Startsida / Inlägg

Alpine F1 och Mercedes presenterar årets bilar

av Anna Andersson

I dag var det två stora presentationer. Alpine F1 och mästarna från Brackley.

Vi börjar väl i med de senaste årens dominanter: Här är Mercedes W12, för andra året i rad är bilen svart och återigen är det Valteri Bottas och Lewis Hamilton som ska köra den.

 

– Varje år startar vi om på noll och fokuserar för att hitta rätt. Det kan låta enkelt, men det är enormt tufft. Det kanske är därför det inte är några andra idrottslag som har tagit sju raka titlar. Det kan hända så mycket och det är så lätt att bli van vid framgång och inte kämpa så mycket som det krävs, säger stallchef Toto Wolff.

– Men så är det inte i vårt team. Det enda jag ser är samma glöd, hunger och passion som jag såg när jag gick in i fabriken första gången 2013.

Tyngre bil 2021

Detta är den fjärde bilen som tagits fram under den tekniske direktören James Allison ( 2018, 2019 och 2020). Han kom till teamet 2017 då han ersatte Paddy Lowe, som bytte till Williams.

– Vi har haft många diskussioner kring hur vi ska kunna ta tillbaka den fart som vi tappar med de nya reglementet. Vi har ägnat mycket tid åt att försöka förstå hur de påverkar luftströmmen kring bilen, säger han.

De stora regeländringarna till 2021 gäller golvet:

– Därför har vi kunnat ta med stora delar från fjolårets bil, som  chassi och växellåda. Det minskade bördan något, säger han.

– Bilen kommer att vara 6 kg tyngre 2021, vi har några extra kilo att spendera eftersom DAS har förbjudits. Vi har också fått fundera mycket över hur vi kan få delarna att leva längre än de gör i dag.

Alpine F1 med Alonso 2021

Även Alpine F1 har  presenetrat sin bil. I blått, rött och vitt, precis som flaggorna från Frankrike och Storbritannien och det bär också med sig Alpines arv inom motorsporten. Bilen är en utveckling av den R.S 20 som Renault använde under fjolårets säsong.  Årets bil har fått namnet A521. En annan nyhet är att Daniil Kvyat blir reservförare i teamet. Ryssen kommer senast från AlphaTauri och har även tävlat för Red Bull och varit simulatorförare hos Ferrari. Kanske kan det vara så att han är backup eftersom man inte riktigt vet hur det blir med Fernando Alonso?

Spanjoren ska göra comeback 2021, men på grund av den käkskada han ådrog sig i samband med en cykelolycka fanns han inte med i samband med presentationen. Det heter att han ska vara redo till testerna, men vem vet?

Det kom i alla fall en kommentar från spanjoren:

– Jag är väldigt exalterad över att vara tillbaka i Formel 1 och vara en del av Alpine F1:s nästa kapitel inom sporten. Jag har jobbat stenhårt för att vara i bra form och jag vill kunna satsa mot målet redan under inledningen av säsongen, säger spanjoren.

Han har varit borta från F1 i två år.

– Vi vet att det kommer att vara hård konkurrens i år, men vi är redo för utmaningen.

Vi har tidigare sett bilarna från bland annat Red Bull, Sauber och McLaren. Det läser du om här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB