Startsida / Inlägg

Comeback för Nürburgring i Formel 1

av Anna Andersson

Tio F1-lopp är bekräftade, men det lär bli ännu fler i Europa. Enligt motorsportmagazin finns en plats för Nürburgring  i Formel 1 2020. Man räknar med en comeback den 11 oktober. Där efter väntas tävlingar på Imola och i Portugal.

Nürburgring i Formel 1
Nürburgring har ändrat sin bansträckning, men är en klassiker i F1. Här J-M Fangio 1951. (TT)

– Vi har kontakt med F1, men det finns inget ytterligare att tillägga. säger en presstalesman för banan till motorsportmagazin.

Tidigare tävlade F1 på två banor i Tyskland, Hockenheimring och Nürburgring. De två banorna arrangerade ett lopp vartannat år och under Michael Schumachers tid i F1 var intresset enormt, men därefter har det varit problem med ekonomin. På Nürburgring har det inte avgjorts något GP sedan 2013 och Hockenheimring fick hjälp av Mercedes att arrangera fjolårets lopp. I år finns än så länge inget tyskt GP med på kalendern.

För övrigt är det många som är oroade kring Spaniens GP, Barcelona har haft ett nytt stort utbrott av COVID-19, men enligt arrangören ligger banan så pass långt från staden att det inte är något problem att behålla F1:s slutna bubbla. Banan i Montmerlo ligger ungefär en halvtimme norr om staden.

Ferrari med ny organisation

Ny organisation hos Ferrari (Ferrari)

Efter en tung start på säsongen tar Ferrari nu tag i problemet och bygger upp en helt ny avdelning som enbart ska fokusera på prestation. Avdelningen leds av aerodynamikchefen Enrico Cardile, Laurent Mekies ansvarar för det sportsliga och Simone Resta för chassit.

– Den förändringen är nödvändig för att hitta klara linjer mellan ansvar och process, förklarar teamchef Mattia Binotto.

– Avdelningen som leds av Enrico Cardile och de kommer att kunna dra nytta av de erfarna medarbetare som Rory Byrne och etablerade ingenjörer som David Sanchez. De kommer lägga grunden för utvecklingen av bilen.

Rory Byrne  är ett namn som väcker bra minnen för Ferraris del, han var del av den organisation som var så framgångsrik under inledingen av 2000-talet. Då tillsammans med Jean Todt, Ross Brawn och Michael Schumacher.

Efter tre lopp av årets VM ligger Ferarris förare långt toppen, på plats sju och tio.

Hamilton vs Ecclestone

För övrigt har debatten kring rasism tagit ytterligare ett steg Bernie Ecclestone, som tidigare styrde F1 med järnhand, gjort ett uttalande till CNN i juni där han hävdade att ”svarta människor ofta är mer rasistiska än vita”.

Lewis Hamilton fördömde uttalandet.

Bernie Ecclestone, 89, har en het debatt med sin landsman Hamilton (AP)

Den flerfaldige världmästaren kallade Ecclestone bland anat för outbildad. Nu tar Ecclestone, 89, det hela ett steg till och vänder sig direkt till Hamilton:

– Jag har gått i skolan lika länge som du, men det finns en anledning. Jag gick i skolan under det andra världskriget och det var inte alltid de bästa förutsättningarna, säger han till Daily Mail.

Ecclestone tycker att Hamilton ska skatta sig lycklig över att han faktiskt lämnade skolan sim 16-åring och började jobba istället.

– För om jag hade haft en ordentlig utbildning hade kanske F1 aldrig blivit som du har upplevt det och då hade du innte kunat dra så stor nytta av det.

Här kan du själv läsa hela artikeln.

Den kommande helgen har F1 tävlingsledigt, men vill du läsa mer kring förra veckans race gör du det här.  Min krönika läser du här.

Nästa vecka fortsätter säsongen i Storbritannien. Du hittar hela schemat här,

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB