Startsida / Inlägg

Senaste nytt från Indy och GP Österrike

av Anna Andersson

Det har gått fyra veckor. Nu startar Indycar om igen. Man gör det samma helg som F1 kör sin premiär i GP Österrike. Därför kommer detta inlägg att behandla både F1 och IndyCar.

Så kommer det att bli endel framöver eftersom de båda mästerskapen avgörs samtidigt. Vi har 14 lopp inom två månader så nu är det bara att hänga med.

GP Österrike
Ericsson är redo igen (TT)

Vi börjar i USA där Marcus Ericssom är het inför säsongens andra lopp.

– Det ska bli väldigt roligt att komma till ett race igen, säger han.

– Indy roadcourse var inte  någon succé för mig förra året. även om jag hade årets bästa kval där. I racet åkte jag av och fick bryta ganska tidigt, men det var en bana som jag tyckte att jag trivdes bra på.

Vill slåss om segern

Sedan den senaste deltävlingen i Texas har han fokuserat hårt på träningen, han har cyklat många mil tillsammans med kollegan Felix Rosenqvist och dessutom arbetat mycket med teamet. Han räknar med att samspelet är bättre så att man inte riskerar några missar i depån som i Texas senast.

– Teamet har rett ut vad som hände och lärt  sig av det. Det kommer inte att hända igen, lovar Marcus som hoppas på ett riktigt bra race i morgon.

– Jag vill vara med  i toppen och fajtas. När man kör för ett toppteam som Ganassi måste man sikta på att vara med och slåss i toppen. Det är med den inställningen jag går in, jag är superladdad.

Även Felix Rosenqvist är laddad.

– Det känns bra, det blir ett sådant race där den som anpassar sig snabbast kommer att lyckas bäst i kvalet och sedan få en bra start på racet, men väl där vet man aldrig vad som kommer att hända, säger Felix.

Tiderna som gäller hittar du i gårdagens inlägg. Det läser du här.

Mercedes dominerar i GP Österrike

GP Österrike
Vettel visade fart på träningen (TT)

Nu går vi in på F1 där Mercedes dominerar träningarna före Racing Point. Den rosa kopian av Mercedes.

Ni som följde testerna bör inte vara speciellt överraskade över de, vi pratade mycket om det i februari.

Värt att notera är att Sebastian Vettel var fyra, detta trots att Ferrari inte har gjort någon uppdatering alls på bilen sedan testerna i februari. Teamet insåg då att man var på väg åt fel håll i utvecklingen. Ferrari har gjort om bilen helt, även om de insåg att de aldrig skulle hinna i tid till premiären. Istället kommer de med nyheter till den tredje tävlingen i Ungern. Mer om det läser du här.

I går skrev jag ett par rader om Sebastian Vettel och förhållandet mellan honom och Ferrari verkar väl inte vara helt smärtfritt just nu. Enligt Vettel fick han inte ens något kontraktsförslag utan bara ett samtal om att hans tid hos Ferrari är över. Enligt stallchef Mattia Binnotto bär coronakrisen ett ansvar för det. Det kan du läsa här.

 

Snabba nyheter inför GP Österrike

GP Österrike
Hamilton var snabbast (TT)

Under testerna presenterade Mercedes ett nytt system, DAS. Det har teamet på bilen i Österrike, men Red Bull har protesterat mot  det och meddelar att det ska komma ett besked innan den tredje träningen startar kl 12.00 på lördag.

Mercedes har, precis som Honda, med sig en uppdaterad motor. Samtliga sex bilar med motorer från Mercedes har tillgång till uppdateringen. Det syntes under träningen där Lewis Hamilton var snabbast (1.04,304), knappt före kollegan Valtteri Bottas. Mercedes duo var sex tiondelar före närmsta konkurrent, Sergio Perez (Racing Point/Mercedes) och Sebastian Vettel (Ferrari) och det är en värld på den korta banan i Österrike.

Renault meddelar däremot att det inte blir någon uppdatering av motorn under årets säsong.

Under uppehållet har det  varit många förare som bytt team till 2021,  dock inte hos världsmästarna. Mercedes båda förare har kontrakt som går ut, men enligt Toto Wolff räknar han med att fortsätta med dem båda två.

– Vi trivs  bra med våra förare, säger stallchefen till Sky.

– Men jag vill inte skriva av Sebastian helt, i fall det skulle vara så att någon av våra förare inte vill vara kvar.

Det har ju snackats endel om att Valtteri Bottas har varit i kontakt med Renault och lämnar han för det franska teamet är Vettel ett alternativ, men det är också en förare som Georg Russel (vars manager heter Toto Wolff).

Alla tider inför helgen hittar du här.

För övrigt har risken för regn  minskat och i morgon lördag väntas det bli soligt och runt 25 grader. Under söndagen växlande molnighet och runt 27 grader varmt.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB