Startsida / Inlägg

Vettel och Leclerc – Ferraris framtid?

av Anna Andersson

Vem kör tillsammans med Charles Leclerc i F1 2021? Har Vettel och Leclerc en gemensam framtid?

Sebastian  Vettel har fått ett kontraktsförslag av Ferrari, men enligt italienska medier har han avböjt. Det sägs att Ferrari vill skriva ytterligare ett år med Vettel, men Vettel som hittills alltid haft kontrakt över tre år vill ha ett lika långt avtal en gång till.

Vettel och Leclerc
Vettel och Leclerc (TT)

Ingen av oss kan naturligtvis veta vad som sägs mellan parterna eftersom vi inte sitter med vid förhandlingen. Det vi kan konstatera är att diskussionen är i gång och när Vettel hade en presskonferens via en videolänk förra veckan påtalade han att förhandlingarna om framtiden kan vara klara redan innan det första loppet 2020.

När är det då?

Ja den frågan kan vi fortfarande inte svara på, men det verkar som om det finns goda möjligheter att köra ett eller två lopp i Österrike i början av juli. Start söndagen den 5 juli för att sedan följa upp med ytterligare ett lopp på onsdagen följande vecka. Du kan läsa mer om det här.

Vettel och Leclerc ?

Charles Leclerc, som visat sig vara riktigt duktig på sim-racing, är tydlig med att han gärna behåller Vettel som kollega.

–  Jag trivs väldigt bra med Seb, förklarar han enligt motorsporttotal.

– Vi har alltid haft en bra relation. Även om det kanske inte har sett ut så utifrån så har det alltid varit lugnt mellan oss. Därför hade jag gärna sett att han fortsätter, men självklart kommer jag att respektera det beslut som Ferrari tar.

Leclerc har kontrakt till och med 2024.

Vem är då aktuell för att ersätta Vettel?

Gazzetta dello Sport pratar om Carlos Sainz, McLaren, men man spekulerar också i  om  det kan vara en möjlighet för Daniel Ricciardo, vars kontrakt med Renault går ut efter säsongen, eller om teamet kan tänka sig att ge Antonio Giovanazzi chansen ( möjligen då för att öppna upp för  Mick Schumacher i Alfa Romeo). Ett annat alternativ är naturligtvis att fortsätta med Vettel och Leclerc i två säsonger till, så att Mick Schumacher är redo för Ferrari, för vem  vet om Formel 2 ens kör i år….

Ferraris nya hot

När det gäller framtidens F1 finns det ytterligare en sak som diskuteras om och om igen. Det stavas budgettak. Flera team har påtalat att de gärna vill se att taket sänks till 145 miljoner dollar och det finns team som faktiskt vill att summan ska minska till 100 miljoner dollar.

Det vill inte Ferrari. Teamchef Mattia Binotto förklarar att Ferrari kan lämna F1 om  budgettaket sänks mer. Han är redan bekymrad över förslaget på 145 miljoner dollar.

– Det är en ny och väldigt utmanande uppgift, säger han till The Guardian.

– Det kan man inte göra utan att det blir ett stort offer för oss. Det handlar framförallt om personalen. Vi vill inte hamna vid en punkt där vi måste fundera över andra alternativ för hur vi ska kunna använda  vår  racingsatsning.

Ferrari har i dag ungefär 1500 medarbetare i sitt racingteam och Binotto  förespråkar att man har olika typer av budgettak, för konstruktörer  och kundteam.

– Formel 1 måste behålla platsen som kungaklassen inom motorsportn, både när det gäller så väl teknik som prestanda, säger han.

Nyheter från F1

Andra snabba nyheter inom F1 hadlar om att…

Vettel och Leclerc
Michael Schumacher på Imola 2006 (TT)

….Imola har erbjudit sig att arrangera ett F1-lopp utan publik.

– Den nuvarande situationen är vår chans att arrangera F1 i år, säger Uberto Selvatico Estense som är ansvarig för arbetet på banan till motorsporttotal.

– FIA behöver  ett antal lopp för att kunna genomföra ett VM så som det ser ut i deras kontrakt, varför  skulle de inte fundera över Imola?

…Lando Norris dyker upp i helgens E-race i IndyCar.

… Sir Frank Williams har isolerat sig. Han bor nu i F1-fabriken.

…förre mästaren Nico Rosberg vill se två lopp per bana under avslutningen av 2020.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB