Startsida / Inlägg

Kör Sebastian Vettel för Mercedes 2021?

av Anna Andersson

Kör Sebastian Vettel för Mercedes 2021? Det är tydligen en fråga som han själv har funderat rätt mycket på.

Den första dagen inför F1-premiären i Österrike bjöd på presskonferenser.

Vettel för Mercedes 2021
Vettel berättar om sina känslor efter det att hans kontrakt inte förlängts (TT)

De var rätt ljumma. Fram till dess att Sebastian Vettel öppnade munnen bakom sitt röda munskydd. Då berättade han för första gången om det faktum att han ska läma Ferrari efter årets säsong.

– Det var lika överraskande för mig som för andra, säger han till den tyska TV-kanalen RTL.

–  Säg så här, de senaste månaderna hade man varit rätt tydlig med att man ville fortsätta tillsammans. I börja av maj fick jag sedan ett telefonsamtal där teamet förklarade att man inte ville fortsätta jobba med mig, då var saken utagerad från min sida.

Han berättar att det inte finns någon sanning i ryktena om att han förhandlat med Ferrari och ville ha högre lön, men att Ferrari drog sig ur.

– Vi diskuterade det inte ens. Det fanns aldrig något erbjudande på bordet, säger Vettel under presskonferensen.

Kör Vettel för Mercedes 2021?

Under testerna i slutet av februari var Mattia Binotto väldigt tydlig med att Sebastian Vettel var Ferraris första val. Han sa det flera gånger,  jag hörde honom säga det och det gjorde naturligtvis Sebastian Vettel också.

Han trodde på de orden.

– Det var först och främst en chock för mig och det kom väldigt överraskande, säger Vettel som fyller 33 år den 3 juli.

– Jag tror at vi från båda håll vill att detta ska bli ett värdigt avslut, jag har aldrig varit den som hållt på med fulspel. Det är inte min stil.

Men vad ska han göra nu?

– Jag är väldigt motiverad till att fortsätta om jag får ett riktigt bra erbjudande med en bra bil. Jag tror inte att jag är den som fortsätter bara för att tjäna pengar. Det har aldrig varit min målsättning, säger han till RTL.

– Jag känner inte att jag har någon större brådska, utan jag vill att det beslut som jag fattar ska vara rätt beslut.

Fältets bästa bil

Sebastian Vettel Mercedes 2021
Mercedes förare inför premiären (TT)

När han får frågan om Mercedes är ett alternativ svarar han på följande sätt:

– Mercedes har fältets bästa bil och för varje förare som sätter sig i den bilen finns en garanti för att han kan vara med och slåss om segrar. Som jag har sagt är det viktigt för mig att jag även i framtiden har en bil som kan konkurrera om vinster säger tyske Vettel.

– Därför är Mercedes ett alternativ, men jag vet inte vilka planer de har. Jag har ingen större brådska utan vi ser vad de första racen erbjuder.

I dagens tidning skerv jag mer  om Ferrari och deras krisdrag som gör att de inte räknar med att vara med och slåss om segern i helgen. Du läser det här.

Max kan utmana

Inför helgens omstart pratas det mycket om Mercedes och enligt Lewis Hamilton är teamet ännu vassare än i fjol.

Då tog stallet sin 12:e VM-titel på sex år.

– Vi har ett bättre läge än 2019, säger Lewis Hamilton.

– Max gör framsteg varje år och jag förväntar mig att han kommer att vara en stark motståndare. Red Bull är alltid bra här och därför är jag övertygad om att han i alla fall kommer att utmana de första två helgerna.

Tiderna för helgen och för fredagen hittar du här.

Här hittar du också en stor genomgång av fakta och statistik inför premiären.

Indy Car  i Indianapolis

Men F1 är inte den enda racingserien som kör i helgen. Det är dags för IndyCar också. På Indianapolis Road Course. En bana där Felix Rosenqvist hade pole position förra året.

Felix är redo för revansch (INDYCAR / Chip Ganassi Racing.)

– Jag tror att vi alla ser fram emot att dra igång igen, och med fem race på 15 dagar står vi inför någon form av rekord, säger Felix Rosenqvist.

– Efter premiären i Texas är alla mer uppe i varv och det är inte samma nervositet. Samtidigt är det här första loppet på en road course sedan Laguna Seca i september, så det blir spännande att se hur alla står sig. Den här typen av bana brukar vara mer talande för hur säsongen faktiskt kommer att se ut, så jag hoppas att vi får ett bra besked i helgen.

Här är tiderna som gäller för IndyCar:

Fredag 3 juli
Fri träning: 17.30-19.00
Kvalificering: 22.30-00.00

Lördag 4 juli
Warm-up: 15.00-15.30
Race (80 varv): 18.00

TV: Viasat Motor sänder kval och race LIVE
LIVE TIMING: IndyCar-appen och racecontrol.indycar.com

Fakta om Indianapolis Road Course

TYP: Traditionell bana
LÄNGD: 2.43 miles / 3.925 km
POLE 2019: F.Rosenqvist
VINNARE 2019: S.Pagenaud
FRO 2019: 8:a

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB