Startsida / Inlägg

Bottas vann F1 i Azerbajdzjan – har Mercedes redan avgjort VM?

av Anna Andersson

Mercedes var snabbast igen. Valtteri Bottas vann F1 i Azerbajdzjan och teamet tog ännu en dubbelseger. Det var den fjärde på de fyra första loppen för säsongen och det har aldrig tidigare hänt i F1:s historia. Mercedes leder nu märkes-VM med 74 poäng efter fyra lopp.

Det är egentligen otroligt bra och vi borde vara imponerade, men jag vet att många av er gäspar och tycker att F1 är för långtråkigt. Jag förstår det. Mercedes har dominerat sedan 2014, de tog ännu en dubbelseger och vi är många som längtar efter en kamp. Tävlingen i Baku var statisk tillställning, där föraren som tog pole position också vann loppet.

Valtteri Bottas vann F1 i Azerbajdzjan

Jag hade, precis som ni, hoppats på ett spännande lopp, men den drömmen sprack redan när Charles Leclerc körde av i kurva åtta under kvalet.

Bottas vann F1 i Azerbajdzjan
Mercedes i topp – för fjärde gången i år.(TT)

Det känns trist att säga det, men jag tror att VM för konstruktörer redan är avgjort. Efter fyra lopp. Mercedes har 173 poäng medan Ferrari har 99 och det känns som om Mercedes har tagit plats i den cirkeln där de vill vara. På den plats där de gör jobbet från grunden på alla nivåer och metodiskt arbetar vidare utan att chansa. Mercedes gör allt rätt, samtidigt som Ferrari satsar till höger och vänster utan att ha koll på var de ska ha sitt fokus. Teamet tar risker de inte behöver ta och istället för att samla in de poängen de behöver gör de misstag som blir extremt dyrbara.

Inte heller Red Bull kan utmana Mercedes

Inte heller Red Bull har klarat av att utmana Mercedes, de har ett nytt samarbete med Honda och har ännu inte har nått den nivån som krävs för att vara i kampen om en VM-titel. I Baku tog dessutom bara en bil målflagg eftersom Pierre Gasly bröt sedan hans motor tappat fart.

Ett par roliga noteringar efter dagens lopp är att det var första gången i år som förare som har pole position vinner loppet och att både Racing Point och McLaren tog poäng med båda sina bilar. Det var Carlos Sainz första poäng för den här säsongen och den här gången slog han också Lando Norris.

Dessutom imponerade Kimi Räikkönen när han körde upp till plats tio från starten i depån och tog poäng för fjärde loppet i rad.

Valtteri Bottas vann F1 i Azerbajdzjan, men Sebastian Vettel sa ett par intressanta saker efteråt  – här är texten från loppet.

Snabba nyheter

Vi kan konstatera att…

…Valtteri Bottas nu har fem VM-segrar. Det är lika många som världsmästare Keke Rosberg.

…Tim Malyon är ny hos FIA, han kommer från Red Bull, Sauber och BMW. Ingenjörens titel hos FIA blir Head of Research.

…Arthur Leclerc, lillebror till Charles, inlede karriären i Formel 4 med en pallplats. Han var trea på Oschersleben.

….Mick Schumacher körde upp sig i det andra F2-loppet, från startplats 19 och han slutade femma. Loppet vanns av mästerskapsledaren Nicholas Latifi, men detta var Schumachers bästa resultat i Formel 2.

Bottas vann F1 i Azerbajdzjan
Ricciardo gjorde en grov miss. (TT)

…Pierre Gasly körde upp sig från sin start i depån, men han tvingades bryta loppet på det 39:e varvet sedan bilen blivit tappat kraften i motorn.

…Daniel Ricciardo  försökte köra om Danil Kvyat, missade inbromsningen och körde av – klarade bilen – till dess att han backade in i Kvyat. Snöplig missräkning för båda förarna som tvinagdes bryta loppet och Ricciardo flyttas tillbaka tre platser i starten av Spaniens GP.

…Romain Grosjean bröt. Han har inte tagit någon poäng på de fyra första loppen i år – heller. Ifjol nollade han i de nio första loppen.

Nu är det två veckor till nästa F1-lopp. Jag hoppas att Ferrari hittar farten till deltävlingen i Barcelona, dels eftersom ingen som älskar F1 kan vilja se ännu en dubbelseger för Mercedes och dels eftersom det är en bana som ger en bra bild av hur resten av säsongen kommer att bli.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB