Startsida / Inlägg

Makalöst Charles Leclerc!

av Anna Andersson

I Belgien tog Charles Leclerc sin första seger.

På Monza vann han igen – men de var ingen vanlig seger. Det var makalös prestation av en framtida mästare.

Charles Leclerc tog segern i Italiens GP
Charles Leclerc efter sin andra seger för Ferrari (TT)

Det har bara gått en vecka sedan Charles Leclerc tog sin första seger i Formel 1. Det var en vinst som överskuggades av olyckan i Formel 2 där hans vän Anthonie Hubert miste livet.  Den segern ville han inte fira.

Han sparade det till Italiens GP. Där såg han till att få njuta av ett perfekt genomfört race tillsammans med hundratusen människor som under nio år drömt om att Ferrari äntligen ska få vinna på hemmaplan.

Charles Leclerc tog segern i Italiens GP

Charles Leclerc tog segern Italiens GP efter ytterligare en pole position, men det var ingen enkel seger. Den 22-årige monegasken lyckades stå emot en enorm press under 53 långa varv. Han hotades länge av VM-ledaren Lewis Hamilton och när britten gjorde en miss tog Mercedeskollegan Valtteri Bottas över jakten.

Men det spelade ingen roll. Inte heller VM-tvåan från Finland klarade av att ta sig förbi Leclerc. Ferrariföraren behärskade den mentala pressen och visade vem som Ferraris stora framtids hopp.

Charles Leclerc tog segern i Italiens GP
Misstaget fällde Vettel (TT)

Efter att ha besegrat Sebastian Vettel i de sju senaste kvalen gav han Ferrari teamets första seger i Italiens GP sedan 2010. Om vi kallade segern i Belgien förra veckan för ett tronskifte så bekräftades det när startrakan på Monza fylldes av människor som ville hylla Ferraris nya hjälte när han tog emot pokalen efter den historiska segern.

Vad månne det bli av den här killen?

Redan under sin första säsong för Ferrari har han vunnit två lopp. Under sommaren och efter omstarten av säsongen har han tagit greppet om sin framgångsrike teamkollega och han bevisar om och om igen vilket starkt psyke han har. På Monza klarade han av behålla huvudet kallt trots att han pressades hårt av en femfaldig världsmästare varv efter varv. Han gjorde det på den banan där Ferraris fans väntat på en seger i nio långa år.

Det är en makalös prestation av en framtida mästare.

Texten efter Italiens GP, med Charles Leclercs kommentarer, läser du här.

Snabba nyheter efter Italien GP

…Frankrikes GP var en gäspning. Därefter vaknade Formel 1 till liv och sedan dess har varje race varit en fröjd. Så även Italiens GP.  Jag ser redan fram emot tävlingen i Singapore om två veckor.

…Renault slutade fyra och femma. Det är ett bevis på att motorn fungerar riktigt bra. Daniel Ricciardo var otroligt nöjd efteråt. Nu gäller det för teamet att få ordning på resten av bilen också.

…Sebastian Vettel satte sig själv i en usel situation när han körde av på det åttonde varvet. Han vände ut på banan framför näsan på Lance Stroll, vilket gjorde att Stroll körde över Ferrarins nos. Det gav Vettel en bestraffning på tio sekunders stopp i depån och ytterligare tre straffpoäng som han tar med sig framöver.

Samtidigt som Leclerc lyfte sig själv, kände Vettel av pressen. Han gnällde på att han inte fick någon hjälp av sin kollega i kvalet och gjorde ett avgörande misstag i racet. Det blir intressant att se hur den här säsongen utvecklas.

…Lance Stroll gnällde över Sebastian Vettels sätt att återvända på banan – och sedan gjorde han precis samma sak när han återvände ut på banan efter den incidenten. Då fick Pierre Gasly köra undan för att undvika en kollision.

…Alfa Romeo satte fel däck på Kimi Räikkönens bil inför loppet. Det var en onödig bestraffning.

 

Hamilton och Verstappen  vs Rosberg

Gör övrigt kan vi konstatera att Nico Rosberg har tagit åt sig av kritiken från Max Verstappen och Lewis Hamilton.

Han vill inte jämföras med Jac Villeneuve och meddelar att han ska förändra sin ton i sina raceanalyser på Youtube…

Ha en trevlig vecka. Jag uppdaterar när det händer någonting, annars hörs vi igen när det är dags för racevecka igen och då handlar det om två höjdpunkter.

Singapores GP i F1 och final i IndyCar. Båda avgörs den 22 september.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB