Startsida / Inlägg

Miss i kurva åtta – en tuff start på Azerbajdzjan GP i F1

av Anna Andersson

Kurva åtta i Azerbajdzjan GP i F1.

Den kurvan kommer Robert Kubica att drömma mardrömmar om.

Det kommer även Charles Leclerc att göra.

Azerbajdzjan GP i F1
Leclerc bil forslas bort (TT)

Båda två avslutade kvalet i samma däckstapel och för Ferrari var detta värsta tänkbara scenario. Charles Leclerc hade övertaget i kvalet. Han var på väg mot en pole position, men Ferrari gjorde valet att  köra på mediumdäcket och det beslutet fungerade inte alls. Greppnivån var för låg och chansningen för att spara däck slutade i en däckstapel.

Återigen gjorde Ferrari ett misstag. Återigen har Mercedes en rejäl fördel, nu står deras bilar med Valtteri Bottas och Lewis Hamilton i första startled – och återigen så känns det som om Ferrari ger Mercedes present efter present.

Det är just de detaljerna som Ferrari måste hitta en lösning på, Mercedes är ett så vältrimmat team att det stall som vill utmana dem inte har råd att göra några misstag. Kombinationen bil, förare och team måste sitta perfekt – inte sluta i en mur när det finns en möjlighet att nå pole position.

Mer om kvalet och kraschen läser du här.

Mercedes i kvalet till Azerbajdzjan GP i F1

Azerbajdzjan GP i F1 Mercedes i topp
Bottas toppar Azerbajdzjan GP i F1 (TT)

Vi kan gratulera Valtteri Bottas till ett perfekt genomfört kval, även om Lewis Hamilton var snabbast i den andra och tredje sektorn så hjälpte det inte mot Bottas som bara skrattade när han fick beskedet om pole position över radion.

–  Jag är väldigt  glad över detta och en fantatsisk känsla att få till det på det sista varvet. Ferrari har varit enormt snabba , men Charles försvann efter ett misstag. Det är otroligt kul att vi som team kulde lösa detta, säger Bottas.

– Det var värigt svårt att få rätt temperatur i däcken eftersom temperaturen sjönk under kvalet, men på något sätt så lyckades jag.

Nu gäller det bara att han kommer av linjen tillräckligt snabbt i morgon – och sedan får vi se vad kurva 8 kan bidra med i morgon. Där är det så smalt att om någon kraschar så lär det bli rödflagg.

 

 

Temperaturen sjönk – problem för Vettel

Sebastian Vettel pratade om svårigheterna när kvalet till Azerbajdzjan GP i F1 drog ut på tiden och temperaturen sjönk.

– När solen gick ner så blev det kallare och betydligt svårare för oss att hålla temperaturen i däcken. Det var knepigt, säger Vettel som startar från ruta tre, intill Max verstappen från Red Bull.

– Vi hade hoppats på ett bättre kval, men de var snabbare i dag.

Tyngst i kvalet gick det för Williams, som vanligt där Robert Kubica kraschade, men även Renault hade stora problem och Nico Hülkenberg bara var 18:e man i kvalet. Det är en rejäl missräkning för  tysken.

– Jag har inte trivts i bilen och det har inte funnits någon harmoni mellan mig och bilen. Jag har inget förtroende för den. Det var tungt att vi missade den första träningen, även om det var samma sak för alla så låg vi snett med setupen från början och har hela tiden fått jaga för att komma någonstans och ligger efter, säger han.

 

Snabba nyheter

 

Inför Azerbajdzjan GP i F1 kan vi konstatera att…

…Rio de Janeiro vill ta över Brasilien GP från Sao Paulo. Racet ska i sådant fall köras på Rio Racepark.

…Patric Gustafsson kan titulera sig världsmästare i depåstopp. Han var med när Williams genomförde tidernas snabbaste depåstopp. Köpte du F1-bibeln fick du läsa hans berättelse om vad som krävs för ett perfekt depåstopp. Gjorde du inte det kan du läsa det här. Du behöver dock plus för att nå detta exklusiva material.

…Lando Norris tog sig till Q3 igen och kvalade ut Carlos Sainz – ännu en gång.

….Antonio Giovanazzi slog Kimi Räikkönen i kvalet. Det var första gången i år, men han flyttas tillbaka tio platser i starten, byte av elektronik. Pierre Gasly startar från depån, han struntade att komma till FIA:s våg och det faktum att han diskades från kvalet spelar därmed ingen roll.

…Pirelli räknar med ett depåstopp i Baku, förarna som startar på soft beräknas byta däck innan varv 25 och sedan köra medium till mål. De som startar på medium beräknas köra till varv 26 innan de byter till soft och kör till mål.

…Robert Kubica gjorde en grov miss i kurva 8 och satte bilen i däckstapeln. Detta har varit en mycket dyr helg för Williams. I det första passet så träffades George Russels bil av ett löst brunnslock och han har behövt ta ett reservchassi. Därför är oron nu stor för att Kubica har fått stora skador på sitt chassin, teamet har nämligen inte fler i reserv.

Startuppställningen inför Azerbajdzjan GP i F1

1) V. Bottas, Mercedes
2)L. Hamilton , Mercedes
3 ) S. Vettel, Ferrari
4) M. Verstappen, Red Bull
5) S. Perez, Racing Point
6 ) D. Kvyat, Toro Rosso
7) . Norris, McLaren
8) K. Räikkönen, Alfa Romeo
9) C. Leclerc, Ferrari
10 ) C. Sainz, McLaren
11 ) D. Ricciardo, Renault
12 ) A. Albon, Toro Rosso
13) K. Magnussen, Haas F1
14) L. Stroll, Racing Point
15) R. Grosjean, Haas F1
16) N. Hülkenberg, Renault
17) G. Russell, Williams
18) A. Giovinazzi, Alfa Romeo (+10 platser)
19) R. Kubica, Williams
Depåstart – P. Gasly, Red Bull

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB