Startsida / Inlägg

F1 2019 är över – nu väcks längtan efter 2020

av Anna Andersson

Lewis Hamilton avslutar 2019 i topp. Helt överlägsen – precis som den mästare han är.
Det kan tyckas tråkigt, men siffrorna ljuger.
F1 2019 var en fantastisk säsong.

F1 2019
Mästare och vinnare av säsongsfinalen (TT)

En blick på årets tabell ger oss bilden av att Mercedes med förarna Hamilton och Valtteri Bottas har dominerat allt. Så som teamet gjort varje år sedan 2014.
De kalla siffrorna antyder att det har varit ett tråkig och förutsägbar år. Precis som 2018, som 2017 och som åren innan dess.
De siffrorna ljuger.
F1 2019 var fantastisk.
Den bjöd på racing av mycket hög klass, kamp på banan, fajt mellan teamkamrater, flera olika segrare och ett mästerskap som efter en trög inledning plötsligt väcktes till liv. Efter det sömniga loppet i Frankrike hittade F1 nerven igen.

F1 2019 – en fantastisk sommar

F1 2019
Charles Leclerc bäst i Ferrari 2019 (TT)

Max Verstappen bjöd på makalös racing i Österrike. Hamilton tog en historisk seger i Storbritannien. Därefter blev det ett märkligt lopp i vätan på Hockenheim i Tyskland innan mästerskapet reste till Ungern. Väl där visade Hamilton och Verstappen upp en mäktig kamp innan F1 tog sommarlov.
Därefter fortsatte den fantastiska racingen att sprida spänning över sporten.  Lagom till omstarten i Belgien hittade Ferrari farten och Charles Leclerc tog sin första seger i Formel 1. På Monza en vecka senare skapade han hysteri  när han frälste Ferraris fans efter mycket märkligt kval och listan kan göras mycket längre än så.

Faktum är att F1 2019 har varit enormt underhållande. Det i kombination med Indycar där Sverige hade två förare på prispallen samt Felix Rosenqvist som tog utmärkelsen årets nykomling gjorde racingsäsongen 2019 mycket minnesvärd och den väcker en längtan om mer.
För vem känner inte en anspänning när Marcus Ericsson nästa år gör Felix Rosenqvist sällskap hos IndyCars toppteam Chip Ganassi Racing? Eller när F1-säsongen 2020 förlängs till 22 lopp samtidigt som Red Bull och Ferrari har utmanat de senaste årens stora dominanter vid flera tillfällen under hösten. I och med att reglementet är i stort sett det samma nästa år ger det oss en förhoppning om ännu bättre racing 2020.

F1 2019 Mercedes dominerar en härlig säsong

Under de senaste sex åren har Mercedes vunnit 89 av 120 GP-lopp och Lewis Hamilton har vunnit fler lopp än vad alla andra förare har gjort tillsammans. Det är en dominans som F1 aldrig tidigare har upplevt, men för varje år som går blir Mercedes övertag allt mindre. I år gjorde Ferrari en strålande insats under en månad efter sommaruppehållet och om teamledningen klarar av att ta kommandot över alla onödiga misstag har det två förare som är kapabla att utmana i kampen om en VM-titel.

Dessutom har Red Bull och Honda hittat en gemensam framgång att bygga vidare på och om de tidigare mästarteamet är med i toppen redan under den första halvan av 2020 finns det stora möjligheter att det blir en trekamp om titeln nästa år.
Lägg där till att McLaren med förarna Carlos Sainz och Lando Norris utvecklats till en toppkandidat och att Renault inte har råd att tappa ännu en säsong så ser framtiden väldigt lovande ut.
Det är inte mer än tre och en halv månad till racingsäsongen 2020 startar.
Då hgör både F1 och IndyCar premiär samma helg.
Må vintern försvinna i racetempo.

•••

Lando Norris.

Vilken debutsäsong britten har gjort i F1, han är dessutom bara 20 år. Vad kan han leverera framöver?

•••

Kimi Räikkönen

40 år och fortfarande en racer. Nästa år kan han bli den förare som kört flest F1-lopp i historien.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB