Startsida / Inlägg

Sebastian Vettel vann Singapore GP 2019

av Anna Andersson

Är Sebastian Vettel slut som förare? Det har varit höstens hetaste fråga. I Singapores GP gav han svar på tal. Sebastian Vettel vann Singapore GP 2019. Det var hans första seger i år. Hans första seger på mer än 390 dagar, sedan GP-loppet i Belgien 2018 och det var en lika efterlängtad som överraskande vinst.

Vettel vann Singapore GP 2019
Sebastian Vettel vann Singapore GP 2019

Kollegan Charles Leclerc hade pole position och den bästa utgångspositionen. Samtidigt körde han väldigt  långsamt i täten vilket öppnade upp för en möjlig ”undercut”. När Ferrari plockade in Vettel först av alla toppförare för att kunna försvara sig mot Mercedes så fick tysken ett gyllene läge. När han kom ut på banan hade han ingen trafik framför sig på den trånga stadsbanan och kunde trycka på ordentligt. Det gjorde att Ferraris förare bytte plats under Leclercs depåstopp och Vettel som inte vunnit på över ett år tog kommandot i loppet.

Leclerc försökte ta sig förbi honom på alla sätt, han gnällde över radion, försökte övertala teamet att ge honom mer motorprestanda och han försökte i samband med de tre omstarterna.

Men ingenting hjälpte.

Sebastian Vettel vann Singapore GP 2019

Sebastian Vettel hade bestämt sig och vann Singapores GP.

Vad var det då som gjorde att Ferrari, som varit snabba på banor som kräver starka motorer plötsligt var så starka på en bana där 1403 kurvor tas i väldigt lågt tempo?

En av anledningarna är den nya uppdateringen som Ferrari tog med till Singapore GP. De förändringar som skett med den nya nosen passade inte bara bilen perfekt utan den passade även Sebastian Vettel som körde så som vi varit vana att se honom tidigare säsonger. För första gången i år hade Ferrari två förare i toppen. De kunde gemensamt slåss mot Mercedes och ta en historisk dubbelseger i Singapore.

För mästerskapet är Ferraris starka insatser efter sommaren enbart positiva. Teamet som var starkast på de två banorna som kräver mest motor, sedan kom de till Singapore och vann dubbelt på en bana som är raka motsatsen.

Det har nu tagit tre segrar efter sommaruppehållet och tvingar Mercedes att agera. Efter helgen i Singapore är också Vettel tillbaka som vinnare och det blir intressant att se om segern var det lilla som saknades för att han ska hitta rätt igen.

Leclerc avancerar

Charles Leclerc var riktigt förbannad både under och efter loppet. Han höll masken även om han gnällde högljutt över radion.  Det  hade varit intressant av att ta del av det interna möte som teamet har i kväll. Där lär det vara riktigt spänt.

Mer om loppet läser du här.

Lewis  Hamilton var bara fyra i mål efter det att Mercedes låtit honom ligga kvar allt för länge innan han gjorde sitt depåstopp. Trots missräkningen behåller han greppet om VM. Leclerc avancerade och är nu trea, före både Verstappen och Vettel (men med samma antal poäng som Verstappen).

Vi kan notera att…

…Antonio Giovanazzi i ledningen av ett GP lopp. Det har aldrig hänt tidigare och det lär dröja innan det händer igen.

Vettel vann SIngapore GP 2019
Hamilton leder VM (TT)

….Georg Russel bröt Singapores GP efter en incident med Romain Grosjean. Det var första gången som en av Williams bilar bröt ett lopp.

…Kevin Magnussen körde det snabbaste varvet, men det blev ingen extra VM-poäng eftersom han inte tog en plats bland de tio främsta. Det var första gången i år som det inte delades ut något extrapoäng. För övrigt var det en plastpåse som ställde till det för Magnussen.

….Juan Manuel Correa har väckts ur koman. Läkarna arbetar för att man ska minimera riskerna för bestående skador på hans högra ben.

….Rysslands GP. Det är nästa deltävling i VM och den avgörs nästa helg och starttiden är lite ovanligt. 13.10

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB