Startsida / Inlägg

Nya direktiv inför Ryssland GP gav Hamilton problem

av Anna Andersson

Valtteri Bottas sa att han skulle göra som han gjorde 2017. Då gav det honom en seger i Ryssland GP. Det gjorde det i år igen.

Ryssland GP
Bottas toig säsongens andra seger, den första tog han i premiären (TT)

Men trots att vi fick en annan segrare än Lewis Hamilton så var Rysslands GP återigen ett sömnpiller, det som var intressant hände inför starten.

Då kom med nya direktiv till förarna. Dels styrdes det upp var provstarterna ska genomföras vilket kostade Lewis Hamilton tio sekunder och dels reglerades förarnas möjlighet att komma med egna budskap i antingen TV-sändningar eller på prispallen.

Det var redan tidigare förbjudet med religiösa eller politiska budskap på prispallen, men Lewis Hamilton klev in i en gråzon när han efter förra loppet hade på sig en T-shirt med med en uppmaning om att de poliser som dödade Breonna Taylor bör arresteras. F1 valde därför att tydliggöra reglementet inför loppet i Ryssland och från och med nu ska förarna enbart ha sina tävlingsoveraller när de intervjuvas efter loppet och när de står på prispallen. Overallerna ska vara stängda, från midjan till halsen. Hamilton som var på väg att öppna sin efter målgång, fick snabbt stänga den igen.

Han hade en tuff dag Hamilton. En dag som kan bli oerhört dyrbar. Mer om det läser du här.

Bottas andra seger i Ryssland GP

För Valtteri Bottas var detta säsongens andra seger och han plockade in elva poäng på Lewis Hamilton i kampen om VM-titeln. Den är  sju lopp kvar att köra och chansen till en kamp om titeln finns.

Nu måste Bottas ta sig ut ur rollen som wingman och in i rollen som en titelkandidat om han ska ha en chans att kunna utmana någon VM-tiel. Killen har tagit nio segrar, det är långt efter företrädaren Nico Rosberg med sina 23 och efter Hamilton (90). För att lyckas vinna race krävs det inte att han gör saker bra utan han måste göra dem bättre än Lewis Hamilton och bättre än utmanaren Max Verstappen, Red Bull. Valtteri Bottas har inte råd att ge bort några poäng utan han måste ta in poäng. Varje race.

Bottas seger i Ryssland GP kom sedan Hamilton trasslat till det för sig själv under kvalet. Det gjorde att han tvingats starta på mjuka däck sedan han gjort en miss i Q2 och därefter också fått en bestraffning på tio sekunder. Detta var ingen seger Bottas körde till sig enbart tack vare sin egen insats. Han fick hjälp av överlägsen bil och en teamkollega som satte krokben på sig själv.

Trots allt som hände i Ryssland GP lämnar jag racet med en hoppfull känsla. Jag vill se fram emot en höst med en kamp om segrar och en kamp om VM-titeln.

Resultat Ryssland GP

1) V. Bottas, Mercedes
2) M. Verstappen, Red Bull
3) L. Hamilton, Mercedes
4) S. Perez, Racing Point
5) D. Ricciardo, Renault
6) C. Leclerc, Ferrari
7) E. Ocon, Renault
8) D. Kvyatt, AlphaTauri
9) P. Gasly, AlphaTauri
10) A. Albon, Red Bull
11) A. Giovinazzi, Alfa Romeo
12) K. Magnussen, Haas F1
13) S. Vettel, Ferrari
14) K. Räikkönen, Alfa Romeo
15) L. Norris, McLaren
16) N. Latifi, Williams
17) R. Grosjean, Haas F1
18) G. Russell, Williams
Förare som bröt:
C.Sainz, McLaren, L. Stroll, Racing Point

Snabba nyheter

Charles Leclerc körde in på plats sex, han var nöjd med uppdateringarna och för tyska Sky berättar han att det kommer nya uppdateringar till loppet på Nürburgring om två veckor. Det låter spännande.

Carlos Sainz och Lando Norris försvann redan i starten. Det har snackats om att kurva två skulle behöva byggas om. Vad tycker ni om det? Sainz miss var i alla fall rejäl.

Ryssland GP
Mick Schumacher mot seger i F2 (TT)

Sergio Perez körde in som fyra. Han var oerhört nöjd och är nu bara en poäng bakom kollega Stroll i VM-sammandraget. Får vi se Perez i Alfa eller Haas nästa år?

Mick Schuamcher tog en pallplats i sprintracet i Formel 2. Loppet avbröts efter en otäck kollision mellan Jack Aitken och Luca Ghiotto. Båda förarna klafrade sig dock utan skador. Schuamcher behåller ledningen i mästerskapet.

Nu gör F1 paus under kommande helg, därefter är det tävling i Tyskland. På Nürburgring och det säljs nu biljetter till 20 000 åskådare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB