Startsida / Inlägg

Smart strategi gav Daniel Ricciardo segern i Kinas GP

av Anna Andersson

För en vecka sedan skrev jag att farten inte är avgörande i F1.
Utan att det är strategin som vinner race.
Så var det även i Shanghai.
Red Bull var det team som reagerade snabbast och en smart strategi gav Daniel Ricciardo segern i Kinas GP . Han log efteråt och jag tror inte att han slutar le innan han kommer till Baku om två veckor.
Kinas GP såg ut att bli ännu en seger för Sebastian Vettel som tog starten, men den här gången var det inte Ferrari som var smartast i depån. Istället tog Mercedes och Valtteri Bottas över ledningen tack vare ett extremt  snabbt depåstopp och ett riktigt bra utvarv. Allt såg ut att gå Mercedes väg.
– Vi hade kontroll, sa Bottas efter loppet.

 

Daniel Ricciardo segern i Kinas GP

 

Red Bull driver Daniel Ricciardo of Australia celebrates with his trophy after winning the Chinese Formula One Grand Prix at the Shanghai International Circuit in Shanghai, Sunday, April 15, 2018. (AP Photo/Andy Wong)
Smart strategi gav Dnaiel Ricciardo segern i Kinas GP (AP Photo/Andy Wong)

Men så körde Toro Rossos båda bilar ihop och det låg så många bildelar på banan att säkerhetsbilen kom ut. Då gjorde Red Bull rätt val. De valde en två stoppstrategi och satte på mjukare däck på båda sina bilar. Det var en vinnande strategi för Daniel Ricciardo som snyggt, rent och precis körde om Lewis Hamilton och sedan Valtteri Bottas.
Max Verstappen fick samma däck som Ricciardo, men han körde varken rent snyggt eller precist.
Istället var han inblandad i en incident med Lewis Hamilton och även om bilarna aldrig vidrörde varandra var Verstappen långt utanför banan. Därefter försökte han köra om Sebastian Vettel och tog med sig Vettel på en danstur. Båda snurrade och  Verstappen fick ett straff på tio sekunder. Men vad hjälper det Vettel?
Ingenting. Hans race var förstört och han gick i mål som åtta.
Där är frågan om ett straff på tio sekunder räcker. Jag är tveksam.

 

Ett steg för långt säger Rosberg

Verstappen tappade en placering – men han förstörde Vettels race och kanske kan det ha betydelse i kampen om VM-titeln.
– Det var ett steg för långt. De är tredje racet i rad han går över gränsen igen Han måste ta ett steg tillbaka och det var för extremt, otroligt bittert för Sebastian och för VM, kommenterade Nico Rosberg hos RTL.
Vettels enda lycka var att Hamilton körde omkring i ingenmansland utan pace och vara var fyra i mål. Därmed tappade inte Vettel allt för många poäng.
– Det enda som var bra var väl att Max förstörde sitt eget lopp också, kommenterade
Vettel till motorsportmagazin.
– Han hade lätt tagit en plats på prispallen.
Mer om racet läser du här.
En mer genomtänkt analys får ni i tidningen i morgon. Nu måste jag lyssna vidare på vad alla inblandade säger efter racet.

 

Snabba nyheter

Vi kan notera att
…Max Verstappen har bett om ursäkt:
– Jag såg att han hade problem med däcken, försökte bromsa sent och körde in i m honom. Det var mitt fel. I efterhand är det klart att jag skulle ha väntat, men just då gjorde jag inte det, säger han till Sky.
– Just nu så fungerar inte saker så som jag hade velat. Men jag behöver inte bli lugnare för den sakens skull.
…Christian Horner visar förståelse för sin förare:
– Han är ung, han är aggressiv och i dag fick han själv betala priset.

Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland is fitted in his car cockpit for the third practice session ahead the Formula One Russian Grand Prix at the 'Sochi Autodrom' circuit, in Sochi, Russia, Saturday, April. 29, 2017. The Russian Formula One Grand Prix will be held on Sunday. (AP Photo/Sergei Grits)
Bottas imponerar. (AP Photo/Sergei Grits)

…Toto Wolff hyllade Valtteri Bottas.
– Det är det bästa racet jag någonsin har sett från honom i F1.
…Marcus Ericsson är tillbaka i vardagen. Plats 16 efter en sämre första del av loppet, men han hade bra fart under den andra halvan och slog sin teamkollega rätt klart. Nu hoppas vi på en bättre helg i Baku om två veckor.
…Fernando Alonso tog VM -poäng igen. Han körde dessutom om Sebastian Vettel. Det händer inte så ofta.
…Nico Hülkenberg körde in sin Renault på platssex. Han fortsätter att köra bra. Det gör även Kevin Magnussen som återigen tog VM-poäng.
…missa inte artikeln om Charles Leclerc. Han var väldigt öppen i vårt samtal, berättade om saknaden efter Jules Bianchi,och om hur Bianchi räddat hans egen karriär.  Här läser du den.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB