Startsida / Inlägg

Hamilton snabb – Force India i konkurs

av Anna Andersson

Lewis Hamilton kom tillbaka från startplats 14 på Hockenheim och vann Tyskland GP.

Inför Ungern GP i F1 var han tillbaka i samma fina form och dansade fram till pole position.

– Det var lite som att dansa balett, även om jag inte ens kan dansa balett, sa britten.

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (C), who took the dominant pole position, celebrates with his teammate Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas, next to Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (R) on the podium after the qualifying session on the eve of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 28, 2018. Lewis Hamilton finished ahead of Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas and Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Dubbelt Mercedes i kvalet till Ungern GP i F1 (AFP)

Han startar intill sin teamkollega Valtteri Bottas och i ledet bakom väntar Ferraris båda bilar med Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel. Ferraris bilar har startat extremt bra i år och det kan bli en mycket spännande inledning på morgondagens lopp och lägger vi till det faktum att Ferrari och Red Bull var de bilar som såg bäst ut under sina långa stints under träningarna och med tanke på att det är en bana där det är svårt att köra om känns det som om vi har ett spännande lopp framför oss.

Mitt i allt detta kan jag inte låta bli att skicka en extra tanke till Sebastian Vettel. I fjol gjorde han en ödesdiger miss i Singapore och tappade VM-titeln.

Inför tävlingen på Hockenheim påtalade han att det inte ska hända igen. Ändå tappade han fokus en liten liten sekund, tappade segern och 25 viktiga poäng samtidigt som Lewis Hamilton körde upp sig från plats 14 till segern och tog ledningen i VM. Inför Ungern GP i F1 har Ferrari sett absolut starkast ut, men sedan kommer regnet och nu är det Hamilton och Bottas som delar första startled.

Vad gör det med Vettels hjärnspöken? Kommer fjolårets känslor och tankar tillbaka? Gör de det förlorar han titeln i år igen.

 

Ericsson snabbast i teamet i Ungern GP i Formel 1

Marcus Ericsson (SWE) Alfa Romeo Sauber F1 Team at Formula One World Championship, Rd3, Chinese Grand Prix, Practice, Shanghai, China, Friday 13 April 2018.
Marcus Ericsson snabbast i teamet i kvalet till Ungern GP i F1 (Sauber).

Marcus Ericsson gjorde ett bra kval till Ungern GP i Formel 1 och slog sin teamkollega Charles Leclerc med två tiondelar i den första kvalomgången. Har jag inte räknat fel är det första gången på sju lopp som Leclerc åker ur i Q1.

– Vi kanske skulle ha tagit torrdäck tidigare, säger monegasken till Viasat Motor.

– Det är mitt fel också, jag skulle ha puschat på betydligt mer. Jag ville bara få till ett säkert varv, men jag borde ha tagit i mycket mer än så.

Det var snyggt jobbat av Ericsson i den första kvalomgången, i den andra återvände regnet och det tilltog efter hand –  vilket gjorde att svensken inte hade någon chans att ta sig vidare.

Men han var inte ensam.

– Vi kan sätta in en rymdraket, men vi kommer inte att vara bättre än P11 i alla fall, stönade Fernando Alonso som kämpade på i regnet.

Vill du läsa vad Marcus Ericsson sa efter kvalet så gör du det här.

Resultat kvalet till Ungern GP

1) L. Hamilton,  Mercedes
2) V. Bottas,  Mercedes
3) K. Räikkönen,  Ferrari
4) S. Vettel,  Ferrari
5) C. Sainz,  Renault
6) P. Gasly,  Toro Rosso
7) M. Verstappen,  Red Bull
8) B. Hartley,  Toro Rosso
9) K. Magnussen,  Haas
10) R. Grosjean,  Haas
11) F. Alonso,  McLaren
12) D. Ricciardo,  Red Bull
13) N. Hülkenberg,  Renault
14) M. Ericsson,  Sauber
15) L. Stroll,  Williams
16) S. Vandoorne,  McLaren
17) C. Leclerc,  Sauber
18) E. Ocon,  Force India
19) S. Perez,  Force India
20) S. Sirotkin,  Williams

Vad händer med Force India?

Force India's Mexican driver Sergio Perez drives during the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 25, 2018. / AFP PHOTO / Paul Crock / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Räddade Perez teamets framtid?  (TT)

Det har länge ryktats om Force Indias framtid. Nu är det officiellt och det är faktiskt föraren Sergio Perez och hans manager Julian Jakobi som har krävt att få ut de ungefär 35 miljoner kronor som teamet sägs vara skyldiga honom.

– Det var varit en enormt tuff vecka, det jag har tänkt minst på den här helgen har varit körningen, säger Sergio Perez när han möter interntionella medier efter kvalet.

– Jag hoppas att den här helgen ska ta slut så att vi kan fokusera på viktigare saker.

Jag har hört det mumlas om att Perez agerande har räddat teamet, om han inte hade gjort som han gjorde hade teamet inte haft några betalningsmedel alls på måndag…. En konkursförvaltare har tagit över teamet för att hitta en bra köpare inom ett par veckor och teamet kan arbeta vidare som vanligt. Det ryktas om huvudsponsorn BTW eller möjligen Lawrence Stroll, pappa till Williams förare Lance Stroll. Vad som händer med Force India kommer att påverka resten av startfältet till F1 2019. Mer läser du här.

Efter sommaruppehållet lär vi få ett besked om vad som händer, lagom till helgen på Spa i slutet av augusti.

Vi kan konstatera att…..

…samtliga förare får välja vilka däck de startar med i morgon. Det var regndäck i dag. Dessutom så spolade regnet bort en stor del av det greppet som förarna kört upp under träningarna.

…Renault behöver betala böter på 100 000 kronor för att teamet monterade tre delaktiga däck på Nico Hülkenbergs bil, de däcken skulle ha lämnats tillbaka efter den första träningen. De skulle inte ha använts under den andra.

….Fernando Alonso var elva. Det var 12:e gången i år som han slog sin teamkollega Stoffel Vandoorne i kvalet.

….väderprognosen inför Ungern GP är osäker. Det ska regna under natten, sedan vara kring 30 grader varmt under dagen för att sedan regna igen under förkvällen. Frågan är om det blir blött under racet eller inte?

….Sportbladet drar igång sin liverapport kl 14.55.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB