Arkiv för September 2014

- Sida 1 av 1

Första trailern för Taken 3

av Stefan Hedmark

Jag ska inte avslöja för mycket av handlingen i ”Taken 3”, men det finns en rejäl spoiler i början av den här trailern. Det är dock själva startpunkten för Bryan Mills (Liam Neeson) nya äventyr, så det är svårt att undvika. Väl uppbyggd trailer där den forne agenten hamnar i sin värsta knipa någonsin (but of course)… men risken är väl stor att luften pyser ur det hela som det gjorde i ”Taken 2”.

Stora pengar lär den dra in ändå. Neeson är fortfarande het. Just nu går thrillern ”A walk among the tombstones” på amerikanska biografer (svensk premiär den 17 oktober) och nästa år dyker han också upp i actionrullen ”Run all night” där han spelar en gammal lönnmördare som måste skydda sin familj mot forna uppdragsgivare. Låter som att Liam kommer att harva vidare i ”Taken”-träsket så länge publiken vill och kroppen håller.

liam-neeson-kill-map-1.0

För någon vecka sedan släppte Universal ovanstående karta, ett dokument över den irländske stjärnans bloddrypande globala dominans. Mest folk har han dödat i Frankrike i första ”Taken”.

Svensk biopremiär för ”Taken 3” blir det den 15 januari.

En ljuspunkt med Goldblum

av Stefan Hedmark

Storbolaget GE vill vara coola killar. Så därför anlitade man humorduon Tim & Eric samt den fenomenale Jeff Goldblum för en två minuter lång reklamfilm för GE:s ljusteknologi.

Precis så skruvat som man förväntar sig när Goldblum är inblandad. Honom ser vi för övrigt härnäst på bio i ”Mortdecai” nästa år, en actionkomedi med Johnny Depp.

Paul Thomas Andersons frisyrfest

av Stefan Hedmark

Första trailern för ”The master”-regissören Paul Thomas Andersons nya film är här. Den heter ”Inherent vice” och är baserad på Thomas Pynchons bok (som på svenska heter ”Inneboende brist”), en skruvad noir-historia om en privatdeckare som blir inblandad i en snårig historia på 70-talet.

Många roliga scener i trailern. Och en härlig rollista, med Joaquin Phoenix i centrum (precis som i ”The master”). Risken är väl att det blir årets ”American hustle”, en praktfull tårta med frejdiga frisyrer men skral berättarförmåga. Å andra sidan är Anderson en stabilare filmskapare än David O Russell.

Men visst blir frisyrer en stor grej i filmen. Här är Josh Brolin i en mycket myndighetsrak crew cut i trailern:

Skärmavbild 2014-09-30 kl. 02.34.53

Svensk biopremiär beräknas till den 30 januari.

Välkommen till Sarajevo (Film Festival)

av Sandra Wejbro
Skender i en ruin på Trebević-berget ovanför Sarajevo, en plats där serbiska krypskyttar hade bra utsikt över stan. Han pekar ut området som en gång i tiden var Ingemansland.
Skender i en ruin på Trebević-berget ovanför Sarajevo, en plats där serbiska krypskyttar hade bra utsikt över stan. Han pekar ut området som en gång i tiden var Ingemansland.
Lite sent, men här kommer några tankar från Sarajevos stolta filmfestival som gick av stapeln i augusti.

När festivalen drog igång 1995 var Sarajevo fortfarande en belägrad stad och filmer fick smugglas in, bland annat genom ”Hoppets tunnel” som grävdes under flygplatsen för att få in vapen och förnödenheter under kriget. Numera är

”Wall of fame” på tunnelmuseet.
”Wall of fame” på tunnelmuseet.

tunneln en turistattraktion som bland annat lockar de internationella stjärnor som besökt festivalen varje år. På tunnelns ”wall of fame” syns namn som Orlando Bloom, John Travolta, Michael Moore, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Daniel Craig och Gillian Anderson. Nu 19 år senare var britten Michael Winterbottom hederspristagare och ett urval av hans filmer visades i ett stort retrospektiv. Särskilt känslomässig var visningen av ”Welcome to Sarajevo” från 1997, Winterbottoms skildring av den blodiga belägringen ur några journalisters perspektiv. Den brittiske reportern Michael Henderson (Stephen Dillane) rapporterar från ett barnhem och börjar allt mer dras in i deras öden. Vi möter också den på gränsen till dödsföraktande amerikanske stjärnreportern Jimmy Flynn (Woody Harrelson) som inte heller klarar av att stå vid sidan och titta på när människor dödas. Samtidigt måste de hantera en hemmapublik som är på väg att tröttna och dra vidare mot nya ”stories”, nya konflikthärdar. Winterbottom var själv på plats under visningen och svarade sedan på publikfrågor. Han förklarade bland hur han tänkte med musikläggningen, för låtar som ”I wanna be adored” med The Stone Roses och ”Shine on” med House of Love är ju inte det första man associerar vare sig Balkan eller krig med.

– Jag ville att tittaren skulle känna att människorna i Sarajevo är precis som vi och därför valde jag musik som många i västvärlden kan relatera till, sa han.

Ett ”trick” för att få det att kännas mer nära. Användandet av autentiska krigsbilder var en annan sådan sak. Han berättade också att många scener ”tyvärr” tvingades spelas in på andra delar av Balkan eftersom Sarajevo 1997 var så sargat.

Michael Winterbottom under eftertexterna (musiken!) till ”Welcome to Sarajevo”.
Michael Winterbottom under eftertexterna (musiken!) till ”Welcome to Sarajevo”.

Krigets skugga hänger inte lika tungt över Sarajevo idag. När en ung filmvolontär fick frågan under festivalens egen sightseeing till Hoppets tunnel  om vad hon kunde berätta om dess tillkomst svarade hon bara:

– Jag vet inte. Jag var inte född då.

Invigningsfest på lyxiga Hotel Europa.
Invigningsfest på lyxiga Hotel Europe.

Nu är festivalen sprängfylld av glam, gratissprit och röda mattor. Sida efter sida i de forna jugoslavländernas största kändistidningar.

Men viktigast av allt: många bra filmer. Här är några av mina favoriter.

”White God” av Kornél Mondruczó.

Denna ungerska film vann Un Certain Regard-priset på årets Cannes-festival och skildrar världen ur något så ovanligt som hundarnas perspektiv. Till slut gör de uppror mot de människor som behandlat dem illa och hämnden är oerhört spektakulär. Extremt engagerande, udda och vackert.

Skapargänget bakom ”White God”.
Skapargänget bakom ”White God”.

Macondo av Sudabeh Mortezai.

Närmast dokumentär film om tjetjenska flyktingar i en förort till Wien och 11-årige Ramasan som har fått alldeles för stort ansvar för sin låga ålder – som tolk åt mamma, barnvakt till småsyskonen och familjens överhuvud. Plötsligt dyker en vän till hans döda pappa upp och rör till hans lilla världsbild.

Macondo-gänget svarar på publikens frågor.
Macondo-gänget svarar på publikens frågor.

[AMO] Amour Fou – Trailer with english subtitles from Amour Fou on Vimeo.

Amour Fou av Jessica Hausner.

Galet vacker och stämningsfull österrikisk film om en självupptagen författare som försöker övertala sin älskarinna att ta livet av sig tillsammans med honom.

A Blast av Syllas Tzoumerkas.

Rätt enerverande men fascinerande skildring av Grekland under den ekonomiska krisen och trebarnsmamman Maria som plötsligt får nog och ger sig av.

Som svensk bubblare bör ”Turist” nämnas som visades i fullsatt salong i konkurrens med en av festivalens stora fester. Skratt och förfäran – publiken var med i varje vändning. Resten av festivalen i bilder:

Mike Leigh och skådespelaren Marion Bailey pratade om deras nya (och rätt sömniga) film ”Mr Turner”.
Mike Leigh och skådespelaren Marion Bailey pratade om deras nya (och rätt sömniga) film ”Mr Turner”.
Susan Sontag-torget där festivalcentret höll till.
Susan Sontag-torget där festivalcentret höll till.
Norske Hans Petter Moland visade ”Kraftidioten” på festivalen. Huvudrollsinnehavaren Stellan Skarsgård var dock inte på plats.
Norske Hans Petter Moland visade ”Kraftidioten” på festivalen. Huvudrollsinnehavaren Stellan Skarsgård var dock inte på plats.
Magisk utomhusbio mitt i Sarajevo. Här hyllas kinesiska Yi'nan Diao för sin thriller ”Black Coal, This Ice”.
Magisk utomhusbio mitt i Sarajevo. Här hyllas kinesiska Yi’nan Diao för sin thriller ”Black Coal, Thin Ice”.
Sarajevo i mitt hjärta.
Sarajevo i mitt hjärta.
Kategorier Bio, Politik
Sida 1 av 1
Alejandro González Iñárritu American horror story Angelina Jolie Birdman Breaking bad Golden Globes Harrison Ford House of cards Ian McKellen Kevin Spacey Lego-filmen Liam Neeson Matthew McConaughey Meryl Streep Michael Keaton Oscars Simpsons Star wars Stellan Skarsgård Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB