Startsida / Inlägg

Se Vettels kollision inför Italien GP på Monza

av Anna Andersson

Inför Italien GP på Monza är Sebastian Vettel positiv.
Han var snabbast på alla passen  utom i Q3 under tävlingen i Belgien och han vann loppet. Han tog in sju poäng i kampen om VM, både han och Hamilton har vunnit fem lopp i år och nu väntar Monza. En bana där Ferrari inte har vunnit på sedan 2010 – men i år är känslan positiv inför hemmaloppet.

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany jubilates on the podium after winning the Belgian Formula One Grand Prix in Spa-Francorchamps, Belgium, Sunday, Aug. 26, 2018. Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain placed second and Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands placed third. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Potitiv Vettel inför Italien GP på Monza (AP )

– Jag och bilen kör i samklang, jag har en bra känsla inför Monza och alla nya delar som vi har haft med oss har fungerat bra. Ingenting har gått fel, säger Sebastian Vettel.

Press inför Italien GP på Monza

Nu handlar det också att ta hand om pressen på hemmaplan tifosen förväntar sig inte bara en VM-seger de förväntar sig under. Som när Michael Schumacher vann i sitt första lopp för Ferrari 1996 eller Ferrari tog en dubbelseger efter Enzo Ferraris död 1988. Det gäller att klara av den mentala pressen.
I fjol gjorde man inte det. Monza var en trist helg för Ferrari och faktum är att Mercedes tack vare sin starka motor har vunnit hr de senaste fyra åren.
– Senaste gången som vi var snabbast var på Silverstone. Vi var rätt bra med i Frankrike och Österrike, men sedan tävlingen på Hockenheim har Ferrari varit snabbare än vad vi har varit. Att de var det i Budapest var ingen överraskning och Spa var tuffare för oss, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.
Så nu är frågan – vem har den starkaste motorn den här helgen?

När det gäller fakta och statistik kikar du här.
När det gäller tider och förarnas däckval tittar du här.

Väderprognos inför Italien GP på Monza

I fjol regnade det under kvalet till Italien GP och även i år är det regn på väg in under tävlingshelgen. Den här gången är det framförallt fredagen som riskerar att bli blöt. Under det första träningspasset är regnrisken 45 procent, under det andra ligger den på 70 procent och det är också risk för åska. Är det så illa riskerar träningspasset att ställas on.
Under lördagen väntas det sedan uppehåll och det bör vara ungefär 27 grader varmt. På söndagen ska det också vara uppehåll och ungefär 26 grader.

Vettel kolliderade inför Italien GP på Monza

Det var showrun i Milano i går. Men Sebastian Vettel hade inte riktigt koll på sina grejer.

Han satte sin bil utanför körbanan:

Vi får hoppas att han inte har lika stora problem till helgen. Då vill vi ha en härlig fajt om VM-titeln.

Vi kan notera att

…Haas teamchef Günter Steiner bekräftar att Charles Leclerc står på listan av potentiella förare för 2019.

…Lando Norris har mycket att göra i helgen. Han kör F2 och även den första F1-trningen där han ersätter Stoffel Vandoorne hos McLaren.

…det har skett vissa förändringar i kurva 6,7 samt tio ( Lesmo och utgången ur Ascari) har man laggt upp dubbla curbs, i kurva fyra har man också lagt in en curb.

….Daniel Ricciardo får en ny motor från Renault. Den ska, enligt tillverkaren ge honom 0,3 sekunder per varv. Men om han använder den så måste han  ta ett motorstraff och starta längst bak.
…Nico Hülkenberg har med sig ett straff från Spa. Han flyttas tillbaka tio platser i starten av loppet.
…Lewis Hamilton missar dagens mediadag i Monza och även den officiella autografskrivningen. Varför?
– Ett personligt åtagande som han omöjligt kan flytta på.
Hamilton anländer till Italien ikväll.
…arrangörerna till Italiens GP vill förlänga kotnraktet till 2019 och även fram till 2022. Då skulle nämligen Italiens GP på Monza fylla 100 år.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB