Startsida / Inlägg

When baking, follow directions. When cooking, go by your own taste.

av Julia Nicander

DSC_0010

I veckan passade jag på att göra min absolut bästa maträtt, och tänkte att jag kan dela med mig av receptet till er. Ugnsbakad lax med sötpotatismos och kokta rödbetor kommer här!

Som ni ser ovan så har jag redan förberett med att skala sötpotatisen. Supertråkigt men nödvändigt. Hacka sedan potatisarna i små bitar, och koka precis som vilken potatis som helst tills de har blivit så mjuka att man lätt kan mosa en liten potatisbit med en gaffel.

Lägg potatisen i en stor bunke, släng ner en bra bit smör och salt, peppar kan man också ha om man tycker det är gott. Jag hoppade dock den. Gör sedan mos av det hela, på det sättet som passar dig bäst. Elvisp, matberedare eller potatispress fungerar utmärkt allesammans. 

Sedan kommer det som gör moset så himla perfekt och supergott. Sirap! Blanda ner så mycket som du tycker är gott, och kanske mer salt om det behövs. Moset skall vara ganska ordentligt sött, men även här så gör man ju som man vill. Jag hade nog två eller tre matskedar sirap till ovan mängd potatis.

DSC_0024


Sedan kommer vi till laxen! Jag använde mig av fryst, kravmärkt lax som var den miljösnällaste jag kunde hitta i frysdisken. Lägg dem snällt på rad i en ugnsfast form, och strö över salt och lite socker. (Sockret har mamma lärt mig, det är inte klokt vilken skillnad det gör!) Jag hade även philadelphiaost, pad thai-sås, och soja ovanpå laxen. Fyll formen med ungefär en dl vatten också, så håller bitarna  sig saftiga i ugnen.
Potatisarna på bilden är vad som händer när Joakim inte tycker om sötpotatismos. Men det är vanliga halva potatisar med rosmarin, salt och olivolja på.

Rödbetorna är lättast. De behöver bara skalas och kokas. Men se upp med koktiden, det tar ibland över en timme (!) att få dem riktigt mjuka och fina.

Och sådär, laxen hade jag i ugnen på 200 grader i ungefär en 20 minuter. Men det där är helt beroende på hur stora bitarna är och om de är tinade eller frysta såklart.

DSC_0034

Och sedan, boom, så har man kanske den godaste måltiden i stan framför sig på Gröna Anna-tallriken. Hur bra som helst! Och vill man byta ut laxen mot ett vegetariskt alternativ så fungerar quorn helt magnifikt, eller bara lite stekt haloumi.

 

Så, smaklig måltid nu mina små finingar!

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB