Startsida / Inlägg

Toscana Grand Prix – ett kaos från start till mål

av Anna Andersson

Det var en häftig inledning på Toscana Grand Prix, den tävling som avslutar denna period med tre F1-lopp. Redan under inledningen försvann Red Bulls Max Verstappen, sedan han fått problem med energitillförseln och inte kommit iväg som han skulle i starten. I samma sekvens försvann Pierre Gasly och säkerhetsbilen kom ut på banan.

Efter en  masskollision i samband med omstarten försvann sedan ytterligare fyra förare förare och Esteban Ocon kom aldrig till omstarten.

Det var en intensiv start med två röda flaggor.

Hamilton vann Toscana Grand Prix

Toscana Grand Prix
90 segrar för Hamilton i F1 (TT)

Därefter tog Lewis Hamilton som väntat hand om racet, men när Lance Stroll kraschade bort sina möjligheter till en tredjeplats blev det ytterligare en rödflagg och ytterligare en omstart. Då hade Valtteri Bottas chansen att ta sig i kapp Lewis Hamilton, men återigen brände han starten. Istället för att hota Hamilton tappade han en placering till Daniel Ricciardo.

Finländaren tog sig visserligen förbi Ricciardo på det 48:e varvet, men det är oroväckande att han återigen missar en start. Det har skett allt för ofta den här säsongen.

– Den första starten var bra, men inte omstarten. Det kändes som om det inte fanns någon möjlighet sedan när jag missade den starten, säger Valtteri Bottas efter loppet.

– Det enda jag kan göra är att fortsätta satsa allt och försöka bli bättre.

Kimi firar årets första poäng

När vi sammanfattar Toscana Grand Prix kan vi konstatera att Lewis Hamilton nu har vunnit 90 GP-lopp.

– Det var oerhört tufft idag, banan är fantastiskt men det var oerhört svårt att hålla Valtteri Bakom sig och att dessutom  behålla fokus under alla omstarter, säger Lewis Hamilton som kommer att tangera Michael Schumachers rekord på 91 segrar när han vinner ytterligare ett GP-lopp.

–  Det känns nästan galet att stå här och ha vunnit 90 GP-lopp.

Vi kan också konstatera att Alexander Albon har tagit sin första pallplats. Han körde om Daniel Ricciardo i kurva 1 på det 51:a varvet. Ett stort grattis till det.

Kimi Räikkönen bör också nämnas. Han körde in säsongens två första VM-poäng, troligen körde han de sista varven på ren ilska eftersom han fick en tidsbestraffning på fem sekunder. Kul att han lyckades med det på den bana där han gjorde sitt första F1-test för 20 år sedan.

20 år. Det är oerhört länge sedan. Jag vågar knappt tänka på allt som har hänt i mitt liv sedan dess, flytt utomlands, giftemål, två barn och flytt hem igen. Under samma tid har Kimi Räikkönen jagat VM-poäng i F1, WRC och sedan F1 igen.

Jösses. Det känns som om han kört F1 i hela mitt vuxna liv. Jag tror nog att vissa av er känner ungefär likadant.

Tungt för Russel i Toscana Grand Prix

Vem hade räknat med att Ferraris båda bilar skulle ta poäng i deras 1000:e lopp i F1? Antagligen inte speciellt många. Det lyckades de med i alla fall.

Antagligen oerhört för Sebastian Vettel som annars mest fått frågor kring sin framtida flytt till Aston Martin. Den blev klar i veckan. Här är listan på förarna till 2021 – så som det ser ut i dag.

I dag tycker jag oerhört synd om Georg Russell. Han var på väg mot plats nio och sina första VM-poäng, men i omstarten tappade han allt och föll ner till sista plats. Därefter kämpade han sig tillbaka och han var så  nära en poäng när Kimi Räikkönen fick ett tidstillägg, men det räckte inte riktigt. Han slutade elva. Snacka om surt.

Det gör att han fortfarande är efter kollegan Nicholas Latifi i VM-sammanställningen.

Tungt var det också för Pierre Gasly som vann på Monza för en vecka sedan, fick en usel startplats efter ett dåligt kval och sedan försvann från loppet under det första varvet.

Hela resultatlistan har du här.

Schumacher i leder Formel 2

Mick Schumacher i pappas bil (TT)

För F1 väntar nu en veckas paus innan säsongen fortsätter med Ryssland GP. Från helgen på Mugell ska vi också ta med oss att Mick Schumacher har gått upp i ledningen av Formel 2. Han hade en brutal omkörning av Markelov i Arrabiata på det 11:e varvet under dagens sprintrace.

Han fick dessutom möjligheten att köra sin pappas F2004, den bil som Michael Schumacher vann sin sista VM-titel med 2004, på Mugello.

Det blir spännande att se var detta tar vägen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB