Startsida / Inlägg

Ryssland GP i Formel 1 – så går snacket inför avgörandet

av Anna Andersson

Ryssland GP i Formel 1 är en vecka bort, men tankarna är redan där.
Det handlar om VM-kampen mellan Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.

Nu skiljer det 40 poäng till Hamiltos favör och det är sex lopp kvar av säsongen.

Formula One F1 - Singapore Grand Prix - Marina Bay Street Circuit, Singapore - September 16, 2018 Mercedes' Lewis Hamilton celebrates on theÊpodiumÊafter winning the race REUTERS/Edgar Su
Får han fira VM-titeln redan  i oktober? (REUTERS)

2012 tog Vettel in 42 poäng på Fernando Alonso innan han vann VM-titeln.
Men hur ser förutsättningarna egentligen ut 2018?
Om Hamilton vinner Ryssland GP nästa helg, på Suzuka veckan efter och i USA där han är vunnit samtliga lopp sedan 2014 räcker det med en tredjeplats i Mexiko den sista helgen i oktober för att han ska bli världsmästare i Formel 1 – även om Vettel vinner det loppet.

Därefter kan han nolla i säsongens två sista lopp och ändå vara mästare.
Det var förövrigt i Mexiko som han firade VM-titeln Formel 1 förra året.
– Äh jag är inte det minsta intresserad, mitt mål är att vinna varje lopp. Jag vill inte se några uträkningar, inte någon tabell och inte höra någonting om några poäng, säger Hamilton till Bild.

 

Uppdatering inför Ryssland GP i Formel 1

Formula One F1 - Australian Grand Prix - Melbourne Grand Prix Circuit, Melbourne, Australia - March 22, 2018 Renault's Nico Hulkenberg poses for a photo REUTERS/Brandon Malone
Nico Hülkenberg får ett uppdaterat golv. (TT)

Renault satsar hårt för att nå fjärdeplatsen i VM. Till Ryssland GP  i Formel 1 tar teamet med sig en utveckling av det golv som teamet hade med sig till tävlingen i Belgien i slutet av augusti.
Det är en tuff kamp mellan amerikanska Haas och Renault i det ekonomiskt så viktiga mästerskapet.
Även Force India lägger in ännu en attack för att avancera i det mästerskapet. Teamet blev av med alla sina poäng i samband med Belgien GP, men har sedan gått upp till plats sju igen med sina 32 pinnar och målsättningen är att nå McLaren som är sexa.
Det handlar om 26 poäng och om väldigt många miljoner. Det största språnget i mästerskapet ligger just mellan plats sex och plats sju där det handlar om att tjäna antingen sju eller tre miljoner euro.

När flyttar Lance Stroll?

Det snackades mycket om när Lance Stroll skulle byta från Williams till hans pappas team Racing Point Forc India. Än så länge är han kvar hos Williams, anledningen sägs vara att

Williams reserve driver Robert Kubica of Poland sits in his car cockpit in the pit lane during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 27, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Kubica drömmer om att även få köra F1-lopp (AP)

Esteban Ocon har ett kontrakt med Racing Point Force India som säger att han ska köra samtliga lopp hela säsongen och det går inte att flytta Ocon till Williams eftersom Williams testförare Robert Kubica har ett kontrakt som säger att om Lance Stroll flyttar på sig ska han köra minst två lopp för teamet.
Det går inte heller att flytta på Perez som inledde konkursen och på så sätt gav Lance Stroll möjligheten att köpa teamet.
Det gör att man sitter i ett skruvstäd.
Dessutom är poängen otroligt viktig för Racing Point Force India och frågan är om Lance Stroll, som inte alls har kört deras bil, skulle göra ett bättre jobb än Sergio Perez eller Esteban Ocon.

Vi kan notera att…

…det inte blir något F1-lopp i Köpenhamn, även om regeringen kan tänka sig att vara med och finansiera ett sådant event säger staden nej. Där dog den drömmen för alla svenska F1-fans. Mer läser du här.
…Nicolas Todt  har mycket att göra. Han är son till FIA:S president Jean Todt och har lotsat Charles Leclerc till Ferrari, är manager åt Daniil Kvyatt som väntas presenteras för Toro Rosso på hemmaplan nästa vecka. Dessutom är han delägare i ART som kör i Formula 2. Han har synts tillsammans med Mick Schumacher i Italien och det är väl ingen kvalificerad gissning att Schumacher som leder EM i F3 ska köra Formel 2 för ART nästa säsong. Även om Michael Schumachers son har de poäng som krävs för en superlicens vill man skynda långsamt. Då är Formel 2 ett bra alternativ.
…det ryktas om att det kan bli fyra kvalomgångar i F1 nästa år. Enligt ”auto, motor und sport” (som brukar vara mycket välunderrättade) ska de åtta bästa i Q3 gå vidare till Q4 där de gör upp om pole position.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB