Startsida / Inlägg

Blogglistan

av Julia Nicander

Hur länge har du bloggat?
Från och till, på olika sätt i fem år nu.

Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga?
Jag läste i princip inga bloggar, förrän jag började blogga själv. Då fick jag mest känslan av att det här var ju som gjort för mig. Inspiration, bilder, text och utlämnade privatliv i en enda salig röra.

edf13ca733bb28aaaf686ffea7b667e7

Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Niotillfem-Sandras, tror jag. Jag blev alldeles betagen och älskade hennes header. Kunde inte förstå att någon kunde vara så finurlig hela dagarna.

Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Jag har gjort misstaget (tiotals gånger) att radera gamla bloggar. Ångrar mig alltid i efterhand, men är beroende av nystarter och att rensa ut! Men jag har gjort ett heligt löfte till mig själv att aldrig radera en endaste blogg, igen.  Men med det sagt, jag tycker det är hemskt pinsamt att läsa mina gamla grejor. Mest för att jag ändrar mig så mycket hela tiden, som person, att jag inte känner igen den som skrivit.

2352494384_7c24da4cbd

Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Etthundratvå stycken på Bloglovin’, och sedan en handfull till som jag kikar in på lite mer sporadiskt. Jag är en bloggläsare av rang, och ibland funderar jag på om jag borde skära ner. Men jag vill ju inte!

Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar?
De allra flesta, kanske 80% är dagboksbloggar med någon form av tema. Mat/vintage/inredning är nog det vanligaste. Sedan finns det några mammabloggar, några träningsbloggar och en och annan fotoblogg. Min nya craving är jordbruksbloggar. Som Longest Acres.

DSC_0068 DSC_0187

Nämn en bloggare som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
Kate från Longest Acres är raka motsatsen till mig tror jag. Bor med sin fästman Nick på en gård i Vermont, är i princip självförsörjande, gravid, och har en mjölkko som heter Winnie. Ramlade in på hennes blogg i förra veckan, och njuter av den till fullo. Hur inspirerande kan någon bli?

Nämn en bloggare som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Jag tror att Felicia skulle kunna vara lite lik mig. Men i allmänhet så är jag en sådan person som sällan tycker att någon är lik mig. Hade väldigt gärna velat hitta någon dock!

visningsbild

Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
De tycker att det är fint! Även om Joakim ibland får hundögon och vill ha uppmärksamhet när han tycker att jag redigerat bilder allt för länge…

Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Det tror jag inte. Men mestadels för att den här bloggen inte är särskilt personlig, jag försöker ibland ändra lite på det, men är inte riktigt säker på hur det skulle bli.

Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Som ovan nämnt så gör den verkligen det, jag försöker hitta min (vår) balans här inne. Tanken är ju att det skall slutligen kännas som att vi alla är hemma hos mig på ett ständigt kafferep. Vi hamnar nog där snart!

70c6f108834dd967f93884410eff6af6

Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Som en annan bloggare så fint beskrev, jag bloggar inte om någonting som skulle få mig att sänka rösten och luta mig nära min vän för att ingen skall höra. Och sen självklart inte något elakt om någon. Sådan är inte jag!

I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
Ganska så mycket. Men kanske mest bekräftelse från mig själv! Även om jag i hemlighet drömmer om att ni skall bli flera hundra tusen som kikar in hit varje dag. Ju fler desto roligare!

Tror du att en kan lära känna en person genom att läsa hens blogg?
Jag tror att man kan göra det, om man är bra på att läsa mellan raderna. Ibland så kan även en väldigt privat blogg vara avslöjande. Men om man bara läser precis vad som bjuds, så tror jag att man sällan får en bra bild av personen bakom skrivelserna.

50a92efff7addf04386f1b0471c9f44d

Har du träffat folk irl efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Nej, tyvärr. Men jag hoppas på en bloggträff i Göteborg, inom en inte allt för avlägsen framtid!

Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Definitivt. Särskilt ungdomar, som kanske inte fått tillräckligt med inblick i hur internet egentligen fungerar. Man behöver ha ett ganska välutvecklat konsekvenstänkande för att inte hamna fel på nätet, och kanske behövs det mer information om sociala medier, i skolor och hemma för att man skall få en bredare bild av hela fenomenet.

Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar?
Nej, jag har haft turen att hittills bara få snälla kommentarer. Håller tummarna att det fortsätter på det sättet!

keep-calm-and-be-kind-65

Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Ja absolut, men mest för att det framkallar enorm skämsel för mig att läsa mina gamla texter från sena tonåren. Har alltid haft svårt för det där!

Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Jag önskar att jag hann lägga mer tid på det. Drömmen är ju att fortsätta studera, och då ha lite mer tid för bloggandet. Nu känner jag ibland att jag slänger ihop ett inlägg som jag kunnat göra bättre, bara för att kvällen är sen och middagen skall lagas. Och det är ju inte skoj!

44ab280c06d682672cb43c1f19d9e72f

Tror du att du fortfarande bloggar om två år?
Det hoppas jag verkligen!

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Jenny Åsell och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB