Startsida / Inlägg

Kul feministbok ligger etta

av Cecilia Gustavsson

”Konsten att vara kvinna” av brittiska Caitlin Moran ligger nu etta på fackbokstoppen. Kul! tycker så klart en gammal feminist som jag.
Så här kommer min intervju från när hon besökte Sverige för några veckor sedan:

Boken ”Konsten att vara kvinna” har blivit en enorm succé.
– Kvinnor som säger att de inte är feminister vet inte vad det be­tyder, säger Caitlin Moran, som plötsligt blivit idol och eftersökt megastjärna. 

”Konsten att vara kvinna” är en mix av självbiografi, feministiskt manifest och krönika. Egentligen är inget nytt under solen – Caitlin Moran skriver om utseendefix­ ering, rätten till abort och dålig porr. Skillnaden är att hon gör det på ett halsbrytande komiskt sätt.
Och hon visar sig vara ungefär som sin text. Vi hinner inte sät­ta oss förrän hon skämtat om sin baksmälla, orsakad av ett shots­race kvällen innan, och berättat en galen, grov anekdot om oralsex. Sedan drar hon upp kängorna i soffan och svarar livligt och fort.
– Jag vill visa att feminism är kul och bra. I dag ses kvinnlighet som en rad problem som ska lösas ge­nom att spendera enorma sum­mor pengar. Som att livet inte star­tar förrän vi gått ner fem kilo, varit hos frisören och handlat en tren­dig garderob. Det är dags att vak­ na upp och inse att det är briljant att vara kvinna.
Låt mig slå fast: Caitlin Moran är en makalös snabbpratare. Ma­kalös! Att sedan få ner hennes ord på pränt är som att försöka fånga ett vattenfall i ett vattenglas.
Hon växte upp som äldst av åtta syskon i en fattig och excentrisk familj. Redan i tonåren flyttade hon till London och gjorde karriär som musikjournalist.
Var kommer din självkänsla ifrån?
– När jag var fjorton hade jag skrivit en roman. Jag skulle in på ett möte i ett rum fullt av viktiga vuxna. Jag hade stråhatt, lappad klänning och var väldigt fet. Och osäker. Då tänkte jag: ”Jag låtsas vara en som vet vad hon pratar om.” Så har jag fortsatt, tills jag fick bra självkänsla på riktigt. Nu tror jag att jag kan precis allt, haha!
Kanske just därför vågar hon skriva om det mest privata. Som en abort gjord utan skuldkänslor. Men hon är inte ute efter att pro­vocera.
– Jag vill inte bråka. Jag vill bara ta upp sådant som få vågar pra­ta om, och få folk att börja reso­nera och bli positiva till föränd­ring. Feminism är kul, det är rock ’n’ roll.
Humorn har blivit ditt signum. Känner du press att alltid vara rolig?
– Tvärtom, jag blir pressad om jag inte får vara rolig. Till exem­pel av att diskutera jämställdhet i ett seriöst tv­program. Eller när jag skulle visa mode i ”The Times” och se allvarlig, sexig och mystisk ut. Då kände jag mig väldigt obe­kväm, säger hon och gör en gri­mas.
Genomgående i boken finns tanken att kvinnor måste slippa ”förbättra” sig hela tiden. Det är något Caitlin Moran också försö­ker lära sina döttrar, 9 och 11 år.
– Man behöver inte vara fan­tastisk dygnet runt. Det är bara utmattande. Det räcker att vara artig och trevlig och hålla humö­ret uppe.
Vad tänker du om kvinnor som säger att de inte är feminister?
– Att de bok­stavligen inte vet vad det är. Vill de lämna tillbaka sin rösträtt och låta männen bestäm­ma?

augustpriset bob hansson bok bokmässan boktips böcker deckare intervju john ajvide lindqvist mattias ronge nobelpriset paul auster pocket pocketböcker pockettips recensioner roman romaner stieg larsson tips
  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB