Startsida / Inlägg

Juldoftstips

av Julia Nicander

Jag fullkomligt avgudar julen, och allt som hör till. Varje doft, pepparkaka, presentsnöre och granruska kan få mig att bli varm i magen i flera minuter. Jag börjar andas jul redan i oktober, har ingenting alls emot tidigt julpynt på stan, sniffar efter doften av snö i luften, och väcker Joakim kvart i sex på morgonen för att berätta att de första snöflingorna äntligen har fallit. Samt njuter sedan av varje knarrande steg på vägen till jobbet. Ja ni märker ju, julen bor helt enkelt i det finaste rummet i hjärtat.

Men, av alla julens olika glädjeämnen så är jag mest förälskad i doften. Så jag tänkte att ni kan få ta del av mina bästa tips som jag samlat på mig under mitt liv för att få ert hem att dofta som mest julmysigt.

1. Koka upp en stor kastrull med vatten, och lägg i skivor av apelsin och citron, kanelstänger, krydnejlikor och eventuellt en pyttenypa med vanilj. Låt koka ett tag, upp till två timmar går fint (längre har jag inte provat.). Doften sprider sig i hela lägenheten och man blir glad i hela kroppen.
2. Koka glögg. Luktar hur gott som helst, och smakar likaså!
3. Fyll dina fönster med granris och torkade apelsinskivor. Lukten av gran är väl ändå en av världens lugnaste och friskaste?
4. Sätt nejlikor i apelsiner och häng upp i fönstren.
5. Hyacinter! I mängder. Köp gärna blommorna i olika stadier av utslagning, så att inte alla blommar exakt samtidigt. På så sätt kan de få överlappa varandra med kanske den bästa doften i världen.
6. På en blogg jag läste för ett tag sen fick jag även tipset att dammsuga upp kanel (en ansenlig mängd). När man sedan fortsätter dammsuga så sprids doften av kanel överallt där man drar fram. Även lite kanel på en spisplatta med låg värme, skall dofta gott.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB