Startsida / Inlägg

Abu Dhabis GP i F1 – Bottas i topp

av Anna Andersson

Mercedes Valtteri Bottas satsade allt på Yas Marina Circuit inför Abu Dhabis GP i F1.

Men det behöver vi inte bry oss så mycket om. Han kommer att starta sist eftersom han har gjort ett motorbyte. Bottas 1,36,256 var dagens snabbaste tid, före kollegan Lewis Hamilton och Ferraris båda förare där det var Leclerc som såg bäst ut under de längre stinterna. Red Bulls Max Verstappen och Alexander Albon var sedan femma och sexa, 0,6 och ungefär en sekund efter Bottas.

Abu Dhabis GP i F1 2019
Bra tid – men startar längst bak (TT)

Men Bottas var inte bara snabb utan han lämnade också träningen med en demolerad bil. Ungefär 20 minuter före slutet av träningen kolliderade han med Romain Grosjean, Haas.

– Vad i helvete, skrek fransmannen och finländaren menade att Grosjean hade styrt in i honom och inte lämnat någon plats.

– Det var väldigt olyckligt. Stora skador hos Haas och även hos oss. Valtteri gjorde samma sak med Gasly något varv tidigare och jag förstår inte varför alla måste blockera varandra. Samtidigt kom Valtteri bakifrån och jag antar att skulden här ligger hos oss, sa stallchef Toto Wolff.

En guide inför ABu Dhabis GP i F1 hittar du här.

Williams trassel inför Abu Dhabis GP i F1

Värt att notera är att Sebastian Vettel snurrade rejält och slog i bilen på det första passet, men kunde köra igen på det andra. Daniel Ricciardo fick se sin motor gå sönder under det första passet och under det andra var han bara 16:e man.

– Jag behövde sätta in den motor jag ska ha i racet och ville inte ge allt, bar hans förklaring till placeringen.

Hos Williams var det länge tveksamt om George Russel skulle köra. Han mådde inte bra i torsdags och därför hade Sergei Sirotkin kallats in, men han körde båda passen. Det brittiska stallet har också bekräftat att Nicholas Lafiti ersätter Robert Kubica 2020, därmed är samtliga förare till F1 nästa säsong klara.  Mer om det – alla förare och team – hittar du här.

Bottas skiljer sig och Vettel har fått en son

Abu Dhabis GP i F1 2019
Pappa för tredje gången (TT)

Valtteri Bottas meddelade i går att hans äktenskap med tidigare simmerskan  Emilia är över. Paret träffades 2010, gifte sig för tre år sedan, men nu väljer de att gå skilda vägar. Enligt Valtteri Bottas inlägg på sociala medier är paret fortfarande goda vänner och skilsmässan beror det på att båda två vill kunna fokusera på sina karriärer.

Annars kan vi säga grattis till Sebastian Vettel som har blivit pappa för tredje gången. Efter två döttrar fick han och hustrun Hanna den här gången välkomna en son.  Detta var anledningen till att Vettel inte närvarade under torsdagens mediaträffar.

Mick Schumachers väg mot F1 fortsätter

Vi kan också notera att Formel 2 kör säsongens sista deltävling och Mick Schumacher har bestämt sig för vad han  ska göra 2020.

Han ska köra ytterligare ett år i Formel 2. Han kör för Prema och som teamkollega får han talangen Robert Schwarzman från Ryssland som vann internationella Formel 3 i år.

– Det blir mitt andra år i Formel 2 och jag lärde mig mycket under den första säsongen. Som hur man hanterar däcken på bästa sätt och hur man arbetar i ett större team, säger Schumacher i en kommentar.

Schumacher är 12:a i mästerskapet inför helgens två avslutande lopp.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB