Startsida / Inlägg

Ny kalender för F1 2020 – tar sommarlov i mars

av Anna Andersson

Det blir en ny kalender för F1 2020. Sporten tar sommarlov – nu. Allt för att rädda säsongen. Normalt stänger F1 sina fabriker under två veckor mellan Ungerns GP i början av augusti och Belgiens GP i slutet av samma månad. Nu förlänger man stängningen från två till tre veckor och flyttar tillbaka den i ett par månader

ny kalender för F1 2020
Red Bull stänger sin fabrik den 27 mars. (TT)

Enligt ett uttalande från Red Bull genomförs den från och med den 27 mars och tre veckor framöver.
– Förändringar av den pågående pandemin gör att vi är något flexibla när det gäller dessa datum, skriver Red Bull.

Ny kalender för F1 2020

Hittills har F1 skjutit upp deltävlingarna i Australien, Bahrain, Vietnam och Kina, den nuvarande planen är att inleda säsongen med Nederländernas GP den första helgen i maj. Det kan naturligtvis ske förändringar på den punkten.
– Även om vi verkligen skulle älska att börja tävla igen så blir denna globala pandemi allt allvarligare för varje timme som går. Dess påverkan är betydligt större än vår sport. Därför är vi helt överens med alla de åtgärder som görs för att minska risken för spridning, skriver Red Bull.

– När det anses nödvändigt att skjuta upp ytterligare tävlingar kommer vi att stå bakom det beslutet.

Ferrari meddelade under kvällen att stallet  stänger sin fabrik från den 19 mars till den 8 april och meddelar att man stöttar det beslut som FIA och Formel 1 har tagit.

Le Mans skjuts upp

ny kalender för F1 2020
Svårt att skjuta upp deltävlingen i Monaco (TT)

Den förändringen som nu har gjorts ger plats i kalendern för ytterligare deltävlingar. Det finns möjlighet att lägga in två eller till och med tre lopp under det som skulle ha varit sommarlov.
– Det handlar om teamens ekonomi. De överlever tack vare prispengarna från F1, säger F1:s sportchef Ross Brawn till formula1.com.
Med andra ord – fler race ger mer pengar så det är bara att ställa upp.
– Inom F1 är vi realistiska. Vi planerar hur vi ska kunna bygga upp och genomföra säsongen, säger Brawn.

17 lopp 2020?

Nyligen sa han att han tror att det kan gå att genomföra mellan 16 och 17 lopp i år. De lopp som blir svårast att skjuta på är det i Australien som till stor dels avgörs på gatorna i Melbourne och det i Monaco, om det skulle bli aktuellt. Det tar ungefär sex veckor att bygga upp F1-banorna i de städerna . Därför är det svårt att skjuta evenemangen till andra tillfällen under året.

Förövrigt meddelar McLaren att de medarbetare som misstänktes vara smittade av coronaviruset under förra helgens event i Australien har testats negativt. Den medarbetare som testades positivt mår nu bättre och har inte längre något sjukdomssymtom.
Dessutom kan vi meddela att 24-timmarsloppet i LeMans skjuts upp. Det skulle ha genomförts den 23-24 juni, men kommer att genomföras den 19 -20 september 2020.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB