Startsida / Inlägg

En engelsk jätte med en brittisk golfpublik

av Patrik Brenning

De hade vallfärdat från Manchester för att se sitt lag spela hem en Europa-titel.

De är Uniteds allra mest inbitna supportar. De allra mest trogna.

Det måste gå att kräva mer av en sådan fotbollspublik.

Det här var inget annat än patetiskt.

Det fanns folk som betalade upp emot, och över, 20 000 kronor för en biljett till finalen i Europa League på Friends Arena. När du läser om hur svårt det var att få tag på en av plåtarna går det kanske också att förstå.

För att få en plats på Uniteds läkarsektion krävdes att du är säsongskortsinnehavare i ligan, varit på alla hemmamatcher i cuperna den här säsongen och sökt biljett till minst en bortamatch i Europa-spelet sedan starten av säsongen 2015/16. Men inte ens då var du garanterad en plats. Det innebar bara att du hade möjlighet att delta i utlottningen av chansen att få en av de 10 000 hett eftertraktade stolarna.

Förstå då den exklusiva känslan för de som faktiskt fick möjligheten att komma. Förstå också hur trogna de varit sitt lag för att få möjlighet att komma hit. Hur inbitna fans de faktiskt är. Förstå då också förvåningen hos oss övriga när de kommer till Friends Arena utan att verka bry sig det minsta.

De kom direkt från en tragedi i hemstaden Manchester och visst hade det lagt en skugga över onsdagens final. Men det stoppade dem inte från att sjunga upp och festa en hel dag i Stockholm. Det borde inte ha stoppat dem från att åtminstone försöka göra sig hörda på Friends Arena.

Känslan är att det lät mer från bortasektionen på Friends Arena utslaget över en hel match när allsvenska nykomlingen Sirius var här nyligen. Det finns utan tvekan ingen publik bland de allsvenska storlagen som hade förlorat den här läktarkampen. Redan en bit in i första halvlek viftade också skadade Marcos Rojo uppgivet mot United-sektionen. Fostrad i den sydamerikanska fotbollen måste han ha undrat vad det var för golfpublik som dykt upp.

Det är knappast något nytt att reta sig på fotbollens ekonomiska utveckling. På situationen där du, för att ens ha möjlighet att få köpa en biljett till finalen på Friends, redan måste ha spenderat en förmögenhet på din fotbollsklubb. Hur det selekterar supportrarna och tvingar bort de med passion men inga pengar. Det är inget nytt men det är ändå värt att återigen ta upp till ytan. Att alltid ta chansen att kritisera.

Ajax kom hit med ett gungande supporterhav. De hade på något sätt till och med lyckats smuggla in en hel capo-ställning åt klackledaren inne på Friends Arena. De skapade stämningen. De räddade atmosfären. (Tråkigt bara med de mindre roligare scenerna efter slutsignalen när en liten grupp började ta loss stolar som sedan slungades mot planen).

Stolta och klassiska jätten Manchester United kom med det bästa fotbollslaget men supportrarna hade med fördel lika gärna kunnat stanna hemma. De var ju ändå inte här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB