Startsida / Inlägg

What Could Have Been

av Simon Bank

Anyone for tennis?

Med ett par timmar kvar till ett ovanligt intressant genrep mellan ett spännande Serbien och alltjämt experimenterande Sverige så finns det väl inga som helst skäl att inte vända blicken mot Paris och fransk tennis.

Om inte för annat så för att de där nere just vänt blicken hitåt.

I dagens l’Équipe görs en djupanalys av svensk tennis, av undret vi hade och raset vi fick. Reportern Pascal Coville har besökt Båstad, sett en öde tennisstad och pratat med dem som var med.

Och det är väl här nånstans jag måste styra oss vidare in på fotbollen för att inte förlora er helt.

Nicklas Kulti sticker ner tempen i idrotts-Sverige och ser… ett land som inte tänker tennis.

– En dag såg jag två grabbar som stod och slog bollar över ett nät mitt på gatan. Jag gick närmare och hörde hur dom pratade: ”Jag är Ibrahimović, så är du Cristiano Ronaldo!”. Dom spelade tennis med fotbollsspelarnamn! Där finns tennisens stora utmaning, att vinna kampen om att rekrytera mot sporter som fotboll, hockey och handboll.

Kulti, Johan Sjögren (sportchef i tennisförbundet) och tennisauktoriteten Johan Posborn beklagar sig om bristen på talanger, bristen på banor, bristen på förebilder, och i en egen liten kommentar får Mats Wilander ge sin syn på sakernas tillstånd.

Han skriver att det blivit mindre coolt att spela tennis i Sverige, att tennis inte längre är en viktig idrott.

– Serbien har en världsetta, eftersom Djoković är en enastående atlet, som lika gärna hade kunnat bli en av världens bästa fotbollsspelare om han valt att satsa på det. Om Ibrahimović hade valt tennis hade han varit topp-fem.

Och där har vi den punkt där vi börjar känna igen oss. Alldeles häromdagen satt ju Paul Balsom, fotbollslandslagets fysiolog, och hävdade att Zlatan lika gärna hade kunnat utmana Usain Bolt i London, om han fått för sig att springa istället för att dribbla (och spränga brevlådor).

– Rent teoretiskt har det räknats ut att det föds en pojke eller flicka i Sverige varje år som har den genetiska möjligheten att vinna OS-guld i 100 meter sprint. Kanske är Zlatan OS-­barnet i sin årskull. Så extremt välbyggd är han, sa Balsom.

Okej. Så om Zlatan kunnat bli världsetta i tennis och världsetta på 100 meter, då faller sig följdfrågan naturligt:

Vilka sporter hade Zlatan Ibrahimović kunnat bli världsbäst i?

Jag lägger min insats på handboll och ett par kampsporter. Däremot hade han haft svårt att ta sig längre än division sju när det gäller dans. The man don’t boogie.

slamdunkdafunk.jpg

/Simon Bank

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB