Startsida / Inlägg

Inför premiären av Indy Car 2019

av Anna Andersson

NI snackar Indy Car.
VI snackar Indy Car.
Det är snart dag för premiären av Indy Car 2019 och jag har samlat lite kul fakta så att vi får en rejäl uppladdning inför årets svenska racingfest.  Eller som teamägaren Bobby Rahal säger:
– Ingen serie har just nu ett sådant uppsving som Indy Car.

Premiär i Indy Car 2019

Felix Rosenqvist redo för Indy Car
Felix Rosenqvist är redo för Indy Car (Felix Racing)

Årets första deltävling avgörs i St Petersburg, Florida. Det är elfte gången som premiären avgörs där. De två senaste åren har Sebastien Bourdais vunnit, ni minns som har koll på F1 minns säkerligen fransmannen från hans tid i Toro Rosso.

Eller är det en debutant som är snabbast, Felix Rosenqvist kanske eller Marcus Ericsson?
Felix har redan vunnit stadsloppet i St Petersburg. Då i Indy Lights.
– Jag har förstås bra minnen från St. Pete, och det är en skön känsla att bära med sig in i ett så stort sammanhang som ens IndyCar-debut, säger Felix Rosenqvist.
–  Jag gillar banan, men de flesta i fältet har trots allt tävlat här betydligt mer än jag. Vi får se. Jag kommer att ge allt. Försäsongen har varit positiv och jag tycker själv att jag kör bättre än någonsin just nu – hur långt det räcker visar sig i helgen!
Senast en debutant vann premiären av Indy Car (även m det då var CART) var 1993 då världsmästaren i F1, britten Nigel Mansell, vann i Surfers Paradise.

 

Ovaler, stadsbanor och racerbanor

Det är 17 lopp i Indy Car i år, ovalloppet i Phoenix har försvunnit. Istället tävlar man på Circuit of the Americas i Austin. En bana som Marcus Ericsson  nu har kört både i en F1:a och med en Indy Car
– Banan är riktigt kul att köra med båda typerna av bilar, sa Ericsson efter testet tidigare i år.

– Precis som i F1 är den första sektionen med flera snabba kurvor väldigt snabb. Där är det viktigt, både i F1 och Indy Car, att du har en bra rytm, kurvorna 12, 13 och 14 är avgörande.
Årets lopp avgörs den 24 mars och Ericsson förväntar sig en spännande drabbning.
– Även med en F1:a är det en av de banorna där det får allra bäst att köra om, därför förväntar jag mig att det blir ett riktigt bra lopp i Indy Car med många dueller hjul mot hjul.
Ericsson förväntar sig dock inte riktigt lika stort däckslitage som i F1.
– Där det är varmt kommer man självklart att behöva spara däck, men ändå vara snabb och det var en av mina styrkor i F1. Jag hoppas att jag har kvar den.

På lördag är det kval, ni är många som frågat hur det funegrar och här kommer en snabb genomgång – och notera att det är olika typer av kval på ovalbanor och under Indy 500 då kvalet pågår i olika segment under flera dagar. Hur det går till  förklarar jag när vi närmar oss loppet i slutet av maj.

Så fungerar kvalet i Indy Car

Under stadslopp och på traditionella racerbanor påminner kvalet något om F1, det är uppdelat i tre delar och det gäller att sätta ett så snabbt varv som möjligt.

Förarna kör samtidigt på banan, men under de första två delarna delas de in i två grupper (efter tiderna på den avslutande träningen)

Kval del 1

Varje grupp kör tio minuter, de sex snabbaste  (totalt tolv stycken) går vidare till del 2. Resterande förare har startplats 13 och bakåt, förarna i den första gruppen har den udda sidan i startuppställningen och grupp två på den jämna.

Kval del 2

I del två kör de tolv förare som gått vidare ytterligare tio minuter. Alla på samma gån. De sex föraarna som har de snabbaste varvtiderna går vidare till Firestine Fast Six. Övriga startar fårn plats 7 till 12.

Kval del 3 – Firestone Fast Six
Under sex minuter kämpar de sex snababste förarna om pole position. Snababste föraren har de positionen i starten, övriga fem radar upp sig på den placering de har i kvalet.

 

Vi kan konstatera att…

 

Fernando Alonso återvänder till Indy 500, i fjol ledde han innan han fick motorproblem. (AP)

…Fernando Alonso kör med nummer 66 i Indy 500 den 26 maj.
…Helio Castroneves har vunnit Indy 500 tre gånger. Han försöker i år igen.
…årets säsongsfinal avgörs inte längre på Sonoma, för första gången sedan 1996 avgörs den på Laguna Seca.
….Scott Dixon jagar sin sjätte titel i Indy Car. Han kör som vanligt med nummer nio och är teamkollega till Felix Rosenqvist. Han har aldrig försvarat en titel.
….fyra debutanter ska köra hela säsongen, Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist, Santino Ferrucci och Colton Herta.
…Santino Ferrucci  minns ni väl från Formel 2? Det var han som fick lämna mästerskapet sedan han bland annat rattsurfat  utan handskar.

För övrigt så sägs det att det går att streama Indy Car på dazn.com. Annars sänder naturligtvis Viasat Motor, i helgen sänder de så väl kval som race.

Tiderna som gäller hittar du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB