Startsida / Inlägg

Pole 95 för Hamilton i Toscana GP i F1

av Anna Andersson

Lewis Hamilton körde in på pole position för 95:e gången i under sin F1-karriär. Hans pole position i Toscana GP i F1 är hans 65:e för Mercedes.

Toscana GP i F1
Hamilton med pole – igen (TT)

Han var ungefär lika överläsen på Mugello som vi har vant oss vid att se.

Kollegan Valtteri Bottas startar morgondagens lopp från andra ruta, han fick inte möjligheten att svara på Hamiltons varv på grund av en gulflagg för Ocon.

– Det var bittert, säger teamchef Toto Wolff till ORF:

– Vi gjorde ett långsammare outlap, då tror jag det var Ocon och Sainz som gick föribi Valtteri. Det visar att du måste ligga först i tåget för att kunna hantera en sådan situation. Det kommer att hända igen.

Även Bottas, som dominerade helgen fram till Q3 var besviken.

– Fram till dess fungerade allt bra, helt utan problem, men sedan var mitt första varv inte tillräckligt snabbt, sa han efter kvalet.

– Samtidigt var stinterna bra under fredagen och där finns det lite utrymme för mig. Det är en lång väg till kurva ett och där kan du få hjälp av att ligga lite bakom, den effekten är rätt stor här.

Mercedes i topp i Toscana GP i F1

Max Verstappen körde sedan in som trea och hans kollega Alex Albon som fyra och Ferraris Charles Leclerc överraskade med plats fem i kvalet. Det är betydligt mer än vad Ferrari hade hoppats på och betydligt bättre än de han lyckats med under de två senaste tävlingehelgerna.

En förare som däremot fick ett iskallt uppvaknande var Pierre Gasly. Efter en seger på Monza blev han nu utslagen i kvalet till Toscana GP i F1. Det svänger fort i Formel 1.

– Vi gjorde ett par ändringar inför kvalet, men de fungerade inte alls, trots det var bilen bra. Vi tog mer ur motorn, men jag hade ingen energi kvar 300 meter före mållinjen och det kostade mer än en tiondel, säger Gasly. till Sky.

Det var bittert eftersom han var mindre än en tiondel från Q2.

Notera också att Sergio Perez flyttas tillbaka en plats i startuppställningen, detta efter kollisionen med Kimi Räikkönen under fredagens träningar.

Räikkönen – 20 år i F1

När vi är inne på Räikkönen. I dag är det 20 år sedan han gjorde sitt första F1-test.

Med samma team som idag.  Det läser du om här

 

Klausul kan ha tvingat bort Perez

Det har snackats enormt mycket om Racing Point och om varför Sergio Perez måste lämna teamet, en anledning är Lance Stroll. Ni vet väl att Sebastian Vettel är klar för det team som blir Aston Martin 2021.

– Hans pappa äger teamet, säger teamchef Ottmar Szafnauer till Sky och han berättar att när det blev tydligt att det skulle kunna bli ett förarbyte eftersom Sebastian Vettel var tillgänglig.

– Var det tydligt tat det handlade om Checo. Det fanns en klausul i hans kotnrakt, det finns det inte i Lance.

Perez skrev ett nytt kontrakt med teamet i slutet av 2019. Det skulle gälla till 2022, men enligt motorsporttotal säger klausulen att teamet kunde avsluta samarbetet med Perez om han efter ett visst datum låg efter Stroll i VM. Efter tredjeplatsen på Monza hade Stroll 57 poäng på plats fyra i VM, Perez hade däremot 34. Bittert för Perez som missade två lopp när han insjuknade i COVID-19.

Skulle det stämma, är det en anledning till varför det blev så himlans bråttom att skriva kontraktet efter Italien GP.

Ska du se IndyCar i kväll? Här är  uppsnacket och tiderna som gäller.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Kristoffer Elisson Snygg
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB