Startsida / Inlägg

Fyra döms – Mister Tyresö går fri

av Anders Nilsson

Tyresö siktade mot månen, värvade den ena stjärnan efter den andra och vägrade att se det ohållbara i att försöka köpa sig ur en omöjlig situation med en tom kassa och en ständigt växande skuldbörda.

Det blev kostsamt.

I fjol försattes Tyresö Fotboll AB i konkurs, nu döms förre ordföranden Hans Lindberg och tre tidigare styrelseledamöter att betala drygt två miljoner kronor till Skatteverket.

Var det sista gången Tyresös stjärnlag spelade på hemmaplan i går?
Tyresös stjärnlag inför en Champions League-match.

Som man sår får man skörda brukar det heta. Och kanske är det inte mer än rätt att de personer som i ren fartblindhet, eller ambition att rädda det sjunkande skeppet, fortsatte att värva dyra spelare och på så sätt såg till att skulderna växte nu bestraffas för sitt agerande – eller brist på agerande.

Oavsett vad man tycker och tänker om förvaltningsrättens dom är det en detalj som skaver. Medan Lindberg och tre andra styrelseledamöter får bära hundhuvudet går Hans Löfgren, mannen bakom Tyresös sanslösa och på alla sätt och vis ohållbara satsning fri.

Klubbens starke man
Löfgren var klubbens starke man och ansikte utåt fram till 2012 då han tog ett officiellt kliv bort från strålkastarljuset, men fortsatte att verka i det tysta.

Att han fortsatte arbeta för och med Tyresö är det ingen tvekan om. Det vet alla som, i likhet med mig, besökte Tyresövallen i samband med matcher.

Löfgren var där, han var engagerad och han var involverad. Löfgren satt visserligen inte med i styrelsen för Tyresö Fotboll AB som namnen Lindberg gjorde, men hade helt klart ett finger med i klubbens huvudlösa satsning, däribland flera spelarvärvningar, även om han i intervjuer slagit fast att han hade en roll på sälj- och marknadssidan.

Någon rättslig grund till att Löfgren också skulle dömas att betala en del av de två miljoner kronorna till Skatteverket finns inte. Det gör det däremot rent moraliskt.

Det var Hans Löfgren som drog igång det hela, det var med honom i förarsätet som klubben gjorde sin rekordsnabba resa till toppen och det var han som spände bågen skyhögt. Trots det går ”Mr Tyresö” fri när Skatteverket kräver in uteblivna betalningar, den smällen drabbar ”bara” klubbens tidigare styrande.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB