Startsida / Inlägg

Hamilton med rekord i kvalet till Storbritanniens GP i F1

av Anna Andersson

Mercedes i topp igen. Eller inte bara i topp. I kvalet till Storbritanniens GP i F1 tävlade Lewis Hamilton och Valtteri Bottas i ett eget mästerskap. De fajtades om vem av dem som skulle ta banrekordet, inte mot någon annan. Så stor är skillnaden just nu inom F1, eller som Max Verstappen sa efteråt.

– Du försöker alltid göra ditt bästa och det är plats tre.

Efter tre lopp och tre segrar för Mercedes känns det som om vi skulle behöva ett under för att någon annan bil ska kunna konkurrera om segrar. Det som möjligen skulle kunna förändra resultattavlan i morgon är antingen om Mercedes båda förare pressar varandra så hårt att de gör misstag eller om det blir ett överraskande regn. Just nu är risken för nederbörd i morgon eftermiddag 20 procent.

Mer om kvalet och startuppställningen hittar du här.

Hülkenberg med tungt kval inför Storbritanniens GP i F1

Storbritanniens GP i F1
Hulken är tillbaka (TT)

Den stora snackisen inför kvalet var Nico Hülkenberg, som på 24 timmar gick från att vara på väg till ett GT-test till att göra comeback i F1. Men han lär knappast vara nöjd med sin kvalcomeback, han lyckades inte ta sig vidare till Q3 utan startar morgondagen från 13:e ruta.

– Dert var inte optimalt, men det vore också en utopi om allt gick helt perfekt direkt, säger han till Sky.

– Farten finns i bilen, men det var inte lätt att hitta rätt rytm, först med mediumdäcken  under inledningen av Q2 och sedan med de mjuka däcken direkt efter. Det förändrade rytmen.

Hans kollega Lance Stroll var tia och gick vidare, han hade dock identisk varvtid med Pierre Gasly och i och med att Stroll satte sin tid tidigare tog han platsen i Q3.  Stroll startar nu från position sex, med mediumdäcket, det är frågan om det är rätt strategi på en bana som är svår att köra om på.

”Kan inte bli mycket sämre”

En annan tysk förare som var besviken är Sebastian Vettel, som startar från position tio.

– Det var inget bra kval. Jag har letat efter  rytmen hela helgen och jag har inte hittat den  än. I morgon har vi fel däck, i slutet av kön och det blir inte enkelt, säger han till Sky.

– Gårdagen var inte alls bra, det var flera saker som inte fungerade, men jag vill inte anklaga någon för det. Från min sida var det ingen perfekt dag i dag heller, jag hittar ingen rytm. Jag tror ändå att det blir bättre i morgon, men hur mycket vet jag inte. Jag kan inte lova någonting, men det kan inte bli så mycket sämre än så här.

Nästa negativa nyhet är Ferraris båda kundteam, Haas och Alfa Romeo. Inget av dem tog sig vidare till Q2. När det gäller bestraffningar till racet så har Georg Russel flyttats tillbaka fem platser för att han ignorerat en gulflagg under kvalet och Daniil  Kvyatt har bytt växellåda, vilket också betyder fem platser ner i starten.

Vill du ha koll på fakta och statistik inför racet? Det hittar du här.

Andra snabba nyheter inför Storbritanniens GP i F1

Portimao ska få ny asfalt inför F1-premiären  i oktober. Det kan ställa till problem för däckleverantören Pirelli.

– Målet är att den nya asfalten ska vara väldigt lik den som finns nu, men vi vet att det alltid är skillnad mellan ny och gammal asfalt, säger F1:s tävlingsledare Michael Masi.

– Den nya asfalten gör att fästet blir bättre och slitaget antagligen lägre.

Storbritanniens GP i F1
Perez sitter i karantän (TT)

Red  Bull Ring. Spielberg, är  på väg att skriva ett nytt kontrakt med F1. Det pratas om ett avtal över fem år.

Nico Hülkenberg fick som sagt hoppa in för Sergio Perez, som testats positivt för COVID-19. Nu pratas det om att han kan bli officiell testförare för teamet. Vem av de två som kör nästa helg är inte klart. Det beror på om Perez testar negativt och om han behöver sitta sju eller tio dagar i karantän. Det är lite olika uppgifter kring den punkten.

För övrigt har Renault protesterat mot Racing Point och deras bil, FIA kommer att behandla protesten efter morgondagens deltävling.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB