Startsida / Inlägg

Ryssland GP i F1 2019 – däckval och snacket inför

av Anna Andersson

Det är dags att kika mot Ryssland GP i F1 2019, men innan vi gör det känns det viktigt att försöka få svar på frågan varför Ferrari valde att ta in Sebastian Vettel i depå så tidigt under Singapores GP och vad det var som gav Ferrari deras första dubbelseger sedan loppet i Ungern 2017.

Mattia Binotto har en mycket intressant analys.

Ryssland GP i F1 2019
Vettels femte seger i Singapore (TT)

– Om det är 1-2 eller 2-1 spelar ingen roll, citeras stallchefen av motorsportmagazin.

– Normalt så är det den främre bilen som har en fördel, så är våra regler. I det här fallet ville vi dock inte ta in Charles, för han ledde loppet och hade kommit ut mitt i trafiken.

Därför stannadeVettel

Men varför tog de då in Vettel? Jo, för att han kämpade mot Verstappen som körde bakom honom och dessutom hade tydliga problem med däcken.

– Vi visste att Verstappen var redo att göra sitt depåstopp, säger Binotto.

– Det var den bästa möjligheten för att försvara Vettel mot en möjlig undercut från Verstappen. Samtidigt kunde vi också säkerställa att teamet i depån skulle vara redo för Charles varvet efter. Det var helt rätt tajming för Sebastian, det är inget snack om saken. Det var även rätt tajming att hämta i Charles ett varv senare.

Men den stora frågan kvarstår, varför bytte då förarna plats om allt gick enligt planen?

– Undercuten var klart bättre än vad vi hade trott. Det handlade om 3,9 sekunder och vi trodde aldrig att det skulle vara en så stor skillnad. Vi var övertygade om att Charles skulle behålla ledningen när han kom ut från sitt depåstopp, men Sebastian körde så bra att han tog in 3,9 sekunder.

Chefen erkänner att Ferrari funderade på att byta plats på sina förare, men valde att inte göra det. Det gav Vettel hans första seger sedan 2018 och strategin gav teamet också en dubbelseger.

Hamiltons oro

Lewis Hamilton leder VM, men han känner en viss oro. Ferrari har kommit tillbaka starkare än vad någon hade väntat sig och inför Rysslands GP i F1 2019 så  känner han sig lite orolig.

Ryssland GP i F1 2019
En oroad mästare (TT)

– Titeln är inte min än, säger han enligt motorsporttotal.

– Uppdateringar är en sak som man planerar i flera månader. Du kan inte gå dit och säga jag vill gärna ha en uppdatering till nästa vecka.

Därför räknar  han nu med en tuff avslutning på säsongen.

– Någon gång kommer Mercedes med nyheter, men jag vet inte när. Jag tror inte att det är till nästa lopp och jag vet inte heller hur mycket vi får under resten av året.

Förarnas däckval till Ryssland GP i F1 2019

Ferrari har vunnit de tre inledande loppen under hösten och i Ryssland har teamet återigen valt en mer aggressiv strategi än den som Mercedes har valt.

De team som sätter störst tilltro till den mjukaste gummiblandningen är annars mitteamen, medan Mercedes väljer den mest konservativa däckstrategin.

Kika här får du se:

 

För övrigt kan vi konstatera att…

…Günter Steiner bekräftar att Haas är intresserade av Robert Kubica. Som reserv- och simulatorförare.

…Vettels seger i Singapore gjorde att han nu för första gången har vunnit fem lopp på en och samma bana. Han har fyra segrar i Japan, Malaysia och Bahrain, samt tre i  Italien, Abu Dhabi, Brasilien, Australien, Sydkorea, Indien och Belgien.

….Ferrari har nu vunnit tre lopp i rad. Det har inte hänt sedan 2008. Det var ett tag sedan.

…analysen efter Vettels seger läser du här.

….Felix Rosenqvist vann rookietiteln i IndyCar. Den texten läser du här.

…guiden inför helgens deltävling får du på onsdag

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB