Startsida / Inlägg

Ungerns GP 2019 – analys av årets första halva

av Anna Andersson

Lewis Hamilton har fem VM-titlar.

Och han är också den bäste föraren under den första halvan av säsongen. Det bevisade han med den mästerliga körningen och teamets smarta strategi i Ungerns GP 2019.

Ungerns GP 2019
En mästerlig kamp (TT)

Det F1 som kändes både trist och tråkigt efter Frankrikes GP har de senaste fyra tävlingshelgerna vaknat till liv igen. Två lopp har Mercedes Lewis Hamilton vunnit, två lopp har Red Bulls Max Verstappen vunnit, men framförallt har det varit en spännande kamp på banan. Äntligen finns det en konkurrent som tvingar Mercedes till misstag och som gör att de senaste årens dominanter även måste blotta sina svagheter.  Red Bull har under säsongen lyckats utveckla en bil som kan utmana Mercedes, fått en Hondamotor som kan pressa tyskarna och en förare som precis som Hamilton har ett psyke som klarar av att leverera under press.

Alonso hyllar kampen i Ungerns GP  2019

Verstappen har mognat under säsongen och för F1:s del hoppas jag att han stannar hos Red Bull. För att mästerskapet ska leverera behöver Mercedes och Lewis Hamilton minst en konkurrent som kan prestera på yttersta nivå.

När det gäller Ferrari så har teamet fortsatt svårt att hitta rätt, visserligen körde Sebastian Vettel upp sig från plats 20 till plats 2 förra veckan och från plats fem till plats tre den här, men det är inte tillräckligt för att kunna hota Mercedes i kampen om en VM-titel. Nu går F1 på sommarlov, men två veckor är ganska kort om tid för att göra underverk.

Här läser du mer om dagens lopp:

Efter Ungerns GP 2019, som är det 12:e av årets 21 lopp drar vi nu en kort sammanfattning av säsongen.

Här är första halvans….

Ungerns GP 2019
Tung säsong för Vettel och Ferrari (TT)

Förare:
Lewis Hamilton, Mercedes.
Sett till våren är det britten som har skaffat sig ett imponerande och näst intill ointagligt försprång i kampen om VM.

Formtopp:
Max Verstappen
En seger i Österrike, en seger i Tyskland och en pole position i Ungern. Han är i form och det är Red Bull också. Synd bara att han inte har någon riktigt bra wingman i Pierre Gasly. Hade Red Bull haft en bra andraförare under Ungerns GP hade Verstappen lyckats vinna loppet. Nu hade han inget skydd när Hamilton kom i en ursinnig fart och med betydligt bättre däck.

Överraskning:
Lando Norris, McLaren
En fantastiskt bra debut i VM av den snabba britten, även om kollegan Sainz varit väldigt stabil under sommaren och har ett stort poängövertag.

Missräkning:
Ferrari
Efter testerna pratade alla om Ferrari och den VM-titel som teamet äntligen skulle ta tillbaka, men när säsongen väl startade så var Ferrari ingenstans. Missar av förarna, missar i depån, missar i fabriken och missar av strategerna. Det går inte av ett team som vill vinna VM.

Frågetecken:
Var är Renault? Inte med i kampen om en pallplats i alla fall.  Det känns som om teamet som värvat Daniel Ricciardo för att ta sig närmare toppen mest snackar med stora ord, utan att prestera så värst mycket.

Besvikelse:

Williams
Även om de senaste uppdateringarna har varit bra och Georg Russel gör ett fint jobb är det tungt att se hur det klassiska teamet har rasat till en given plats i botten.

Formtapp:
Valtteri Bottas, Mercedes
Han inledde starkt, men ju längre säsongen har lidit ju tyngre har det gått för finländaren. I Tyskland kastade han bort alla möjligheterna till segern och i Ungern hade han en start i första led, men rasade i fältet redan under inledningen. Nu finns risken att han tappar sin förarplats hos Mercedes.

Semesterns stora snackis:
Vem blir Lewis Hamiltons teamkollega 2020?
Toto Wolff bekräftar till motorsporttotal att han väljer mellan Valtteri Botas och Esteban Ocon till nästa säsong, Bottas två sista race lär inte ha förbättrat hans chanser.
Ett besked ska komma innan augusti är över.

Ha en fin sommar. Nu går jag också på semester.

Men vill du läsa om Mick Schumachers första seger i Formel 2. Gör du det  här.

Och om vilka förare som kan vara på väg vart till 2020 hittar du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB