Startsida / Inlägg

Racing i helgen – och senaste nytt om F1 2020

av Anna Andersson

Det finns ett startdatum för F1 2020. Men vad betyder det egentligen?

I måndags kom F1 med beskedet om att F1 har som absoluta målsättning att starta den 5 juli 2020 i Österrike. Mer om det läser du här. 

F1 2020
Jubel i Österrike 2018 (AP Photo/Ronald Zak)

Därmed har säsongen fått ett startdatum att se fram emot och alla de team som fortfarande befinner sig i en shutdown har någonting att arbeta med. Fabrikerna måste vara stängda i 63 dagar, efter 50 dagar får tio personer återvända till arbetet. Exakt när det är, är lite olika för de olika teamen. Haas stängde sin fabrik först, den 18 mars, och får återvända först. Renault stängde sist (30 mars) och återvänder sist. Enligt de uppgifter som jag har fått från diverse håll så behöver teamen mellan fyra och fem veckor på sig för att förbereda för att återupp ta säsongen.

Varför det är så viktigt för F1 att starta om säsongen skrev jag om förra veckan. Det läser du här.

Hopp om tävlingar på Spa och Monza i F1 2020

Tanken är att genomföra två lopp i Österrike, därefter är det möjligt att det blir ett i Storbritannien utan publik. Vad händer sedan? Bland annat pratas det om ett lopp utan publik i Tyskland, någonting som Jorn Teske, VD för Hockenheimring, bekräftar för motorsporttotal.

– Vi har kontakt med kollegorna från F1 med jämna mellanrum. När man har arbetat tillsammans under så många är är det ganska  normalt att man kollar av läget. Vi utbyter information och vi har också pratat om den oförutsägbara tävlingskalendern i F1, säger Teske till motorsporttotal.com.

Monza utan fans? (TT)

Det har pratats om att att det inte blir några lopp i Italien och Belgien, men  det tillbakavisas av högt uppsatta personer inom organisationerna.

– Vi är övertygade om  att det blir ett lopp  på Monza, bakom stängda dörrar, säger ordföranden i det italienska bilsportförbundet, Angelo Sticchi Damian , till Sky Sport 24.

Ett liknande uttalande kommer från Vanessa Maes, chef för arrangemanget på Spa.

– Vi för diskussioner med FOM och med regeringen om att arrangera ett GP utan publik, säger hon till ’La Derniere Heure’.

Vi kan förvänta oss att detta blir en fortsatt diskussion, men jag skulle tro att teamen och F1 vill lämna ett besked i mitten, möjligen i slutet av maj. Det är viktigt at det blir ett besked som också är rätt och riktigt. F1 har inte råd med en liknande historia som den i Australien en gång till.

För övrigt fyller F1 70 år i år och jag har roat m ig med att be flera stora svenska  racingprofiler, som Marcus Ericsson, Kenny Bräck, Stefan Johansson och Felix Rosenqvist att ranka sina favoritförare i F1. Du kan läsa den här, det är för PLUS kunder.

E-sport i helgen

Ni som botar racingabstinensen med simracing kan se när Charles Leclerc satsar på att ta sin tredje seger. I helgen är det Virtual Dutch Grand Prix, men man kör på Autodromo Jose Carlos Pace in Brasilien.

Bland förarna märks Alexander Albon (Red Bull), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), George Russell och Nicholas Latifi (båda Williams), samt förre världsmästaren i rally och rallycross, Petter Solberg, som kör för Renault. Varken McLarens Lando Norris eller Carlos Sainz kommer till start. Ni kan se det på Viaplay eller på Youtube på F1:s kanal.

Även IndyCar IRacing Challange kör, det handlar om Indianapolis Motor Speedway, på lördag den 2 maj klockan 20.30. Där lär både Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson vara med. Viaplay sänder.

Snabba nyheter

Det snackas om att…

Ingen comeback för Ralf (TT)

…Ralf Schumacher har pratat med BILD och bland annat föreslagit att Sebastian Vettel  och Lewis Hamilton ska byta plats. Han pratade också om en eventuell comeback.

– Det är uteslutet. Jag skulle skämma ut mig, säger 45-åringen vars son David ska köra FIA Formel 3 i år, om serien startar.

…Carlos Sainz är självsäker.

– Jag hade presterat hos så väl som Mercedes som Ferrari, säger han enligt motorsporttotal.

…Sportbladet fortsätter att satsa på chatter. I onsdags ägnade jag återigen två och en halv timme åt era frågor om F1 2020. Du kan läsa hela chatten här och jag törs säga att det kommer tillbaka. Håll utkik.

…Audi lämnar DTM fört att fokusera på Formel E.

…motoGP verkar starta sin säsong i Tjeckien i augusti. Fram tilld ess är samtliga lopp framskjutna. I helgen kör de sim-racing, det kan ses på Viaplay kl 15.00.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB