Startsida / Inlägg

Redkordstort antal lopp i F1 2021

av Anna Andersson

F1 tänker slå rekord nästa år. Det pratas om tidernas längsta säsong med 23 lopp i F1 2021.

Det kan du läsa om längre ner, men innan vi kommer så långt ska vi avsluta årets säsong och 2020 kör F1 tre lopp i Italien. Det sista avgörs i helgen och har fått namnet Emilia-Romagna GP. Det avgörs på klassiska Imola, en bana där F1 inte har kört sedan 2006, vilket betyder att F1 inte har kört här på en evighet. Då var det under ett helt annat reglemente och på den tiden fanns det till och med två däckleverantörer. Så är det inte i dag.

antal lopp i F1 2021
Vi minns Ayrton Senna (TT)

Sedan F1 tävlade på banan senast har man också byggt om banan. Variante Bassa och den långa rakan in i Ramburello har gjorts om till två högerkurvor, man har lagt till avåkningszoner och ett nytt depåområde. Dessutom har banan asfalterats om.
En annan intressant detalj är att fredagen är struken, förarna har ett träningspass på sig innan det är dags för kval. Jag tror inte att det kommer att ha så stor betydelse, istället kommer en större del av jobbet att göras i simulatorn och i fabriken. Dessutom lär teamen vara effektivare under det träningspasset.

Emilia-Romagna GP – helgens tider

Lördag:
10.00 Träning
14.00 Kval
Söndag:
13.00 Emilia-Romagna GP, Imola.

Väderprognos:
Enligt väderprognosen väntas det ingen nederbörd denna helg. Det väntar en solig lördag där temperaturen når 18 grader. Under söndagen väntas det bli växlande molnighet, men temperaturen stannar kring 18 grader.

Däckval på Imola – Emilia-Romagna GP

Pirelli har valt de tre däckvalen i mitten de olika alternativen till helgens lopp.
– Imola handlar om gammaldags klassisk racing. Det känns lite som Mugello och jag tror att förarna kommer att älska att köra här. Det är viktigt att hitta rätt inställningar snabbt och det är nyckeln till framgång, säger Pirellis Mario Isola.
– Det kan bli svårt att köra om och vädret är ostadigt så här års, vilket kan påverka strategierna. Det kommer att vara viktigt att vara flexibel, att kunna förändra startegin när förhållandena förändras.

Rekordstort antal lopp i F1 2021

När jag ändå har fått ert intresse så kan jag meddela att tyska auto, motor und sport skriver att det planeras för 23 F1-lopp nästa år. En säsong som startar i Australien den 21 mars, fortsätter i Bahrain en vecka senare, Vidare till Kina den 11 april, Vietnam den 25 april innan Europasäsongen startar i Spanien den 9 maj. Därefter väntas Monaco GP avgöras den 23 maj innan man vänder till Baku och Kanada och en vanlig sommar i Europa – om omständigheterna tillåter.

I år skulle F1 även ha haft premiär i Nederländerna, på Zandvoort, det loppet väntas köras i september. Nästa år finns det också planer för en deltävling i Saudi-Arabien.

Det är ännu inte klart var vintertesterna ska avgöras,. Blir det i spanska Barcelona,  vilket underlättar för att testa nya delar till bilarna, eller i Bahrain.?

I det senare alternativet kanske är enklare att hålla en F1-bubbla och sedan resa direkt vidare till Australien.

Vi lär få mer klarhet i kalendern när FIA:s världsråd tittar på den i decvember.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB