Startsida / Inlägg

Är McLaren F1 till salu?

av Anna Andersson

Williams är ute till försäljning. Är även McLaren F1 till salu?

Enligt brittiska Sky funderar McLaren över att sälja delar av sitt sitt team, 30 procent av racingteamet är till salu och det omfattar så väl F1-teamet som santsningen i IndyCar.

– Den finansiella snedbelastningen hos team som Williams och McLaren beror på de att de sportsliga resultaten har uteblivit, säger F1:s sportchef Ross Brawn till motorsporttotal.

– Det finns inga fribiljetter i F1. Om du inte är med i toppen under ett par år så har det konncekvenser. Du tappar sponsorer och får inte samma prispengar som du fått tidigare.

Men Brawn menar inte att F1 måste tänka om.

– Om två toppteam hade behövt lägga ner hade man kunnat tro att det  varit ett fel i systemet, men här handlar det om två team som gjort för dåliga resultat under ett par år.

McLaren F1 till salu?

När vi är inne på F1 kunde vi förra veckan berätta om Mercedes tester. Nu har även Ferrari vaknat.

– Jag brukar inte gilla att gå upp tidigt, men i morse hade jag en bra anledning, säger Charles Leclerc.

– Kanske väckte vi några människor, men det var underbart att få köra på gatorna i Maranello med SF1000. Det var spännande att få vara tillbaka i bilen, framförallt på en sådan bana. När jag satte mig i cockpit kändes det som om jag kom hem igen.

Även McLaren har testat på bana och Red Bull är irriterade över att Renault har kört på Spielberg, här ser ni bilder från Esteban Ocon som körde 145 varv. Daniel Ricciardo körde även han över 100 varv tidigare i veckan, båda med en bil från 2018.

Det irriterade Helmut Marko, Red Bull.

– Det var ju härlgit att Projekt Spielberg hyr ut banan till våra konkurrenter, sa Marko till Speedweek.

– Säg så här. Det var en väldigt generös gest.

Värt att notera är att  även om banan ägs av Red Bull är de som sköter bokningen  av banan inte sammankopplade med F1.-teamet Red Bull eller Alpha Tauri. Därav Markos ilska.

 

Från Mercedes rapporteras det att motorchefen Andy Cowell  lämnar sitt uppdrag för nya utmaningar, redan i januari meddelade han teamet sitt beslut och han slutar sitt uppdrag den 1 juli. Där efter kommer ansvaret att delas mellan Hywel Thomas, Adam Allsopp, Richard Stevens och Ronald Ballhaus.

Linus Lundqvist på plats i USA

I söndags tog sig Linus Lundqvist till Texas i USA. Den svenske racerföraren som till och med skrivit ett personligt brev till Donald Trump hade då suttit i karantän i Mexiko i två veckor. Mer om det läser du här.

Första test för Linus Lundqvist i USA F
Första testet för Linus Lundqvist i USA. Foto: Linus Lundqvist racing

– De är alltid misstänksamma när man kommer till gränskontrollen och jag trodde att det gick rätt bra till dess att min vakt kallade på en annan vakt och jag fick följa med in i ett rum. Där frågade de ut mig i en och en halv timme, berättar han.

– Jag blev jättenervös och när de frågar så många märkliga frågor så känner man sig till slut skyldig fast man inte är det. De kunde itne förstå att jag varit i Mexiko i två veckor utan att göra någonting.

Efter 90 minuter var förhöret över och Lundqvist kunde kliva in i USA. Där åkte han vidare till sina första tester Global Racing Group inför Formula Regional Americas.

– Det gick väldigt bra. Det är klart att det är en omställning, bilen är en annan, men farten fanns där och det var otroligt skönt att köra racerbil igen, berättar han.

Nu är han på plats i Indianapolis och väntar på den första tävlingshelgen, två lopp på Mid-Ihio sista helgen i juni.

Därefter väntar lägenhetsjakt i Indianapolis som nu blivit centrum för svenska racerförare. Där borredan Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist.

– Det är en bra bas, här bor många racerförare och man slipper vara helt ensam, säger Linus Lundqvist.

Nu önskar jag er alla en glad midsommar!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB