Startsida / Inlägg

Tungt för Guidetti – men det här är sorgligt på riktigt

av Patrik Brenning

Zlatan är borta och det var ju nu John Guidetti skulle kliva fram ur skuggan och växa ut till svensk fotbolls nye superstjärna. För visst minns ni reklamkampanjen vid Stureplan inför EM 2012?

De bilderna kändes väldigt avlägsna när en nedslagen Guidetti i går vandrade förbi oss i pressen utan att prata efter att ha förlorat sin startplats i landslaget till Ola Toivonen och från bänken sedan sett 30-åringen övertyga stort i 3-0-segern mot Bulgarien.

Tung för Guidetti men med lite distans till matchen är det kanske ändå läge att sätta 24-åringens fotbollsvardag i perspektiv. Jag menar, det har ju hänt riktigt sorgliga saker i fotbollsvärlden i år. Riktigt, riktigt sorgliga.

Möt Bastian Schweinsteiger, 32 år, tysk landslagslegendar och tills den här säsongen profil i engelska Manchester United. Tills den här säsongen ja.

Innan Premier League-premiären petade José Mourinho tysken från truppen och beordrade mittfältaren att börja träna med reservlaget. Efter en kort period där skickades Schweinsteiger, som vägrat byta klubb, vidare till juniorerna. Nu skriver Manchester Evening News att ”Basti” tvingats lämna även dem och istället åker in till träningsanläggningen Carrington varje dag för att träna ensam i den kalla Manchester-luften tillsammans med sin personlige tränare.

Ännu sorgligare blir det när man samtidigt följer Bastian Schweinsteiger i sociala medier. För trots att mittfältaren i skrivande stund har ungefär lika god chans att spela för Manchester United den här säsongen som Jesper Blomqvist så fortsätter han att twittra uppmuntrande både före och efter samtliga av Uniteds matcher.

Det sorgligaste vi läst från fotbollsvärlden i år? Nej, inte ens nära.

Jag ger er Robert Beasleys nyligen släppta bok ”Jose Mourinho: Up Close and Personal”. Jag ger er Michael Essien. December 2012. Madrid.

Den 3 december ska Michael Essien fylla jämnt – 30 år – och det ska förstås firas! Mittfältaren från Ghana har kommit till Real Madrid på lån från Chelsea i augusti och bestämmer sig efter ett halvår i Spanien för att bjuda in sina lagkamrater till festligheterna.

Luka Modric och gamle lagkamraten från Chelsea Ricardo Carvalho dyker up. Bara Luka Modric och Ricardo Carvalho dyker upp.

essien

”Mourinho var tvungen att trösta Essien och försöka förklara att det inte betydde att spelarna inte tyckte om honom utan att de bara brydde sig om sig själva och hade bättre saker för sig”, står att läsa i boken.

Det sorgligaste vi hört från fotbollsvärlden det här året? Nej, inte det heller!

Den 22 september uppmärksammar Daily Mail Arsene Wengers 20 år på posten som Arsenal-tränare. De gör det med en chatt med Arsenal-legendaren Martin Keown.

arsenal

Frågan: Vad var det roligaste ögonblicket du upplevde tillsammans med Arsene Wenger i Arsenal?

Till historien hör att Martin Keown spelade i klubben 1993-2004. Tillsammans med Wenger vann han tre Premier League-titlar, tre FA-cuptriumfer och Cupvinnarcupen. Men det är inte någon av de händelserna som ligger närmst till hands när Martin Keown ska lista hans absolut roligaste stund i Arsenal.

”Under Arsenes första säsong i klubben använde vi ett hotell nära träningsanläggningen eftersom vårt eget omklädningsrum hade förstörts i en brand. Vi hade två rum bokade där vi kunde få behandling och tränaren byta om och en dag var vi några stycken som väntade på att få behandling när han kom in för att ta en dusch.

Efter en minut hörde vi hur han satte på duschen och sedan skrek ut sin smärta eftersom vattnet var skållhett. Vår fysio Gary Lewin sprang dit för att kolla så att han var okej men han bestämde sig för att duscha klart. Vi höll alla på att kissa på oss utanför när vi försökte att inte skratta men Arsene kom ut ur duschen med ett leende på läpparna så vi förstod att det var okej att garva.”

Det här är alltså Martin Keowns ALLRA ROLIGASTE ögonblick med Wenger under åtta (!) år tillsammans i Arsenal. Men vänta, det blir faktiskt ännu värre för Keown är inte nöjd här. Han bara måste bjuda på ännu en saftig anekdot.

”Det var en gång innan en FA-cupsemifinal som vi åt lunch. Han brukade alltid gå fram först för att ta mat och när han skulle hämta sin dessert så lade han lite glass på tallriken men när han vände sig om gled glassen av och landade på mattan.

Han märkte inget men alla spelarna tittade när han gick tillbaka till sin plats, satte sig ned, skulle ta en tugga av glassen och såg att den var borta! Han var rejält konfunderad innan vi alla pekade på glassen på golvet och började gapskratta”.

Det är alltså Martin Keowns näst roligaste minne från åtta (!) år tillsammans med Arsene Wenger.

Det är tamejfan sorgligt på riktigt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB