några välbetalda fotbollsspelare som själva uttryckt sitt stöd. Sidney Govou – som spelade för Panathinaikos fram till och med förra sommaren – är en av dem.
–  Jag bodde visserligen i min egen bubbla utanför centrala Aten, men jag insåg ju ändå att den ekonomiska situationen var på väg att bli otroligt problematisk. När folk inte betalar skatt – hur ska staten kunna bli ekonomiskt hållbar? Nu bor jag i Frankrike igen, och jag lever ett gott liv här. Om det beslutas att jag ska betala 75 procent i skatt är jag redo att göra det. Jag hoppas bara att det inte är ett utspel som mest gjorts för att väcka uppmärksamhet. Ska den här sortens åtgärder fungera måste pengarna som tjänas in omfördelas på ett effektivt sätt. Och det är viktigt att inte stigmatisera folk som tjänar pengar enbart för att de tjänar pengar. Det går inte att dra fotbollsspelare och direktörer med guldfallskärmar över samma kam.

Nu bör det såklart nämnas att Sidney Govou fyller 33 i sommar, och numera representerar Evian Thonon Gaillard. Så värst många miljoneurokontrakt återstår inte på hans karriär. Jag hoppas att han hade sagt samma saker ifall ett motsvarande förslag lagts då han var vice-världsmästare och lagkapten i Lyon.

Och så undrar jag såklart vad Harry Redknapp hade sagt om någon bett om hans syn på saken.

/Erik Niva

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB