Startsida / Inlägg

Max Verstappen vinnare i Formel 1

av Anna Andersson
Max Verstappen
Max Verstappen en vinnare igen (TT)

Red Bull har tagit säsongens första seger. Detta tack vare Max Verstappen.
Efter en usel start på säsongen tycks tjuren ha fått vingar och Verstappen har klättrat upp till plats två i VM.
Samtidigt har jag så svårt att förstå mig på den där bilen.
Den verkar vara oerhört svårkörd, kräva oerhört mycket av sin förare och verkar passa den ena av teamets förare som handen i handsken. Samtidigt som den får den andra att se ut som en medelmåtta.

Max Verstappen med årets första seger

Red Bulls stjärna Max Verstappen har nu tagit fyra pallplatser på fem race och han kör i en helt annan liga än kollegan Alex Albon. Albon har tagit mindre än hälften av det antalet poäng som Verstrappen lyckats med och är helt enkelt för långsam. Utan en andraförare i toppklass kommer Red Bull aldrig kunna utmana Mercedes om någon titel utan enbart om enstaka racesegrar.

Skillnaden kan naturligtvis ligga i att Red Bull utvecklat en bil som passar Verstappen. Han är en förare som gillar en bil som är något instabil i bakvagnen och som också klarar av att leverera trots att han måste kompromissa. Den erfarenheten har inte Alex Albon skaffat sig under sitt andra år i Formel 1 och han har av naturliga skäl inte det självförtroende som Verstappen har. Samtidigt behöver han leverera, både för sin egen skull och för teamet. Red Bull som team är inte känt för att ha tålamod med sina förare. Teamchef Christian Horner arbetar gärna med att sätta hög press på dem och för ett år sedan fick bytte teamet ut Pierre Gasly mot Alex Albon – efter halva säsongen.

Debakel för Vettel

Frustrerad Vettel (TT)

Red Bull är just nu inte det enda teamet som har problem med att förarna levererar i olika världar. Samtidigt som Ferraris Charles Leclerc körde in på fjärde plats sedan han hanterat däcken med bravur hade Sebastian Vettel ännu en tung dag på racerbanan. Han snurrade på det första varvet, kritiserade strategin och slutade på plats tolv. Den fyrfaldige världsmästaren har nu tagit en poäng på två lopp i Storbritannien.
Även om Vettel ska lämna Ferrari efter säsongen så är detta allt annat än vad han hade hoppats på inför säsongen. Alla kan se att årets bil inte kan konkurrera på ren fart, men kollegan Charles Leclerc ligger fyra i VM. Vettel har tagit tio poäng på fem lopp.
Det är riktigt dåligt och för Vettel verkar det som om det enda som ökar efter varje tävlingshelg är hans egen frustration.

Adjö Nico?

Var det allt vi såg av Nico Hülkenberg? Han gjorde comeback förra veckan sedan Sergio Perez testats positivt för COVID-19. I går kvalade han in som trea och i dag körde han som sjua efter att ha gjort ett tredje depåstopp och släppt förbi sin teamkollega Lance Stroll. Enligt teamet och Hülkenberg var det nödvändigt, men det snackas om att det var en teamorder för att ge Stroll fler VM-poäng.

Till nästa helg räknar teamet med att Perez testar negativt och då är han tillbaka i bilen. Hulken däremot får fortsätta att leta efter en förarplats till 2021 och de senaste tio dagarna har absolut stärkt hans aktier.

F1 reser nu vidare till Spanien och Barcelona för ett tredje race på lika många veckor. Då väntar ytterligare ett lopp med den hårdare gummiblandningen som användes på Silverstone förra veckan. Det var då Mercedes båda förare drabbades av punktering.
Fördel Red Bull?

Mer om loppet och resultatlistan hittar du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB