Startsida / Inlägg

Gör Vettel en Bottas i Ryssland Grand Prix?

av Anna Andersson

I fjol vann Valtteri Bottas Ryssland Grand Prix i Formel 1 från tredje startposition.

Det är Sebastian Vettels plan i år.

Tysken ligger 40 poäng efter Lewis Hamilton i kampen om VM i Formel 1 och han startar morgondagens lopp från just ruta tre.

– Jag har redan påminnt Valtteri Bottas om det, skämtade tysken efter kvalet.

Formula One F1 - Russian Grand Prix - Sochi, Russia - September 29, 2018 Mercedes' Valtteri Bottas (C) after qualifying in pole position with teammate Lewis Hamilton (L), who qualified second and Ferrari's Sebastian Vettel, who qualified third REUTERS/Maxim Shemetov
Topp tre i kvalet till Ryssland GP (REUTERS)

Bottas var den snabbaste föraren i kvalet, Lewis Hamilton gjorde en miss och fick nöja sig med en andraplats – men Mercedes båda bilar såg riktigt bra ut efter den senaste uppdateringen och det känns som om de har en fördel på banan som avgörs i den olympiska parken i ryska Sotji.

Vi får se i morgon. Notera startiden – 13.10. Om ni vill kan ni följa loppet via min livebevakning.

 

Just det, Marcus Ericsson  kvalade in på plats tio. Han tog sig till Q3. Frågan är bara om det var så smart egentligen. Han måste starta loppet på de hypermjuka däcken, bakom honom får förarna välja startdäck och risken är att de väljer en annan strategi och kan ta sig förbi svensken upp på poängplats. Renault valde tillexempel att itne låta sina förare köra i Q2. De ville va valfriheten och starta från position elva och 12.

– Vi har inte mer fart än för plats nio och tio i kvalet, då är det bättre för strategin att starta på plats elva och tolv, säger Carlos Sainz efter kvalet.

– Vi har en långsammare bil, men med en bra strategi kan vi slå Haas.

Det är Renaults stora mål, det handlar om plats fyra i konstruktörs-VM.

Mer om kvalet  och startuppställningen läser du här:

 

Däck och strategier i Ryssland Grand Prix i F1

Det kan bli en spännande däcksituation i Ryssland. Ett depåstopp beräknas ta 25 sekunder, hypersoft är ungefär en sekund snabbare per varv än den näst mjukaste gummiblandningen – men slitaget är högt.

– Jag hoppas att det blir två depåstopp, säger Daniel Ricciardo som är en av de förare som bytt motor och startar långt bak.

– Det skulle göra loppet mer spännande och ge oss flera olika strategier.

Fakta och statistik inför Ryssland Grand Prix i Formel 1 hittar du här.

 

Hemmaförare presenterad inför Ryssland Grand Prix i F1

 

Formula One F1 - U.S. Grand Prix - Circuit of the Americas, Austin, Texas, U.S., 22/10/16. Toro Rosso's Daniil Kvyat of Russia takes off his helmet in pit lane as he participates in the third practice session. REUTERS/Adrees Latif
Daniil Kvyat har kört för Toro Rosso och Red Bull tidigare. I år har han varit utvecklingsförare hos Ferrari. (REUTERS)

Daniil Kvyatt är tillbaka i F1. Han presenterades inför Ryssland Grand Prix och kör för Toro Rosso 2019. Det är ett team han känner väl. Senaste gången han körde för teamet var i Austin 2017.

– Vi gav honom en tredje chans, vi har alltid trott på honom och han har alltid varit snabb. Han har tagit tag i sina mentala svagheter. Han har mognat och jag är övertygad om att vi får se honom göra bra race framöver, säger Red Bulls Helmut Marko

Vem som blir hans kollega är inte klart, men det pratas om Pascal Wehrlein, som körde för Sauber förra året och som har kört DTM i år. Det har även pratats om Esteban Ocon, men enligt motorkonsulent Marko måste han avbryta samarbetet med Mercedes för att vara aktuell för stallet.

 

Vi kan notera att…

…Mercedes och Ferrari valde att köra sin bästa tid med ultrasoft i Q2. Då är det startdäcket för de två teamen som slåss om VM-titeln.

….Fernando Alonso, Brendon Hartley, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo och Max Verstappen har alla bestraffningar med sig. Det handlar om motorbyten inför Ryssland Grand Prix i F1.

…Force India ska offentliggöra sina förare i Mexiko, den sista helgen i oktober. Dessutom förklarar den nya ägaren Lawrence Stroll att teamet ska öka budgeten med 50 miljoern Euro kommande säsong och dessutom förbättra sin fabrik.

…2017 vann Valtteri Bottas i Sotji. Det var hans första seger i Formel 1.

…Felix Rosenqvist kör IndyCar 2019. Mer om det läser du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB