Startsida / Inlägg

Ferrari – på plats för att vinna

av Anna Andersson

Ferrari kommer till Barcelona för att vinna. Den högste chefen Sergio Marchionne har tröttnat på att det alltid är en silverfärgad bil först i mål.
– Säsongen har bara börjat, men jag förväntar mig att vi snart är vinnare, förhoppningsvis redan i Spanien. Söndag blir en viktig dag för vår det, säger han till italienska medier.
•••
Enligt Sebastian Vettel var det klart före Rysslands GP att Daniil Kvyat skulle lämna plats åt Max Verstappen. Kvyat själv säger att han fick beskedet när han låg i soffan och kollade Game of Thrones.
– Jag har lärt mig massor de senaste dagarna. Nu arbetar jag med ett team som stöttar mig och som jag vill uppnå mycket tillsammans med, säger Kvyat som hade ett samtal med Helmut Marko i 20 minuter.
– Jag låg på soffan och kollade på en serie när det ringde. Sedan lade jag mig i soffan igen och kollade slut på avsnittet.

Här har du Toro Rossos nya förarpar.

 


•••
Här är en genomgång av läget i stallen inför säsongens femte lopp:

Mercedes:
Teamet har dominerat F1 i två säsonger och varit lika dominanta i år, trots att tea,et har haft problem.
– Det är egentligen svårt att begära mer än vad vi har levererat, men ändå har säsongen varit allt annat än en söndagstur, vi har haft problem och fått arbeta hårt med att hitta lösningar, säger stallchefen Toto Wolff.
Nu är man tillbaka i Barcelona där bilen dominerade allt motstånd under vintertesterna. Med andra ord är det sätta något annat mål än en dubbelseger.
– Jag vet att jag är snabb och jag är övertygad om att jag kommer att göra en bra tävlingshelg i Barcelona, säger Lewis Hamilton. Han har ännu inte vunnit 2016, hans teamkollega Nico Rosberg har fyra raka segrar.
Ferrari:
Teamet hoppas att man unnat rädda den motor som satt i bilen när Sebastian Vettel kraschade efter en sammanstötning med Daniil Kvyat i Ryssland, dessutom kommer teamet med lite andra förbättringar:
– Vi får nya delar till bilen varje helg och förbättrar oss hela tiden, säger Kimi Räikkönen.
Det handlar om tekniska uppdateringar och Ferrari förväntar sig Ferrari en bra helg:
– Barcelona ger oss en bra bild av hur bra bilen egentligen är. Man får en bra referens, säger Sebastian Vettel.
– Samtidigt är det viktigt att få alla detaljer att stämma. Alla förare kan banan i sömnen och då måste detaljerna sitta.
Red Bull:
Teamet kommer med en del ny aerodynamik och en ny förare. Max Verstappen har ersatt Daniil Kvyatt och talangen från Nederländerna måste verkligen visa vad han går för.
– Jag kommer att jobba hårt inför loppet och studera en massa data, som tur är känner jag banan utan och innan, säger den 18-årige holländaren.
Hans teamkollega Daniel Ricciardo är positiv:
– Banan är rätt tuff mot däcken och där brukar vi vara lite starkare än våra direkta konkurrenter, säger han.
Williams:
Även Williams har nyheter med sig och målet är en plats på pallen.
– Detta är en bana där en bra bil är bra, du har nämligen lite av varje, både snabba och långsamma kurvor. Om bilen fungerar bra här kommer den att göra det på de flesta andra banorna också, säger Felipe Massa.
– Det vore fantastiskt om vi kunde kämpa om en pallplats.
Haas:
Det amerikanska teamet har bland annat en ny bakvinge med sig till Barcelona och sedan den senaste uppdateringen  till Ferrarimotorn. Målet är att köra in poäng och försvara placeringen i konstruktörsmästerskapet.
– För oss blir detta ett testa att se om vi verkligen gått framåt under de fyra första loppen, nu kan vi jämföra med hur det såg ut under testerna i vintras, säger teamchef Günter Steiner.
Toro Rosso:
Den stora nyheten är att Dannil Kvyat är tillbaka. Han fick lämna Red Bull och återvända till Toro Rosso efter det olyckliga racet i Ryssland.
Målet är att utmana Haas och hemmaföraren Carlos Sainz hoppas på poäng, precis som för ett år sedan.
McLaren
Redan inför säsongen sa Fernando Alonso att McLaren skulle kunna konkurrera efter mellan fem och sex lopp, i helgen väntas årets femte lopp i Barcelona. Teamet har med sig nyheter när det gäller aerodynamiken och målet är att ta sig till Q3 och köra för poäng.
– Banan är teknisk och kräver inte lika mycket av motorn som de första fyra banorna. Här handlar det om balans och förhoppningsvis kan vi slåss om poäng på söndag, säger motorchef Yusuke Hasegawa.
Force India
Teamet gör en rejäl uppdatering till helgens race, bland annat handlar det om ny aerodynamik och enligt teamchefen ska man kunna se förändringarna med ögat.
– Om alt går enligt planen ska vi kunna visa vår riktiga potential, säger Nico Hülkenberg.
Renault:
Teamet har med sig uppdateringar till så väl fram, som bakvinge, sedan ska man testa flera nyheter under måndagen och tisdagen när banan i Barcelona öppnas för säsongens två första testdagar.
Målet är att hålla sig före Sauber och Manor och  lyckas köra in i Q2.
Sauber:
Teamet får en uppdaterad motor av Ferrari, men annars har Marcus Ericsson ingenting nytt att se fram emot.  Teamet har lämnat återbud till testerna eftersom det på grund av det finansiella läget inte finns några nyheter att testa.
– Det blir spännande att jämföra data och känslan i bilen med hur det var under vintertesterna. Nu är det betydligt varmare än vad det var då, säger Ericsson.
Manor:
Även Manor har uppdateringar med sig, det gäller framvinge, bakvinge och underredet på bilen. Målet är att besegra Sauber.
– De senaste racen har vi kämpat mot Sauber och det vore skönt om vi kunde besegra dem med hjälp av de nya  uppdateringarna, säger Pascal Wehrlein till motorsportmagazin.
•••
Vill du läsa mer om banan och statistik gör du det här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB