Startsida / Inlägg

Inför Abu Dhabi GP i F1 – Hamilton till Ferrari?

av Anna Andersson

Lewis Hamilton är tillbaka i topp. På pole position i Abu Dhabi GP i F1. Där har han inte stått sedan Tysklands GP i juli.

Abu Dhabi GP i F1
Tillbaka på pole (TT)

Imponerande av Mercedes att så ofta sätta detaljerna, här plockade man dessutom ur allt ur teamet och körde in Valtteri Bottas som tvåa – trots att man visste att han skulle starta längst bak. Det säger rätt mycket om den anda som finns hos stallet.

Ferrari däremot fortsätter att göra de där små missarna som ger plumpar i protokollet. Teamet var sena ut med sina förare i Q3, så när Alex Albon, Red Bull tog det lite väl lugnt hann Sebastian Vettel precis över linjen för att köra sitt avslutande varv medan Charles Leclerc fick backa av. Han fick inte ens chansen att utmana om pole position.

– Vi ville åka ut så sent som möjligt, eftersom banan är snabbast då. Därför åkte vi ut som sista team. Vi visste att det skulle bli tajt, men det var ett medvetet beslut, men på grund av trafiken var det för sent, säger stallchef Mattia Binotto.

– Vi var medvetna om risken och i dag fungerade det inte.

Det är slarv som Ferrari måste ta bort till nästa år – annars blir det ingen VM-titel då heller.

Mer om kvalet läser du här. Där finns också hela startuppställningen.

Intressanta strategier i Abu Dhabi GP i F1

En intressant sak som vi tar med oss inför Abu Dhabi GP i F1 är att Ferraris förare har olika strategier, Sebastian Vettel med mjuka däck, medan Charles Leclerc har medium. Precis som Lewis Hamilton och de båda förarna från Red Bull startar startar på medium.

Abu Dhabi GP i F1
För teamet? (TT)

Kan detta bero på att man satsar på att Leclerc ska ta tredjeplatsen i VM före Max Verstappen? Att Vettel får köra för sin kollega?

Efter kollisionen mellan Ferraris förare i Brasilien har man haft ett möte på fabriken i Maranello och förarna har också pratat med varandra över telefon.

– Vi har inga problem med varandra, hävdar Vettel.

– Vi har pratat med varandra om det och gått igenom hur vi ser på saken. Det var också tydligt att det gick åt fanders. Det var inte någon rejäl smäll, men det var kontakt . Det ska man inte överdriva, men vi har lärt oss någonting av det och ska se till att det absolut inte händer igen.

Hamilton + Ferrari = ?

Vad är det som pågår mellan Lewis Hamilton och Ferrari?

Den frågan ställs inför Abu Dhabi GP i F1. Gazzetta dello Sport meddelar att Hamilton har haft flera samtal med högt uppsatta medarbetare hos Ferrari, bland annat nämns Ferraris president John Elkann och vicepresidenten Piero Ferrari. Tidningen spekulerar i om det finns ett löfte om ett samarbete efter 2021 och hävdar att det är otroligt att det är Charles Leclerc och Sebastian Vettel som delar på förarplatserna efter 2020. Nästa år går nästintill alla kontrakt ut.

Du kan se det här.

För övrigt har jag samlat ihop mina tio stora snackisar från säsongen. Du hittar dem här.

Inför Abu Dhabi GP i F1 kan vi konstatera att….

…Sergio Perez startar från position elva och har fritt däckval. Drömläge?

…Valtteri Bottas har bytt motor – igen. Men eftersom han redan hade genomfört ett motorbyte så stannar han på sin startposition. Längst bak.

….lika bra som Alfa Romeo var i Brasilien, lika dåliga var de Abu Dhabi. Båda förarna försvann i Q1.

…Williams var sist i kvalet  – igen.

…Romain Grosjean åkte ut i Q1 och var förbannad.

– Det var okej i fredags, men jag fick mitt favoritgolv förstört av Bottas. Sedan ger  vi allt, men när vi går in i kvalet är bilen okörbar. Inte ens ingenjörerna vet vad som händer.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB