Startsida / Inlägg

”Så vi gjorde upp en brasa och brände hans skor”

av Patrik Brenning

Sociala medier skulle ta oss närmare idrottarna i världseliten hette det men det känns snarare som den avskärmat oss ännu mer från de stora idolerna. Men ibland, när man kryssar mellan de ointresserade svaren i Zlatan Ibrahimovics app och de tillrättalagda hurraropen på Wayne Rooneys Twitter, så kan det plötsligt dyka upp ett guldkorn.

Ett sådant är Gerard Pique. Politiskt intresserad, frispråkig och inte rädd för att trampa någon på tårna. Varken offentligt eller bakom stängda dörrar.

”Zlatan är en del av gruppen den dag Gerard Pique börjar utsätta honom för practical jokes” hette det när Sportbladet träffade försvararen i Barcelona 2009.

– Haha, jag skämtar en del med honom, och det gör han också. Jag tror att det är väldigt viktigt i ett lag. Vi är tillsammans jämt och sådana relationer är svåra, när man träffar precis samma människor hela tiden. Så kan man ha lite humor och få se ett leende hos sina lagkamrater tror jag det här jobbet, och livet, blir lättare.

Vad gör Zlatan?

– Han brukar sparkas och småknuffas utan orsak ibland. Jag tror det är för att visa att han är starkast.

Är han det?

– Inte en chans.

Men det här ska inte handla om Zlatan utan om Pique och hans ibland rätt brutala upptåg.

Häromveckan dök jag på en intervju med landslagsbacken i spanska TV3. Där berättade 29-åringen bland annat om hur han raggade upp Shakira (han frågade om vädret – visst blir man besviken ändå) och om vad han saknar mest med Manchester United.

– Jag älskar brittisk humor. Det var vad jag älskade med Manchester. De tar inte åt sig när du driver med dem. De försöker hämnas, men de tar inte åt sig. Här i Barça uppskattas inte alltid min humor. Jag brukar släppa ut luften ur mina lagkamraters däck och såna saker men det är ingenting jämfört med vad som hände i United.

– Om någon kom in med en dyr tröja de precis köpt så satte vi den på frisparksdockorna. Sen hade vi skottövning och förstörde tröjan fullständigt med all lera från bollarna. Det omklädningsrummet var fullt av liv.

Det kanske samtidigt till sist också förklarar varför Pique själv kommer till omklädningsrummet i riddarrustning.

Skärmavbild 2016-10-18 kl. 15.17.06

Oavsett så är inte det min favorit av alla Piques historier. För spanjoren berättar också om en särskilt minnesvärd episod med franske försvararen Patrice Evra.

– En dag kom Patrice in med ett par skor från Nike som han hade tjatat om att de skulle tillverka åt honom i månader. De hade namnen på hans barn inskrivna och alla möjliga sjuka detaljer. Så vi gjorde upp en liten brasa och brände dem. Vi filmade allt och sen skickade vi videon till Patrice.

Brutalt? Absolut. Men jag kan inte låta bli att älska när en spelare vågar gläntar på dörren in till klubbarnas allra heligaste.

Då gör det inget om det står ett par Nike-skor där och brinner.

united
Foto: AP
  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB