Startsida / Inlägg

Norris är namnet efter Österrike GP i F1 2020

av Anna Andersson

Vilken smakstart för Valtteri Bottas. Han vann Österrike GP i F1 2020.

Han klarade av att hålla undan för Lewis Hamilton och han klarade av att hålla bilen hel hela vägen in i mål, trots att teamet varnade för att bilen hade vissa problem med växellådan. Det är en imponerade start av finländaren och kan räcka långt under en säsong som just nu bara består av åtta lopp.

Österrike GP i F1 2020
Bottas vann premiären (TT)

Efter lopp nnummer ett har Bottas 13 poäng tillgodo på Lewis Hamilton, 24 på Sebastian Vettel, Ferrari, 25 på Red Bulls Max Verstappen och lika många på Alex Albon.

Vem hade trott det inför säsongen?

Nu gäller det för Bottas att kunna förvalta premiärsegern. 2019 hade han ett liknande läge, men trots det avslutade Lewis Hamilton säsongen som världsmästare. För sjätte gången.

Albon kritisk mot Hamilton

Hamilton ja, efter kollisionen med Alex Albon är kritiken från Red Bull hård. Detta var andra gången som britten kör i hop med Albon i kampen om en pallplats. Förra gången var i Brasilien 2019.

Den här gången fick Hamilton ett tidstillägg på fem sekunder och två straffpoäng ( fyra totalt under helgen). Albon förlorade en pallplats och blev helt utan poäng i Österrike GP i F1 2020.

– Om  någon bär skulden och får ett tidstillägg på fem sekunder och samtidigt tar poäng så tycker inte jag att det är rättvist sett till vad det är som han har orsakat, säger Red Bulls Helmut Marko till ORF.

– Vad spelar det för roll om han blir tvåa eller fyra? Han förstörde hela vårt race.

Även Alex Albon var oerhört besviken.

– Den mannen är en så dålig förlorare, ropade han över radion.

Efteråt fortsatte han att kritisera Lewis Hamilton för incidenten som förstörde hanschanser att nnå prispallen för första gången i karriären.

– Det är oerhört frustrerande, strategin var fantastiskt bra, jag vill inte säga allt för mycket, men jag hade kunnat vinna loppet. Jag hade kunnat vinna lätt, säger Alex Albin till ORF.

– Jag hade troligen tagit Bottas på nästa varv.

Lando Norris imponerar

Även om det var Bottas som plockade hem segern och som nu har 25 poäng efter säsongens första lopp, så är det en annan förares namn och insats som jag tar med mig. Lando Norris.

Österrike GP i F1 2020
Lando Norris första pallplats (TT)

Han körde in på sin första pallplats, tack vare ett makalöst sista varv där han plockade in nio tiondelar, körde tävlingens snabbaste varv och tryckte sig förbi Lewis Hamilton i resultatlistan.

Detta trots att han hade stora problem  att hålla farten några varv tidigare, att han var på väg att bli omkörd av sin teamkollega och fick trycka sig förbi Sergio Perez för att ens ha en chans att få ett läge att ens kunna ta in den tid som krävdes.

Det är en mycket imponerande comeback av McLaren som haft ett oerhört tungt år. Teamet som också säljer sportbilar har drabbats av stora ekonomiska problem under vårens kris, tvingats säga upp medarbetare inom sportbilstillverkningen och även inom F1-teamet. Man har fått ett lån från en bank i Bahrain och letar nu efter en investerare för att kunna fortsätta satsa mot toppen av F1 och även av IndyCar.

Vi ska inte heller glömma bort Charles Leclerc, som inte alls hade en bil som kunde konkurrera på ren fart, men ändå tog vara på samtliga möjligheter och körde in som tvåa. Hans teamkollega däremot gjorde en miss och lämnar Österrike med en poäng. Inte alls så som Vettel hade tänkt starta sin säsong.

– Jag hade svårt att ens hålla bilen på banan, jag vet inte varför, säger Vettel till RTL.

– Vi kan inte konkurrera om platserna  i toppen, i dag var det kaos på banan och jag hade verkligen händerna fulla. Under normala omständigheter är vi inte bättre  än femma, sexa. Kanske sjua. Vi har mycket jobb kvar att göra.

Manfall i Österrike GP i F1 2020

Trassel, problem och ännu mera trassel. Framförallt  handlade det om ett flertal motorproblem  i premiären och det är inte kul under en säsong där det enbart är tillåtet att använda två motorer.

En snabb uppräkning visar att det var ett rejält manfall – eller  vad sägs om:

Daniel Ricciardo hade problem med kylaren.

Max Verstappen bröt efter elva varv. Red Bull står med noll poäng efter det första racet.

– Jag hade enkelt kört in på en pallplats,  men vad ska man göra?, säger Verstappen till Sky.

– Jag tappade plötsligt allt, jag vet inte alls vad problemet var.

Hans teamchef Christian Horner funderar över om det kan vara ett problem med elektroniken:

– Otroligt frustrerande. Det verkar vara ett elektroniskt problem, säger Horner till Sky.

Motorproblem för Mercedes, via Lance Stroll Racing Point och Georg Russel, Williams. Hos Russel handlade det om bränsletrycket.

Haas båda bilar bröt, båda verkade ha problem med bromsarna.

Daniil Kvyatt bröt sedan ett däck punkterat i kurva ett på det näst sista varvet.

En miserabel helg för Alfa Romeo. Farten fanns inte där och Kimi Räikkönen tappade höger framdäck under racet. Hjulet släppte. Det var en ren tur att varken han eller någon annan skadades i den situationen

Mer om racet läser du här.

Vem kör för Renault 2021?

Renault har en ledig förarplats till 2021.

Men ingen panik för det.

– Vi pratar med flera stora namn och ett par  som är lite mer okända. säger teamchef Cyril Abiteboul under en presskonferens inför premiären i Österrike.

Comeback 2021? (TT)

Vilka namn det är, säger han däremot inte. Det har ryktats om Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas  och Nico Hülkenberg som lämnade teamet inför årets säsong.

– Vi behöver en förare som är snabb, talangfull och kan förstå hur vår bil fungerar. Vi är ett speciellt team som är väldigt lojala till F1. Samtidigt är vi också ett ungt team och vi hade vissa problem i fjol. Därför behöver vi också en förare som kan förstå det och hantera det.

F1 hänger kvar i Österrike i en vecka nu. Redan på fredag är det dags att starta träningarna igen. På samma bana, på lördag är det kval och söndag race.

Lägg där till två race i IndyCar, lördag och söndag. Hela schemat för både F1 och IndyCar udner somamren 2020 har du här

Nu är säsongen verkligen igång.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB