Startsida / Inlägg

Kval till Italien GP – som avslagen prosecco

av Anna Andersson

Vilket skämt!
Dagens kval till Italien GP var en av helgens höjdpunkter. Men istället för en fantastisk fest blev det ett avslaget antiklimax. Värre än avslagen Prosecco.
Det var en riktigt pinsam cirkus.
När Kimi Räikkönen satte sin bil i däckstapeln utanför Parabolica körde samtliga konkurrenter in i garaget.  Av dem hade alla utom tre hade satt en tid och när banan väl blev fri igen och de makade sig ut så gick det i lustempo. Det var nio sniglar som låg intill varandra  och bromsade eftersom ingen av dem ville vara först. Ingen ville bryta vinden för de andra.

Det gick så långsamt att det bara var två förare, Charles Leclerc och Carlos Sainz som tog sig över mållinjen innan klockan hade tickat ut och fick köra det avslutande försöket.

Det var riktigt pinsamt. Det var ett skämt.

Kvalet till Italien GP
Pole position för Charles Leclerc – för andra helgen i rad (TT)

Straff efter dagens kval till Italien GP

Det var dessutom någonting som FIA, internationella bilsportförbundet, hade förutspått. Tävlingsledaren Michael Masi hade diskuterat just detta med förarna inför kvalet och ändå inträffade det. Därför tog det inte många sekunder för tävlingsledningen att starta en utredning, men den gav ingenting utan det blev en varsin liten varning till Hülkenberg, Stroll och Sainz. Mer om kvalet läser du här.

Missade du kaoset ser det du här:


Jag är nog bara en av alla de F1-fans som känner en rejäl besvikelse efter det här kvalet. Tänk på alla de 100 000 som köpt biljetter för att se ett rafflande kval betalar för  – ingenting.  Toto Wolff kallade förarna för jubelidioter. Vad tycker du?

Annars är Italien GP en klassiker, en tävling med historia, hjältar och tragedier. Du läser historien om magiska Monza här.

Ännu en otäck olycka – föraren oskadd

Det blev en tuff förmiddag för alla som följer racing. Efter den tunga helgen i Belgien inleddes tävlingshelgen inför Italiens GP 2019 med en fruktansvärd krasch. De höga curbsen (kantstenarna) i Parabolica orsakade en riktigt otäck krasch i Formel 3 och Alex Peroni hade en otrolig tur som klarade sig utan skador.
Det kan ha varit halon som räddade honom den här gången. Han landade nämligen med huvudet före i däckstapeln.
FIA regerade direkt och tog bort de höga kantstenarna redan inför den tredje träningen, men vi var många som satte förmiddagskaffet i halsen. Mer om Peronis krasch läser du här.

Snabba nyheter

KVal till Italien GP
Max Verstappen med motorproblem (TT)

Efter kvalet kan vi konstatera att…

…Sebastian Vettel är förbannad. Han ansåg att de hade en överenskommelse inom teamet, men att Leclerc bröt den:

– Jag hade ingen före mig på mitt första varv och den interna överenskommelsen var lite annorlunda, men så var det i dag, säger Vettel till RTL.

– Utan en förare framför så tappar du fem, kanske fyra tiondelar. I alla fall minst tre.

…Nico Hülkenberg hävdar att han bromsade bort sig och därför åkte slalom i avåkningszonen. Reportern hos Sky frågar hur det är möjligt när man kör i 20 km/tim.

– Jag åt ingen bra frukost, svarar tysken.
…Sergio Perez blev stående i kurva Grande. Han fick rullas bort. Tungt för mexikanen brukar nå en poängplats på Monza.
…Max Verstappen drabbades av motorproblem och fick inte till någon tid i Q1. Effekten försvann och det var inget han kunde köra, men det spelar inte så stor roll för hans startposition eftersom han gjort ett motorbyte och skulle starta längst bak i alla fall.
– Det ska inte vara något problem för morgondagen, säger han.
– Förhoppningsvis kan vi köra om några bilar i morgon och ta poäng.

…Lance Stroll tog sig till Q3. För tredje gången i sin karriär och tredje gången på Monza.
…Kimi Räikkönen körde av i Parabolica, det var hans tredje avåkning den här helgen. Det betydde rödflagg och bilen behöver repareras. Frågan är om han får någon form av bestraffning för att teamet måste byta exempelvis en växellåda.
…guiden inför helgen finns här.
….regnet väntas dra in över Monza i morgon. Räkna med ett blött race. Start klockan 15.10.

Hamilton skrattar åt Rosberg

Gårdagens snackis var Nico Rosbergs kritik mot Max Verstappen – och Verstappens tuffa svar tillbaka där han bland annat jämförde Rosberg med Jac Villeneuve och sa:
– Han har ingen karisma och ingen uppgift, svarar Red Bulls förare till  Telegraaf.
– Det är hans problem. Kanske försöker han att tjäna pengar på sin YouTubekanal. Han borde ha fortsatt köra, då hade han tjänat mer pengar.
De tyckte Lewis Hamilton var otroligt roligt. Klicka upp tweeten, du behöver klicka två gånger, så får du se Hamiltons kommentar:

Fler snackisar hittar du här. I veckans racingpanel. Den hittar du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB