Startsida / Inlägg

Avgjorde teamordern både Ryssland GP i F1 och VM?

av Anna Andersson

Ni är sura. Jag är besviken.

En teamorder avgjorde Ryssland GP i F1 och den kan mycket väl ha avgjort VM 2018.

Men när vi tänker efter en liten sekund så förstår vi alla varför det skedde och jag är helt övertygad om att Ferrari hade gjort precis likadant om de varit i samma situation.

Valtteri Bottas tog starten av Ryssland GP i F1

Second placed Mercedes driver Valtteri Bottas of Finland, left, and winner Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain listen to the anthems after the Russian Formula One Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi, Russia, Sunday, Sept. 30, 2018.(AP Photo/Sergei Grits)
Teamorder gav en bitter bismak .(AP )

Valtteri Bottas hade ledningen i Ryssland GP, Lewis Hamilton låg tvåa och Mercedes hade säkrat en dubbelseger. Men det räckte inte. Det är Lewis Hamilton som slåss om VM medan Valtteri Bottas inte gör det. Då valde Mercedes att låta Hamilton vara snabbast över mållinjen och utöka ledningen till 50 poäng när fem lopp återstår. Han tjänade tio poäng på Sebastian Vettel i Sotji och det behövde han för att säkra VM-titeln så snart som möjligt.

Det är det som är viktigt för Mercedes.

Ska vi vara ärliga är det inte i Ryssland som gör att Valtteri Bottas hamnar i den här situationen utan det är de sämre helger som han har haft tidigare i år. Han måste hitta en betydligt högre lägsta nivå för att kunna hota Lewis Hamilton och slippa rollen som hjälpreda.

Mindre än en timme efter målgång har jag en trist känsla i magen, det känns som om teamordern i Sotji inte bara påverkade resultatet i Rysslands GP utan som om det påverkade hela mästerskapet. Ferrari är piskade att vinna de lopp som återstår, samtidigt som de måste ha hjälp av att Hamiltons Mercedes drabbas av tekniska problem eller andra oförutsädda omständigheter.

Det skiljer 50 poäng mellan Hamilton och Vettel och det handlar om fem lopp – även om Vettel vinner samtliga lopp hjälper det inte honom att vinna VM så länge Hamilton är tvåa i vart och ett av det. F1 2018 har hamnat i ett läge då Mercedes kan köra på resultat.

Det tycker jag är trist.

Jag vill ha kamp, adrenalin och smarta strategier. Jag vill se ett VM där racingen avgörs på banan och inte i garaget.

 

Max Verstappen bäste förare i Ryssland GP i F1

 

Red Bull's Dutch driver Max Verstappen steers his car during the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on September 30, 2018. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Härlig födelsedag för Verstappen – 21 år idag. (AP)

Max Verstappen körde upp sig något makalöst, han startade på plats 19 och gick i mål som femma. Han behövde sju varv för att sväva genom fältet på en bana där de flesta av hans kollegor hade väldigt svårt att köra om. Nu fick både han och hans kollega Daniel Ricciardo, som också startade långt bak på grund av motorbyten, hjälp av att de valde ett hårdare däck och kunde vänta längre med sina depåstopp – men deras framfart var anmärkningsvärd.

Den flygande holländaren fyller 21 år i dag och det känns som om han har mognat i jämförelse med hur han agerade för ett halvår sedan.

 

Ericsson frustrerad i Ryssland

Marcus Ericsson körde i mål som 13:e man. Han hade problem med att köra om Romain Grosjean, Haas, vilket gjorde att han inte kunde nyttja den farten som fanns i bilen. Han fick också stryk av sin teamkollega Charles Leclerc som var sjua.

Frustrerande sa Ericsson.

Jag förstår honom.

Mer  om  loppet och en resultatlista hittar du här.

 

Vi kan notera att…

…Toto Wolff försöker be om ursäkt:

– I hjärtat är vi alla racerförare, vi vill se ett lopp där den snabbaste föraren vinner, men vi är också människor som tänker rationellt. Vi diskuterade detta under förmiddagen, så kom loppet och allt blir plötsligt annorlunda. Så var det. Vi borde vara nöjda med en dubbelseger och det är vi, men det känns som om det var ett beslut mot Valtteri. Han hade vunnit loppet, men vi ändrade det.

…. även Force India använde  sig av teamorder, men deras förare bytte sedan tillbaka placeringarna. Hos Mercedes gjorde man inte det.

Det bytet lär dock komma senare i år , när Hamilton har tagit sin femte titel lär Bottas få brilliera. Det känns väldigt tillrättalagt.

…teamorder har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Ska det förbjudas? Nej. För även när det var förbjudet så användes det i alla fall. Det bästa vore om teamen kunde låta bli att använda det, men så läge som det handlar om titlar och enorma summor kan de inte låta bli. Teamorder är endel av racingen och hur trist det är så lär de vara kvar.

…Japan GP, det är en vecka dit och de har varit ett sjuhelskottas väder kring Suzuka. Tyfoner, regn och allt vad det innebär. Vad händer på söndag? Ladda med kaffe för racet startar klockan 07.10.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB