Startsida / Inlägg

Folket ska märka att kungen är i stan!

av Patrik Brenning

”Det är kul att spela fotboll”.

Jag vet inte hur många gånger vi fått höra det de senaste åren. För lika intressant, oberäknelig, irrationell, fantasifull och rakt igenom underhållande Emil Forsberg är på planen – lika vänlig men ändå stelbent tråkig har han varit utanför den.

Det har varit samma standardsvaret på allt. Oavsett fråga.

Hur är det att dominera i Bundesliga?

– Det är kul att spela fotboll.

Hur var det att skriva på det nya kontraktet och få 35 miljoner kronor i årslön?

– Det är kul att spela fotboll.

Hur var det att som förste fotbollsspelare åka till mars, få se att det helt oförklarligt står en staty av Cain Dotson på planetens norra halvklot och sen upptäcka liv i form av små Joel Cedergren-spermier i mars grundvatten?

– Det var kul att spela fotboll där också.

Men i år har någonting hänt. En liten revolution i den stora fotbollvärlden men en stor revolution i den mindre Sundsvallsfotbollen. Eller snarare evolution. För sakta men säkert har vi börjat skönja små tecken på utveckling från den tidigare så våldsamt grundade Sundsvalls-sonen. Små tecken på att någonting varit på väg att förändras.

När Erik Niva nyligen intervjuade Forsbergs agent Hasan Cetinkaya fick vi också veta varför.

– Problemet med svenska spelare är att de inte riktigt tror på det. Jag har alltid känt att det är den mentala biten som verkligen saknas här, och en stor del av mitt koncept går ut på att väcka svenska spelare. Anledningen till att mina spelare har lyckats är den mentala biten. Ta Emil Forsberg, vi har jobbat extremt mycket på att få in den här tron i honom. Jag har suttit i timmar med Emil och bara jobbat mentalt, bara försökt trycka in självförtroende, trycka in, trycka in.

I Bundesliga och landslaget har har vi kunnat följa resultatet av Cetinkayas tryckande, pressande och pustande på planen och på Instagram dess minst lika stora effekt utanför de kritade linjerna. Hur det sakta men säkert pulvriserat betongen som tidigare höll Emil Forsbergs fötter fastgjutna nere på jorden och hur 25-åringen nu håller på att levitera från marken för att ta luft i form av en internationell superstjärna. Men låt oss ta det ett steg i taget här i ett försök till en pedagogisk analys av Forsbergs väg från blygsamt svensk till utåtagerande fotbollsjätte:

Tänk att vi var snygga en gång i tiden. @patrickbolin

A post shared by Emil Forsberg (@eforsberg10) on

Det var alltså här det började. Visst finns det en ansats till stjärna med ena kraghalvan utanför den dova tjocktröjan men mössan är, om än exemplarisk i sitt tryck, kanske inte riktigt det senaste skriet från de största modehusen.

Me and My love.

A post shared by Emil Forsberg (@eforsberg10) on

En lite äldre Forsberg tillsammans med flickvännen Shanga. Skjorta och överdragströja – om än i något vågat julrött så – i en fortsatt samlad och trygg JC-stil.

God jul gott folk önskar familjen forsberg/ Hussain

A post shared by Emil Forsberg (@eforsberg10) on

Vi fortsätter in på svärmorsdrömmen. Nu har Forsberg kastat överdragströjan men ersatt den blå jeansskjortan med ett i Sundsvall extremt gångbart skogshuggarplagg. Knappast något som väcker uppmärksamhet på stan (dock ett litet stjärnplus för hockeyfrillan).

Lill sparven?

A post shared by Emil Forsberg (@eforsberg10) on

Jag sa ju det! Svärmorsdröm.

Men sedan kom Hasan Centikaya, sedan kom Malmö FF, sedan kom RB Leipzig, sedan kom mångmiljonkontrakt, sedan kom assistrekord i Bundesliga och ut kom… Emil Forsberg. Superstjärnan!

My wife. My life. My everything ❤ happy Valentines day ❤

A post shared by Emil Forsberg (@eforsberg10) on

Blomväggen. Kravatten. Västen. Det fullständigt överdådiga bröllopet. Fem dansande stjärnplus!

?

A post shared by Emil Forsberg (@eforsberg10) on

Och här: den avslappnade fotbollstjärnlooken till perfektion. De slitna jeansen och den lite för stora t-shirten med kända dj:s som accessoarer för att komplettera den imagebyggande utstyrseln. Fem dansande stjärnplus!

HOMEBOUND ✈️??

A post shared by Shanga Forsberg (@shangaforsberg) on

”Får jag ta med hunden på flyget? Nehe. Okej, då tar jag ett eget flyg”. Fem dansande stjärnplus!

New name, new year, new car. In that order. ? #SF10

A post shared by Shanga Forsberg (@shangaforsberg) on

Hallå! ”New name, new year, new car.” Fem dansande stjärnplus!

Men de här fotona ger ändå bara en bild av resan som fotbollsstjärnan Emil Forsberg med familj gjort. Inte slutresultatet. För det var först den 22 maj som 25-åringen verkligen blommade ut på allvar.

Tänk er Idrottsparken. Tänker er skogsindustristaden Sundsvall med sina 100 000 invånare. Kasta sedan in den här killen i ekvationen:

foppa

Det här måste vara den ultimata fuck it-looken. Stilen du skaffar dig när du kritat på ett  mångmiljonkontrakt, tagit din nya Aston Martin in till stan och i ett Pretty Woman-inspirerat ögonblick klivit in i Guccis flaggskeppsbutik, lagt kreditkortet på disken och engagerat dig i en liknande dialog som en kollega till mig hade i samband med att hen checkade ut från sitt hotellrum efter EM 2004.

Did you have anything from the minibar?

– Yes. Everything.

Sorry?

– I had everything.

Bara jackan kostar alltså runt 35 000 kronor.

Det var en tydlig signal till hela bygden. Den gamle ”det är kul att spela fotboll-Forsberg” är borta. Här var istället den nya ”kolla var jag är nu-Forsberg”.

Det var som om 25-åringen anammat orden från en annan stor svensk fotbollsstjärna som häromåret gled in i Stockholm och lät sig fotograferas i sitt senaste tillskott till en redan imponerande svindyr bilpark. Allt med motiveringen: ”Folket ska märka när kungen är i stan”.

Forsberg är kanske inte kung ännu men uppvisningen den 22 maj gav i alla fall en tydlig fingervisning av vad som är på gång.

Folket märkte att landshövdingen var hemma.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB